$
שוק ההון

בלעדי לכלכליסט

הרשות מקדמת: חקיקה שתמנע חלוקת דיבידנדים שלא על בסיס רווחים אמיתיים

רשות ני"ע ומשרד המשפטים מקדמים חקיקה שתתנה חלוקת דיבידנד על בסיס רווחי שיערוך באישור ביהמ"ש. אם תאושר, החקיקה צפויה לייתר כמעט לחלוטין תקנות שמקדמת רשות המסים, שימנעו חלוקת דיבידנד שמקורו ברווחי שיערוך ללא מס

רחלי בינדמן והדר קנה 08:1015.07.13

יד ימין מחוקקת ויד שמאל מבטלת? רשות ני"ע בראשות פרופ' שמואל האוזר ומשרד המשפטים מקדמים חקיקה משותפת שתתנה חלוקת דיבידנד על בסיס רווחי שיערוך חשבונאיים באישור בית המשפט, כך נודע ל"כלכליסט". החלטה זו של משרד המשפטים עשויה לייתר כמעט לגמרי את הפרק העוסק במיסוי רווחי שיערוך שעומד להיחקק במסגרת חוק ההסדרים הנוכחי, הנידון בימים אלו ממש בוועדת הכספים.

 

ל"כלכליסט" נודע כי הרשות ומשרד המשפטים שוקדים על טיוטת חקיקה שתשנה את מבחני חלוקת הדיבידנד הקיימים כיום: המבחן הראשון הוא מבחן העודפים, הקובע כי כדי לחלק דיבידנדים, על החברה להיות בעלת עודפים ראויים לחלוקה. המבחן השני הוא מבחן יכולת הפירעון - מבחן שקובע האם החברה תוכל לעמוד בהתחייבויותיה גם לאחר חלוקת הדיבידנד.  

"סכנה בחשבונאות יצירתית"

בינואר אשתקד התבטא יו"ר הרשות ואמר כי "יש סכנה בשימוש בחשבונאות יצירתית לשם חלוקת דיבידנדים. מה שמטריד הוא החשש מפני שימוש בחשבונאות יצירתית כדי לייצר באופן לא ראוי 'עודפים ראויים לחלוקה', שאינם משקפים בהכרח את מצבה הכלכלי של החברה", אמר אז האוזר.

 

כעת החליטו ברשות ובמשרד המשפטים לשנות את מבחני חלוקת הדיבידנד באופן שהמבחן הראשון - מבחן העודפים - יהיה מבוסס רק על בסיס מבחן תזרימי ולא על בסיס מניפולציה חשבונאית, כך שלא תתאפשר חלוקה דיבידנד על בסיס הערכות שווי המציגות עלייה "על הנייר" בלבד בשווי נכסי החברה.

 

האוזר אמר כבר בשלהי 2011 בכנס התאגידים השנתי של רשות ני"ע כי "אנו בוחנים האם להמליץ למשרד המשפטים לאמץ מודל המקובל בכמה מדינות באירופה, שבמסגרתו קיימות מגבלות על חלוקת דיבידנד מרווחי שיערוך ועל תגמולים מבוססי רווחי שיערוך". כעת, כאמור, המהלך קורם עור וגידים.

 

המשמעות רלבנטית בעיקר עבור חברות המחזיקות בנדל"ן הנתון לשיערוך לפחות אחת לשנה. בתקופות של פריחה בשוקי הנדל"ן, הנכסים הללו יכולים לרשום זינוק על הנייר של עשרות אחוזים. על בסיס שיערוכים אלו חילקו חברות נדל"ן לבעליהן דיבידנדים שמנים, תופעה שכעת לא תוכל לחזור על עצמה, אלא באישור עינו הבוחנת של בית המשפט.

 

שמואל האוזר שמואל האוזר צילום: אוראל כהן

 

ובינתיים ברשות המסים

במקביל, בימים אלו מבקשת רשות המסים לסתום פרצות מס המאפשרות לחברות לחלק דיבידנדים שמקורם ברווחי שיערוך ללא חיוב במס. בנושא התקיימו כבר שלושה דיונים במסגרת ועדת כספים, כשאתמול נערך הדיון השלישי.

רשות המסים מבקשת לסגור פרצת מס שלטענתה עולה למדינה מאות מיליוני שקלים ואך גרמה לה "להפסיד" 200 מיליון שקל בעסקה של מכירת קניון רמת אביב מחברת אפריקה ישראל לחברת מליסרון.

 

בשל כך מנסה הרשות להכניס לחוק ההסדרים סעיף, שלפיו חברה המחלקת דיבידנד מרווחי שיערוך מנדל"ן להשקעה או מרווחים שמקורם בשיערוך בחברות־בנות, תיחשב כמי שמכרה בפועל את הנכס שבגינו נרשמו הרווחים ותמוסה על כך. זאת, בניגוד למצב כיום שבו חברה משלמת מס רק בעת מכירת הנכס בפועל, ולא מחויבת במס בחלוקת הדיבידנד בין חברות.

 

נושא מיסוי רווחי השיערוך מעורר אמוציות רבות בקרב החברות שלהן רווחי שיערוך רבים, בעיקר חברות נדל"ן. לכן לדיונים בוועדות כספים הגיעו נציגים רבים מלשכות עורכי הדין ורואי החשבון, כמו גם בכירי חברות נדל"ן, דוגמת נתן חץ.

רק שבפועל, אם אכן תיושם יוזמת החקיקה, רשות ני"ע ומשרד המשפטים, היא תשנה את מבנה חלוקת הדיבידנדים הקיימת, ועשויה לייתר את התקנות של רשות המסים.

 

ברשות המסים טוענים בתגובה כי אינם יודעים על החלטה סופית בנושא, ואומרים כי "ידוע לנו שהגבלת החלוקה נמצאת בדיון במשרד המשפטים, אך התקנות של רשות המסים יחולו מיידית עם אישורו של חוק ההסדרים, בעוד ההצעה של משרד המשפטים צריכה עוד לעבור הליכי חקיקה ארוכים. יצוין כי גם אם יוטלו מגבלות על חלוקת הדיבידנד, הרי שעדיין מדובר בפרצת מס משמעותית שיש לטפל בה".

 

יו"ר רשות ני"ע מסר כי "הרשות פועלת כדי למנוע מצב של מצגים חשבונאיים המאפשרים פגיעה במשקיעים בני"ע, בין השאר בדרך של חלוקת דיבידנדים על בסיס רווחי שיערוך ולא על בסיס רווחים כלכלייים אמיתיים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x