$
שוק ההון

בלעדי ל"כלכליסט": כלל פיננסים מוכר את פעילות הנאמנויות

בית ההשקעות, שהיה היחיד בענף שהחזיק גם פעילות שכזו, מנה"ל מו"מ למכירתה לחברת רזניק־פז־נבו תמורת 4–7 מיליון שקל

גולן חזני 07:2630.04.12

חמש שנים לאחר ההקמה, כלל פיננסים יוצא מפעילות הנאמנויות. ל"כלכליסט" נודע כי בית ההשקעות, בשליטתו של נוחי דנקנר, מנהל בימים אלו מו"מ למכירת פעילות הנאמנויות לחברת הנאמנויות רזניק־פז־נבו.

 

היקף העסקה נאמד ב־4 עד 7 מיליון שקל, אולם משמעותה בעיקר אסטרטגית מאחר שכלל פיננסים היה בית ההשקעות הראשון והיחיד שקיבל אישור לקיים פעילות שכזו. עבור יורם נווה, מנכ"ל כלל פיננסים, מדובר בעסקה ראשונה מאז שנכנס לתפקיד לפני כשנה במקומו של טל רז.

 

כלל פיננסים הקים את חברת כלל פיננסים נאמנויות ב־2007, והיא סיפקה שירותים שונים בתחום הנאמנות לשוק ההון, ושירותי נאמנות פרטית לסוגיה. מיד לאחר הקמתה רכשה חברת הנאמנויות את פעילות האג"ח הקונצרניות של יובנק, והפכה לשלישית בגודלה בשוק. כיום משמשת החברה, בין היתר, כנאמן לסדרות אג"ח של אמפל, דלק נדל"ן וסקיילקס, שנמצאות בכותרות לנוכח הסדרי חוב שמתגבשים מול החברות.

 

יורם נווה, מנכ"ל כלל פיננסים יורם נווה, מנכ"ל כלל פיננסים צילום: דן לב

עד להקמת החברה פעל בשוק ההון הישראלי מספר קטן של חברות נאמנות השייכות ברובן לבנקים ולחברות ראיית החשבון. כלל פיננסים היה בית ההשקעות הישראלי הראשון הנכנס לפעילות מסוג זה, והיא מנוהלת כיום על ידי צילי נווה. יו"ר החברה היא מיכל אבטליון.

 

נראה כי הרקע להחלטה של כלל פיננסים לצאת מהתחום הנה הצעת החוק שעברה לאחרונה בקריאה ראשונה בכנסת בנושא הנאמנים, המהדקת את הרגולציה בתחום. הצעת החוק מבקשת, בין היתר, לעגן במפורש את חובת הנאמן לפקח באופן שוטף על עמידת המנפיק בהתחייבויותיו כלפי מחזיקי האג"ח. במסגרת זו נקבע כי על הנאמן לפעול בזהירות, באמונה ובשקידה, מבלי להעדיף עניינו של מחזיק אג"ח אחד על פני עניינו של מחזיק אחר.

 

הצעה זו נועדה לחזק את מעמד הנאמן ומחזיקי האג"ח במקרים שבהם תהיה סיבה להעמדת אג"ח לפירעון מיידי כמו הרעה מהותית בעסקי המנפיק, אי־פירעון התחייבות על פי האג"ח במועד, איחור בהגשת דו"חות כספיים או מחיקת האג"ח ממסחר. עוד מוצע במסגרת הצעת החוק להקים מרשם נאמנים בניהול הרשות, ולקבוע כי רישום בו יהווה תנאי לכהונה כנאמן.

 

לדברי גורם המעורה בתחום, הרגולציה הגבוהה תצריך הון גבוה יותר והוצאות גבוהות יותר למימון פעילות הנאמנויות, שהופכות למעשה למעין חברות דירוג ולגוף שמורשה לחתום על תשקיפים - מה שעלול לשחוק את הרווחיות בענף ויצריך העסקת כח אדם רב יותר.

 

לאורך כל שנות פעילותה, כלל פיננסים נאמנויות היתה מנועה מלהשתתף בפעילות של קבוצת אי.די.בי, המהווה כמחצית מפעילות השוק, מאחר שאי.די.בי היא בעלת השליטה בחברה. למרות זאת, כלל פיננסים נאמנויות עדיין הצליחה לרשום רווח של כמיליון שקל בשנה.

 

מכלל פיננסים נמסר בתגובה: "החברה בוחנת מעת לעת פניות ואפשרויות למכירת נכסים וחברות שאינם בליבת הפעילות של החברה. החברה קיבלה מספר פניות לרכישת כלל נאמנויות והיא מצויה בבחינה של אפשרות למכירתה לצד ג', אך נכון למועד זה לא התקבלה על ידי החברה כל החלטה על עסקה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x