$
בורסת ת"א

לא רק סייבר-ארק: אימפרבה, פייראיי ו-A10 גם על הכוונת של גיל שויד

ענקית אבטחת המידע קרובה למיצוי פוטנציאל הצמיחה האורגנית שלה ונזקקת למנועי צמיחה חדשים. צ'ק פוינט מנהלת מו"מ לרכישת סייבר־ארק, ואם ייצא המיזוג לפועל, תיווצר חברה עם סל מוצרים רחב. גם אימפרבה, פייראיי ו־A10 עשויות להתאים, ועם חלקן כבר התקיימו מגעים

אסף גלעד ומאיר אורבך 08:1814.01.16

מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד מעוניין להפוך את החברה שבניהולו לחברת־על ישראלית בתחום הסייבר. כחלק מהתוכנית הוא מנהל משא ומתן עם סייבר־ארק הישראלית בשבועות האחרונים במטרה למזג בין השתיים. אבן המחלוקת נוגעת לשווי שלפיו תירכש סייבר־ארק ולפרמיה שתשלם עליה צ'ק פוינט. כיום סייבר־ארק נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר ונחשבת לחברת הסייבר הציבורית הגדולה השנייה במונחי הכנסות לאחר צ'ק פוינט.

מה דעתך על מניית צ'ק פוינט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

בעוד שסייבר־ארק, המנוהלת על ידי אודי מוקדי, מעוניינת לקבל פרמיה על מחיר המניה שלה, בצ'ק פוינט מעוניינים במבנה רכישה מתוחכם יותר הכולל עמידה ביעד של מחיר מניה בתקופות שונות לאורך הרכישה. למיזוג בין שתי הענקיות שתי מטרות: האחת, היא יכולה לחסוך לשתיהן את התקורה הגבוהה הכרוכה בהוצאות המסחר בנאסד"ק. מטה מאוחד עשוי להיות זול ויעיל יותר לחברות הישראליות שפועלות בתחום דומה ונסחרות בנאסד"ק.

 

השנייה, המיזוג עשוי להגן עליהן במלחמה על כוח אדם איכותי – מהנדסי הסייבר שנשאבים חדשות לבקרים לחברות הסטארט־אפ בתחום. אחד הרעיונות שמשתעשעים בהם שויד ומוקדי הוא להפוך את המרכז המשותף של החברות בישראל למעין גוגלפלקס (המטה הראשי של גוגל) של סייבר. כלומר, מרכז פיתוח חדשני המציע תנאים מפליגים לעובדיו ומהווה אבן שואבת לגיוס מהנדסים.

 

עם ההודעה אתמול על המגעים בין שתי החברות, זינקה מניית סייבר־ארק ב־23% בפתיחת המסחר בנאסד"ק. מניית צ'ק פוינט עלתה ב־1.7% בפתיחת המסחר.

 

שויד חסר ניסיון האצלת סמכויות

אחרי שתחזיות הרווח שלה אכזבו את האנליסטים, נחתכה מניית סייבר־ארק ב־50% מאז יולי האחרון. כעת נראה כי קופת המזומנים הדשנה של צ'ק פוינט, שעומדת על 3.7 מיליארד דולר (מתוכם 1.3 מיליארד דולר במזומן), מגיעה בדיוק בזמן. אין ספק שהשמים מתקדרים מעל ראשה של סייבר־ארק, אך האם רכישתה על ידי צ'ק פוינט היא מהלך חיובי מבחינתה? ההיסטוריה של שויד ורכישותיה של צ'ק פוינט עשויים להעיד אחרת.

 

 צילום: אוראל כהן

 

עד כה ביצעה צ'ק פוינט רכישות מעטות. החברה לא רכשה שום יחידה עסקית שלמה והותירה אותה על כנה כחברה בעלת מודעות עצמית, כמו שאולי היו רוצים בסייבר־ארק. מרבית המוצרים שכבר רכשה נבלעו או התמסמסו בה. כך, למשל, לאקון והייפרווייז, שנרכשו ב־2015 משלמה קרמר שהיה בין מייסדי צ'ק פוינט, נטמעו בחברה, וחלק מעובדיהן הופנו להקמת מעבדות מחקר בתחום הסייבר.

 

ב־2009 רכשה החברה את חטיבת אבטחת המידע של נוקיה, בעיקר למטרות קניין רוחני והטמעתו במוצרים חדשים. לפני כעשור רכשה את סופהוור, רכישה שגררה התכתשויות עם היזמים בבתי משפט במשך שנים. כך שצ'ק פוינט ושויד מעולם לא התנסו ברכישה מוצלחת של חברה גדולה, ובוודאי לא בהאצלת סמכויות למנהלים חדשים שיגיעו מבחוץ.

 

מבחינת שויד, רכישת סייבר־ארק היא רכישה מצוינת שתייצר התלהבות בקרב בעלי המניות. אף שעוררה את דאגת המשקיעים, סייבר־ארק היא חברה רווחית בעלת הכנסות צומחות. בנוסף, בין השתיים אין חפיפה והן משלימות זו את זו מבחינה מוצרית: צ'ק פוינט מייצרת את עיקר הכנסותיה ממערכות חומת אש להדיפת איומים מרשתות ארגוניות, ואילו סייבר־ארק שולטת בתחום ניהול מערך הזהויות וההרשאות בארגון. הן גם פונות לסל דומה של לקוחות, ארגוני ענק כמו בנקים וחברות ביטוח.

 

שויד, שמנהל את צ'ק פוינט מאז 1993, מיעט לבצע רכישות גדולות במשך כהונתו, והחברה צמחה לאורך השנים בעיקר באופן אורגני. צמיחה שבצ'ק פוינט יודעים שמתקרבת לתקרת הזכוכית שלה. החברה אמנם רווחית מאוד ואת 2015 היא צפויה לסיים עם רווח נקי של 745 מיליון דולר, אך היא עדיין לא מממשת את מלוא הפוטנציאל שלה ואינה מציעה ללקוחותיה פתרון כולל בדומה לענקיות אחרות.

 

 גיל שוויד גיל שוויד צילום: אוראל כהן

 

לצד ההתעניינות בסייבר־ארק, יש שלוש חברות נוספות שיכולות לתפוס את תשומת הלב של צ'ק פוינט, ול"כלכליסט" נודע שעם חלק מהן אף התקיימו שיחות. בין החברות אפשר לציין את אימפרבה הישראלית, שהוקמה על ידי קרמר אחרי שעזב בכעס את צ'ק פוינט, חברת פייראיי (Fireye) וחברת A10. מדובר בשלוש חברות סייבר הפועלות בתחומים מקבילים לחברת צ'ק פוינט ומהוות השלמה למוצריה.

 

ההסתברות שצ'ק פוינט תרכוש את אימפרבה אינה גבוהה מאחר שהחברה נסחרת בשווי של כ־1.8 מיליארד דולר כיום, רף גבוה לשויד, שיצטרך להוציא כ־2 מיליארד דולר מקופת החברה. אימפרבה, שמרכז הפיתוח הגדול שלה ממוקם בתל אביב, מתאימה לאסטרטגיית הרכישה של צ'ק פוינט, כי מרכזי הפיתוח שלהן יכולים להתמזג. בנוסף, לאימפרבה יש כמה מוצרים שיכולים להשלים את השירותים שמציעה צ'ק פוינט, ובהם מערכות להגנה מפני זליגת מידע מתוך הארגון, מוצר להגנה על קבצים ומערכות להגנה על שירותי ענן.

 

פייראיי, שמתמחה בנטרול איומי סייבר חיצוניים, תשלים גם היא את סל המוצרים של צ'ק פוינט. עם זאת, החברה, שנסחרת בשווי של כ־2.8 מיליארד דולר, עשויה להיות יקרה מדי.

 

A10 עוסקת באבטחת רשתות ויישומים ארגוניים והיא זולה יחסית מהאחרות. החברה נסחרת לפי שווי של 381 מיליון דולר בלבד, כך שהרכישה שלה יכולה להיות קלה לעיכול על ידי צ'ק פוינט.

 

הקץ של בועת הסייבר עשוי להיות קרוב

רוב חברות הסייבר, חוץ מצ'ק פוינט ואימפרבה, איבדו עשרות אחוזים משוויין בשנה האחרונה. תעודת הסל סייברסק, שצמודה למדדים של חברות סייבר נסחרות, השלימה ירידה של כחמישית מערכה בשנה האחרונה, ותעודת הסל של מניות תוכנות האבטחה (Hack) צנחה ב־30.2%, משיא של 34 דולר ביוני האחרון לכמעט 23 דולר כיום. מניית פייראיי השלימה ירידה של 50%, סימנטק ירדה בכ־20% ו־F5 ירדה בכ־29%. מאז הקיץ האחרון ירדה מניית פאלו אלטו נטוורק ב־17.8%, משיא של 200 דולר ביולי האחרון ל־160 דולר כיום.

 

יש שמסמנים את התקופה הזאת כתחילת הקץ של בועת הסייבר. בקרוב, הם אומרים, תגיע החזרה לשפיות גם לחברות הסטארט־אפ שמגייסות עשרות מיליוני דולרים מדי שבוע ומגבירות את התחרות על כוח האדם המצומצם בתחום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x