$
בורסת ת"א

צה"ל מגייס, החברות מוותרות: המבצע דחה הנפקות אג"ח במיליארד שקל

כיפת ברזל לא הצליחה ליירט את הפגיעה בשוק ההנפקות, שבוטלו זו אחר זו בעקבות הלחימה בעזה. גם בתעשייה האווירית, שתכננה לגייס 450 מיליון שקל, חיכו לימים רגועים יותר, וככל הנראה ההנפקה תצא לפועל מחר

אורן פרוינד 06:4523.07.14

הלחימה בעזה אמנם לא גררה למטה את המדדים המובילים בתל אביב, שהמשיכו גם אתמול במגמה חיובית, אולם שוק ההנפקות חטף פגיעה משמעותית. ל"כלכליסט" נודע כי חמש חברות שהיו אמורות להנפיק אג"ח בהיקף של יותר ממיליארד שקל במהלך השבוע האחרון, החליטו לדחות את ההנפקות לנוכח המשך המבצע בעזה. התעשייה האווירית, אמות, אלקטרה נדל"ן, אביב ארלון וחג'ג' נדל"ן דחו את ההנפקות, ואליהן מצטרפת יצרנית המתכות אברות, שהודיעה אתמול לבורסה על דחייה של גיוס הון מתוכנן בהיקף של כ־10 מיליון שקל. במקרה של התעשייה האווירית, למרות המצב, ככל הנראה ההנפקה תצא לפועל מחר.

 

אחד הגורמים שעוררו את חששות החברות הוא הנפקת אג"ח לא מוצלחת של חברת הנדל"ן בראק אן וי. בשלב הציבורי של הנפקת הסדרה החדשה נרשמו ביקושים של 2 מיליון שקל בלבד לעומת התכנון לגייס 25 מיליון שקל, וזאת לאור המצב הביטחוני. על רקע זה הסתפקה החברה בכסף שגוייס בעיקר במכרז המוסדי, וההנפקה הסתכמה ב־102 מיליון מתוך גיוס מתוכנן של 125 מיליון שקל.

 

"אין בעיה לדחות את ההנפקות לימים טובים"

"מאז תחילת ההתקפות האוויריות המסיביות התחלנו לדחות הנפקות", אומר אחד החתמים בגופים הגדולים ל"כלכליסט". "המצב של החברות ושל השוק בכלל הוא טוב כרגע, ולכן לאיש אין בעיה לדחות את ההנפקות לימים טובים יותר כדי להימנע מחוסר ביקושים", הוא אומר.

 

ההנפקה הגדולה ביותר שנדחתה השבוע היא של התעשייה האווירית, שתכננה לגייס 450 מיליון שקל באמצעות סדרת אג"ח. מדובר בסדרה חדשה (סדרה ד') המדורגת AA על ידי מעלות, ושהיו אמורים לקחת בה חלק כל הגופים המוסדיים הגדולים.

  

 צילום: אפי שריר

 

גורמים בשוק ההון סיפרו ל"כלכליסט" כי בהנהלת החברה משוכנעים שההנפקה תהיה מוצלחת, אולם ליתר ביטחון הוחלט לדחות אותה לימים טובים יותר על רקע המבצע בעזה. 

 

גיוס נוסף שתוכנן בשבוע האחרון הוא של אמות, חברת הנדל"ן של דוד ורטהיים (בנו של מוזי ורטהיים) ונתן חץ מקבוצת אלוני חץ. אמות תכננה לגייס השבוע 400 מיליון שקל באמצעות אג"ח חדשה מסדרה ד' במח"מ של 9.45 שנים. הסדרה מדורגת על ידי מעלות בדירוג של ־AA עם אופק יציב ועל ידי מידרוג Aa3 באופק יציב

 

חברות נוספות שתכננו גיוסים הן אלקטרה נדל"ן, חברת הנדל"ן מקבוצת אלקו של גרשון זלקינד, שתכננה לגייס 100 מיליון שקל באמצעות סדרת אג"ח שקיבלה דירוג BBB ממעלות ודירוג Baa2 באופק יציב ממידרוג. אביב אלרון, חברת הנדל"ן של אייל לב ארי ויפתח אלוני, יועדה לגייס 45 מיליון שקל באמצעות סדרה חדשה (י"ג) שאינה מדורגת כלל. אליהם מצטרפת חג'ג' נדל"ן, חברת הנדל"ן למגורים של משפחת חג'ג', שתכננה לגייס בשבוע האחרון 50 מיליון שקל באמצעות סדרה חדשה (סדרה ה'). זו מדורגת BBB על ידי חברת הדירוג מעלות. הגיוס הנוכחי נועד להחליף חוב ישן של החברה.

 

מאז תחילת הלחימה גויסו מיליארד שקל

מאז תחילת הלחימה לפני כשבועיים בוצעו שלוש הנפקות אג"ח מרכזיות (מלבד בראק אן וי), וגיוסו כמיליארד שקל. הנפקות אלה הוגדרו כהצלחה מבחינת יעד הגיוס, אבל היו ברף התחתון של הציפיות. עם החברות שגייסו נמנות חברות מוכרות כמו מבני תעשייה של אליעזר פישמן, כלל ביטוח וקרן הריט סלע קפיטל. אלה גייסו לפני הכניסה הקרקעית לעזה.

 

מתחילת השנה בוצעו 103 הנפקות אג"ח בסכום כולל של 28 מיליארד שקל, לעומת 214 הנפקות בסכום כולל של 36 מיליארד שקל שבוצעו ב־2013 כולה. מדד תל בונד־20 רשם עלייה של 3.5% מתחילת השנה ועלייה של 7% ב־12 החודשים האחרונים, שללא ספק היוותה את הגורם העיקרי לגל ההנפקות השנתי.

 

חברות נוספות מתכננות לגייס חוב בת"א בעתיד הרחוק יותר. גיוסים אלה תוכננו מראש לשלב מאוחר יותר, ועל כן המבצע בעזה לא פגע בלוחות הזמנים המיועדים.

קובי מימון, איש העסקים והבעלים של חברת הנדל"ן איירפורט סיטי, הוא בין האנשים שפניהם להנפקה. איירפורט סיטי הודיעה בשבוע שעבר כי בכוונתה לגייס 150 מיליון שקל באמצעות הרחבה של סדרה ד', הנסחרת כיום בתשואה לפדיון יציבה של 1.6%. החברה פרסמה בשבוע שעבר את דו"ח הדירוג של מעלות, שהעניקה דירוג ־AA לאג"ח. תמורת ההנפקה תשמש בעיקר לפירעון חוב קיים של 1.3 מיליארד שקל.

 

מטוס ללא טייס של התעשייה האווירית. ההנפקה נדחתה מטוס ללא טייס של התעשייה האווירית. ההנפקה נדחתה

 

רוטשטיין, חברת הנדל"ן למגורים של אבני שהם, גם תגייס חוב באמצעות אג"ח חדשה שטרם דורגה. החברה לא ציינה את סכום הגיוס, אולם על פי ההערכות היא תחתור ל־100–50 מיליון שקל. לרוטשטיין יש פרויקטים של מגורים בנתניה, בבאר יעקב ובשכונת פלורנטין בתל אביב. אג"ח החברה נסחרות בתשואות יציבות של 3.5%.

 

אורתם סהר של אמיר נחום (43%) הודיעה בתחילת יולי על כוונתה לגייס 50 מיליון שקל באמצעות הרחבה של אג"ח מסדרה ה', הנסחרת בתשואה לפדיון של 5.7% במח"מ של 3.6 שנים. לאחר ההנפקה יהיה היקף הסדרה 138 מיליון שקל ללא דירוג.

 

ביוני האחרון ביצעה אורתם סהר שינוי אסטרטגי בפעילות הליבה שלה, והחלה לצמצם בהדרגה את פעילותה הקבלנית ב־40%. החברה משלבת לראשונה פעילות יזמית בתחום הנדל"ן למגורים בהיקפים גדולים.

 

במסגרת המהלך, החברה ציינה כי אחד מיעדיה לשנים 2018–2016 הוא שב־30%–50% מהפרויקטים שבהם היא הקבלן המבצע, היא תשמש גם כחברה היזמית. צעד זה עשוי להסביר את הגיוס המתוכנן של החברה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x