$
בורסת ת"א

השותפות החדשה באי.די.בי יוצאת לדרך

אדוארדו אלשטיין יגיע היום לישראל בליווי משלחת, במטרה להסדיר את השליטה המשותפת עם מוטי בן־משה ולראיין מועמדים לתפקידי ניהול באי.די.בי. הסכם השותפות בין השניים ראשוני בלבד, נטול זכויות וטו, אך קובע מנגנון לפרידה במקרה של סכסוך

גולן חזני ויניב רחימי 08:2207.01.14

משלחת של שישה בכירים בקבוצת אירסה שבבעלות אדוארדו אלשטיין - ובראשם אחיו של אלשטיין, אלחנדו - תגיע היום לארץ, יחד עם אלשטיין עצמו ועורך הדין סאול צאנג. המטרה של המשלחת היא כפולה: להסדיר את נושא השליטה המשותפת עם בן־משה ולראיין מועמדים לתפקיד המנכ"ל והיו"ר. לאלחנדו אלשטיין - שמשמש כיום כסמנכ"ל הכספים של קבוצת אירסה - יהיה תפקיד מרכזי בעיקר בנושא המימשל התאגידי באי.די.בי והדומיננטיות שלו תורגש כבר בימים הקרובים. 

ככל הידוע, הסכם הניהול המשותף של אלשטיין ומוטי בן־משה הוא ראשוני בלבד ולא נוגע לשלל הסוגיות שעשויות לצוץ במהלך העבודה המשותפת. כך למשל לא נקבע כיצד ייבחרו המנהלים של החברות הבנות והיו"רים שלהם, ככל שהם יוחלפו. מה שכן נקבע הוא כי בחירת היו"ר בחברה האם אי.די.בי פתוח תעשה רק בהסכמה בין השניים.

 

על כן, השמועות על מינויו של אהרון פוגל כיו"ר נראות מעט מוקדמות מדי, נוכח העובדה שאלשטיין עדיין לא נתן את הסכמתו למינוי ויתכן שבסופו של דבר גם לא יתן. התוכנית של אלשטיין היא למנות בעלי תפקידים בעלות נמוכה ובשכר לא גבוה, והדבר נכון גם לגבי המנכ"ל שהוא פועל לאתר. בן־משה לעומת אלשטיין דווקא תומך במינויו של פוגל.

 

זכויות ההצבעה של השניים הן שוות וכך גם ההשקעה הנדרשת מהם. יחד עם זאת, לאף צד אין זכות וטו בכל סוג של החלטה. הנקודה המעניינת ביותר בהסכם הקיים בין השניים היא שבמקרה של סכסוך לא פתיר יכול כל צד לדרוש פרידה, וזו תיעשה תוך הפעלת מנגנון "במבי" (קנה אותי או שאקנה אותך), כשהצד שיהיה מוכן לשלם את המחיר הגבוה יותר לצד השני הוא שירכוש אותו.

 

לבעלי השליטה החדשים אין כוונה להחליף את המנהלים בחברות הבנות וכך גם את היו"רים באופן גורף. "מבחינתם, חברה שמתנהלת היטב, אין כל סיבה להחליף את מנהליה, למרות שהם מונו על ידי דנקנר, שהרי בסופו של דבר כולם מונו על ידו", אמר גורם באחת הקבוצות. כך למשל, איזי כהן צפוי להמשיך ולהוביל את מכירת כלל ביטוח לקבוצה הסינית. בניגוד למנהלים, הציפייה בקרב בעלי השליטה החדשים היא שחלק מהדירקטורים בחברות יבחרו לעזוב מעצמם.

 

"לבן־משה זיקה לקימעונאות, לאלשטיין לפיננסים"

 

עד להחלטה על העברת השליטה הקפידו שני השותפים על פרופיל תקשורתי אחיד ונמוך יחסית, אבל לאחר הזכיה צפו ועלו המאפיינים השונים של שתי הקבוצות. "הד.נ.א. של אלשטיין ובן־משה הוא שונה לחלוטין", אומר גורם שמקורב לקבוצה, "בן־משה התנהל לאחר הדיון באגרסיביות ואילו אלשטיין שמר על פרופיל תקשורתי נמוך. בן־משה מעורב בעסקים שבבעלותו בצורה דינמית בהרבה מאשר אלשטיין, אלשטיין לעומתו מנהל את הדברים באמצעות צוות", אמר גורם המקורב לקבוצה. בנוסף, לבן־משה אורינטצייה חזקה יותר לתחום הקימעונאות והסלולר ולעומתו לאלשטיין נטייה לנדל"ן ופיננסים.

כבר שלשום, מיד לאחר החלטתו של השופט איתן אורנשטיין, אפשר היה להבחין בהבדלי הגישות בין השותפים החדשים לשליטה באי.די.בי. לפני הדיון שקבע אורנשטיין, זימן טל רבינא - היחצ"ן ששכר בן־משה - על הצהרה משותפת שתימסר לעיתונאים חצי שעה לאחר ההחלטה. בפועל בן־משה התעכב יותר משעה כאשר עיקר המסר שלו היה האשמות כלפי נוחי דנקנר על שהכפיש אותו ועל שיצא במסע הפחדה במטרה לסחוט אותו. אדוארדו אלשטיין לא נכח באירוע אבל שולם לפידות המיועד להיות נציגו בחברה היה שם. לפידות ישב בפנים חתומות ולא אמר דבר במשך כל האירוע.

 

מוטי בן משה מוטי בן משה צילום: נועם גלאי, אתר מכבי ת"א

 

במסיבת העיתונאים שערך טען בן־משה בין היתר כי בעל שליטה לא אמור לככב במדורי רכילות ולהפוך סלבריטי. על אף דבריו, עוד באותו הערב הלך בן־משה עם ילדיו לאימון של מכבי תל אביב בכדורסל, שוחח עם אלי דריקס מנכ"ל הקבוצה והשתעשע בזריקות לסל. את אלשטיין קשה יותר לדמיין בסיטואציה כזו.

 

הן אלשטיין והן בן־משה הם חסרי ניסיון ממשי בעבודה עם שותפים. בן־משה עבד בעבר בשותפות עם חברת טלפוניקה הספרדית אבל בסופו של דבר רכש את חלקה בחברה המשותפת. אלשטיין אמנם פועל בחברות שלו עם שותפים, אך פסיביים ובעלי אחזקות מיעוט.

 

אולמן וגבאי יסיימו את תפקידם עם השלמת ההסדר

 

על אף ההחלטה הרשמית על העברת השליטה לצמד אלשטיין ובן משה עו"ד חגי אולמן ואייל גבאי עוד לא עוזבים את אי.די.בי. אולמן וגבאי שכיהנו בהתאמה כמשקיף וכמומחה מטעם בית המשפט, מונו כעת על ידי השופט אורנשטיין כדירקטורים באי.די.בי, על מנת להוציא אל הפועל את הסדר הנושים על ידי אלשטיין ובן־משה. שתי המשימות הבוערות המונחות לפתחם של אולמן וגבאי הן: ראשית, לוודא שהכספים שאמורים להגיע לנושים מבעלי השליטה החדשים יופקדו בנאמנות תוך 14 ימים מיום פסק הדין של אורנשטיין והעברת השליטה באי.די.בי. שנית, מינוי דירקטוריון חדשים ועצמאיים לאי.די.בי. אולמן וגבאי הונחו לדווח לבית המשפט עד יום ראשון ביחס לפעולות שנקטו ולאחר מכן ימסרו דו"ח אחת לשבועיים בו יפורט איך מתקדם יישום הסדר הנושים.

 

כבר אתמול דווח שהשניים מינו סמנכ"ל כספים חדש לאי.די.בי פתוח יגאל סלהוב שכיהן עד דצמבר 2013 כסמנכ"ל הכספים של בזן שבשליטת החברה לישראל. השניים יסיימו את תפקידם כנאמנים עם השלמת יישום ההסדר והעברת המושכות לבן משה ואלשטיין.

 

יוסי שניאורסון: "זכינו בסוף לכתף קרה, ושיקולים זרים שניזונו מאמוציות נתנו את הטון"

 

"אנחנו מכבדים את בחירת הנושים, אבל תמוה שעל אף שנכנסנו להסדר בברכת הנושים, בידיים נקיות, בדרך נכונה מבחינה עסקית ומוסרית שתרמה רבות לנושים, כניסתנו זכתה לקראת סוף ההסדר לכתף קרה, בלשון המעטה, כששיקולים זרים - שניזונו מאמוציות שהיו אמורות להישאר בבטן - נתנו את הטון והשפיעו על התוצאות". כך אמר אתמול יוסי שניאורסון, מנכ"ל חברת בי.ג'י.איי ונציגו של אלכסנדר גרנובסקי בישראל, לאחר שהקבוצה החליטה למשוך את הכספים שהפקידה לצורך התמודדותה על השליטה באי.די.בי.

 

יוסי שניאורסון יוסי שניאורסון צילום: טל שחר

 

הקבוצה, שכונתה דנקנר־גרנובסקי, התפרקה לאחר שהשותפים שלה סירבו לסכן את הכספים שהפקידו, שהיו אמורים להיות מחולטים במקרה של נזק לאי.די.בי פתוח ולנושי אי.די.בי אחזקות כתוצאה מערעור על פסק הדין, לפי הפסיקה של השופט איתן אורנשטיין.

 

שניאורסון טוען כי גרנובסקי הצטרף להסדר לאחר שקבוצת נושים של אי.די.בי פנתה אליו, זאת בניגוד לדעה הרווחת עד היום, שלפיה דנקנר היה זה שפנה לגרנובסקי. לדבריו, הנושים הציעו לגרנובסקי שתמורת הזרמת 75 מיליון דולר לאי.די.בי פתוח יקבל 51% ממניותיה, אולם הוא ונציגו שניאורסון שכנעו את הנושים שהשקעה דרך הצעה של החברה תהיה כדאית יותר כלכלית ומוסרית.

 

לאחר משא ומתן קצר עם דנקנר, חברת אמבלייז של גרנובסקי חברה אליו. הוא מגלה עוד כי כאשר אלשטיין חזר להתמודדות, הפעם מול דנקנר, שוחח עמו שניאורסון והציע לו להצטרף אליהם. אלשטיין דחה את ההצעה להצטרף לקבוצת דנקנר־גרנובסקי ואף הציע שאמבלייז תיסוג ממנה, אבל גרנובסקי סירב. "גרנובסקי ודירקטוריון אמבלייז היו בדעה שההשקעה בהסדר אי.די.בי היא בעלת פוטנציאל עסקי רב. אנו שמחים שזכינו לתרום בכניסתנו להסדר הנושים ערך מוסף דרמטי. עכשיו נתפנה לאיתור הזדמנויות אחרות", סיכם שניאורסון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x