$
שוק ההון

בדיקת כלכליסט: השוק שוב ניצח את תחזיות האנליסטים מדצמבר 2008

בית השקעות כלל פיננסים בחר במניית כיל והיכה ב־20% את המדד. "מניות האנליסטים" הניבו 53% לעומת 90% בתעודות הסל על המדדים

שי אספריל 12:0610.09.09

בעשור האחרון תפחו ממדיו של שוק ההון הישראלי, ושורה ארוכה של בעלי תפקידים, כולל אנליסטים, החלה לנסות ולצפות אותו. האנליסט, שמקבל לעתים קרובות ביטוי בעיתונות הכלכלית, מחשב ומשקלל את נוסחאותיו, ולבסוף מוציא נייר עמדה שבו הוא מעריך מה יהיה מחירה העתידי של מניה.

 

כתוצאה מכך רבים רואים באנליסטים סוג של נביאים זוטא, ובולעים בצמא את תחזיותיהם. הרי ידוע כי בעולם של חוסר ודאות אנשים המתבטאים בנחרצות עשויים לטעת ביטחון במשקיע המבולבל, ולגרום לו להאמין כי הם מתחממים באורה של השמש, בעוד הוא מתהלך בצללים.

 

 

השפעה רבה על הקוראים

 

מנגד, ישנם גורמים בשוק הסבורים שאותם "נביאים" יודעים מה יקרה בשוק בדיוק כמו כל אזרח אחר, ושבחירתו השרירותית של ילד טובה כמו בחירתו המנומקת של בכיר האנליסטים.

 

בסוף דצמבר 2008 פרסם "כלכליסט" כתבה ובה ביקש מעשרה בתי השקעות להתכנס ולבצע בחירה של מניה מועדפת, זו אשר מסתמנת כהשקעה כדאית. קוראינו עטו על הכתבה כמוצאי שלל רב, ובבחינה היסטורית ניתן להעיד כי זו היתה אחת הכתבות הנקראות בהיסטוריה של אתר "כלכליסט".

 

חוזרים אל ההמלצות

 

החלטנו לשוב אל אותן המלצות, שכאמור פורסמו בשבוע האחרון של 2008, ולהציץ על ביצועי המניות ועל ביצועיהם של אלה המסקרים אותן מאז תחילת השנה.

 

השורה התחתונה? אמנם כל המניות שנבחרו על ידי בתי ההשקעות רשמו עליות שערים מתחילת השנה, אולם רק שלושה בתי השקעות ציינו מניה שהצליחה להכות את המדד המרכזי שבו היא כלולה. שניים מבין שלושת בתי ההשקעות עקפו בקושי את תשואת המדד.

 

חשוב לזכור שבתי ההשקעות לא מכסים את כל המניות, ולכן גם הבחירה שלהם מוגבלת למאגר מסוים, זה של החברות שאותן הם מכירים. עם זאת, כל בית השקעות מכסה מספיק מניות אשר מתוכן היה עליו לבחור מניה אחת בסך הכל, אשר תצליח להפגין ביצועים טובים מחברותיה. למעט אוסקר גרוס, אשר מכסה רק מניות טכנולוגיה, בתי ההשקעות האחרים מכסים מניות משלל סקטורים, כך שהשוואה למדדים המרכזיים - ת"א־25 ות"א־75, ולא למדדים הסקטוריאליים - נראית נכונה יותר.

 

 

הסבר מסוים לממצאים העגומים הוא שבשל העובדה שבסוף דצמבר היה המצב בבורסות עדין למדי, המליצו בתי ההשקעות על מניות דפנסיביות יחסית (לשם ההגינות ייאמר כי בתי ההשקעות התבקשו להמליץ על מניות המתאימות להשקעה מיידית), אולם בסופו של יום אנליסטים קיימים כדי שיקשיבו להם וירכשו מניות בהתאם להמלצותיהם. מי שהיה מפזר בסוף 2008 באופן שווה 100 אלף שקל בין סל המניות ששזרו לנו אותם אנליסטים, היה מחזיק כיום כ־153 אלף שקל. לא רע. אולם מי שהיה משקיע את אותו סכום בתעודות סל על המדדים שבהם חברות אותן מניות, צעד מסוכן הרבה פחות, ולכן, לפי ההנחה הרווחת, רווחי פחות - היה מחזיק היום כ־190 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x