$
בורסת ת"א

חדשות רעות לאלשטיין ובן משה - הנפקת אדמה בניו יורק בוטלה

הכוונה המקורית היתה להנפיק את אדמה בוול סטריט במחיר של 16-18 דולר למניה, אך האמריקאים לא היו מוכנים לשלם יותר מ-14 דולר למניה. התמחור הנמוך הביא לעימות בין בעלי המניות הישראלים לכמצ'יינה הסינית - שבסופו הוחלט לבטל את ההנפקה

גולן חזני וניר צליק 17:5520.11.14

דרמה הערב (ה') בקבוצת אי.די.בי - הנפקת אדמה בוול סטריט בוטלה. המוסדיים האמריקאים היו מוכנים לשלם רק עד 14 דולר למניה, כאשר באדמה קיוו להנפיק את החברה בוול סטריט עבור 16-18 דולר למניה. זהו הרקע לצניחה של 9.2% בדסק"ש ושל 13.6% במניית אי.די.בי פתוח בסיום המסחר היום בתל אביב.הדרמה הגיעה לשיאה הבוקר בניו יורק - אז התברר לבעלי המניות של אדמה עד כמה התמחור של ההנפקה נמוך מהציפיות. בעלי המניות הישראליים דרשו לבטל את ההנפקה, ואילו הסינים לחצו להמשיך כמתוכנן. לבסוף הסכימו הסינים לוותר על ההנפקה והיא נדחתה.

 

 

 

המשמעות היא קטסטרופלית מבחינת בעלי המניות של אי.די.בי ודסק"ש וכן לבעלי השליטה החדשים בקבוצה שהיתה של נוחי דנקנר, אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה. האחרונים ייאלצו למחוק מאות מיליוני שקלים משוויה של דסק"ש אם ההנפקה לא תתבצע, או תתבצע במועד מאוחר יותר בשווי נמוך מ-2 מיליארד דולר לפני הכסף.

 

אדמה ניסתה לגייס 376–486 מיליון דולר לפי שווי של 2.6–3 מיליארד דולר אחרי הכסף, או 2.5–2.2 מיליארד דולר לפני הכסף. הגיוס היה אמור להתבצע באמצעות מכירת 23.5 מיליון מניות במחיר שהיה אמור להיות 16 ל־18 דולר

למניה. לחתמי ההנפקה, מריל לינץ' וגולדמן זאקס, ניתנה אופציה לרכישת 3.5 מיליון מניות נוספות. המשקיעים הישראליים הזרימו להנפקה ביקושים של כ-200-300 מיליון דולר אולם העניין מצידם של המשקיעים האמריקאיים (או יותר נכון, חוסר העניין) הכשיל את המהלך.

 

ב־2012 רכשה כימצ'יינה הסינית את השליטה באדמה (60%) תמורת 1.5 מיליארד דולר, לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר. עבור כימצ'יינה - בניגוד לדסק"ש - השווי בהנפקה אינו מהותי, מאחר שכימצ'יינה אינה מתכוונת לממש את מניותיה בטווח הקצר. מהות ההנפקה עבורה היא רכישת שלוש החברות־הבנות שלה, Anpon, Maidao ו־Huaihe, ומיזוגן לתוך אדמה בעסקת בעלי עניין.

 

חן ליכטנשטיין, נשיא ומנכ"ל אדמה חן ליכטנשטיין, נשיא ומנכ"ל אדמה צילום: נמרוד גליקמן

 

בדסק"ש חלמו על הנפקה בשווי גבוה, שיאפשר לחברה לממש את האופציה שיש בידיה להחזיק ב־40% ממניות אדמה ולמכור אותן בשוק בתמורה לרווח. דסק"ש נטלה הלוואה של 960 מיליון דולר מכימצ'יינה, ששווייה 1.1 מיליארד דולר כיום. בעוד כשנה, כשהיא תתחיל לפרוע תשלומי ריבית, שאיפתה היתה שמחיר המניה של אדמה יעלה על 20 דולר. אם לא, בהחלט ייתכן שהיא תוותר על האופציה ותאפשר לכימצ'יינה להיות בעלת השליטה היחידה.

 

המטרת העיקרית של ההנפקה היתה רכישת שלוש חברות סיניות מכימצ'יינה תמורת 323 מיליון דולר ונטילת חוב של כ־300 מיליון דולר. החברות, Anpon, Maidao ו־Huaihe, רשמו מכירות של 667 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של השנה ורווח תפעולי תזרימי של 149.8 מיליון דולר.

 

בנוסף היתה אמורה אדמה לרכוש כ-20% ממניות סנונדה, ואחזקתה בחברה הסינית שבשליטת כימצ'יינה היתה אמורה לעלות ל־31%. לאחר מימושה הרכישה היתה צפויה להגדיל את הכנסות אדמה ל־4 מיליארד דולר ולקנות לה אחיזה משמעותית בשוק הסיני.לפני פרסום התשקיף היו משקיעי דסק"ש אופטימיים לגבי ערך האופציה לרכישה חוזרת של 40% מאדמה. הם תמחרו אותה לפי שווי של 1.38 מיליארד שקל - כפול מהערכת השווי בדו"חות דסק"ש. 

 

דסק"ש מול הסינים - עימות בניו יורק

 

במשרדי גולדמן זאקס בניו יורק התרחשה הבוקר אחת הדרמות הגדולות של השנה. שראל אלדור, מנכ"ל גולדמן זאקס ישראל, ויורם ענבר, מנכ"ל מריל לינץ' בנק אוף אמריקה שהובילו את הנפקת החברה בניו יורק, הציגו בפני בעלי אדמה את המימצאים העגומים: ניתן להוציא את ההנפקה רק במחירים של 14-12 דולר למניה. מדובר בשווי של פחות מ-2 מיליארד דולר. שווי קטסטרופלי עבור בעלי השליטה באי.די.בי, אדוארדו אלשטיין ומוטי בן-משה ועבור חברת דסק"ש המחזיקה באדמה.

 

עמי אראל, סגן יו"ר אדמה עמי אראל, סגן יו"ר אדמה צילום: סיון פרג'

 

נציגי דסק"ש נזעקו ודרשו את ביטול ההנפקה. הסינים נעמדו מולם והכריזו כי הם מעוניינים לבצע את ההנפקה בכל מחיר. האינטרס שלהם ברור: לבצע את עסקת בעלי העניין למכירת 4 חברות סיניות לאדמה. לבסוף כאמור הם ויתרו על ההנפקה.

 

 

את העמדה של דסק"ש הוביל אדוארדו אלשטיין שהגיע לניו יורק. מוטי בן משה אמור היה להגיע רק מחר בבוקר לפתיחת המסחר החגיגית שתוכננה, ואת כל הדרמה ליווה טלפונית. עמי אראל סגן יו"ר אדמה וחיים גבריאלי, מנכ"ל אי.די.בי, הובילו את העמדה של הישראלים מול הסינים.

 

הסירוב של הישראלים להנפיק היה בשל העובדה שהנפקה מתחת למחיר היתה מאלצת את דסק"ש לפרוע את החוב של 1.1 מיליארד דולר לבנקים סיניים או להעביר מיידית את מניותיה באדמה ששועבדו לצורך הלוואה זו שקיבלה עם מכירת 60% מניות אדמה לכמצ'יינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x