$
ניתוח

הדולר זינק ב-1.297% ושערו היציג נקבע על 3.515 שקלים; הפועלים: אפשרות להיפוך מגמה ביחסי הדולר מול השקל

הבנק תולה את הסיכויים, בין השאר, בריבוי הסימנים להאטה בישראל ובקיטון בתנועות הון של ישראלים לחו"ל. בבנק לאומי מסבירים, כי השוק לא הושפע משמעותית מהודעת ראש הממשלה שלשום, שכן בשנים האחרונות ההשפעה מאירועים פוליטיים יורדת - לעומת השפעת הכלכלה והמסחר בחו"ל

רונית גודמן 12:4301.08.08

הדולר עלה היום (ו') ב-1.297% ושערו היציג נקבע על שער של 3.515 שקלים. היורו עלה היום ב-1.012% ושערו היציג נקבע על שער של 5.472 שקלים. בסיכום שבועי נחלש הדולר בשיעור של כ- 0.5% מול השקל והתחזק בכ- 0.5% מול היורו. כלכלני בנק לאומי, כמו גם עמיתיהם בבנק הפועלים מעריכים, כי הדולר עשוי להתחזק מול השקל בטווח הקצר.

 

כלכלני בנק הפועלים מסכמים, כי השקל נסחר בשבוע שחלף במגמה מעורבת מול הדולר, כשהוא מושפע ממספר גורמים מנוגדים. הדולר קיבל תמיכה מול השקל מגורמים כגון מגמת התחזקותו בשוק המט"ח הבינלאומי, מבנק ישראל, שממשיך לרכוש 100 מיליון דולר מדי יום, ומהטלטלות הפוליטיות בישראל. מנגד, השקל קיבל תמיכה השבוע מהחלטת בנק ישראל להעלות את הריבית, שהובילה להרחבת הפער מול הריבית הדולרית ל-2%. זהו פער הריביות הרחב ביותר שנרשם מסוף שנת 2004.

 

כלכלני בנק לאומי מציינים, כי מבדיקה שערכה התאחדות התעשיינים עולה, כי בשבועיים האחרונים חלה ירידה דרמטית במספר תנועות ההון הספקולטיביות מישראל ואליה, זאת כחלק מהשפעת התערבותו של בנק ישראל בשוק המט"ח. לדעת כלכלני לאומי, ירידה שכזו עשויה להביא לירידת התנודתיות במסחר שקל-דולר.

 

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. השפעה על תנועות ההון מישראל ואליה נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. השפעה על תנועות ההון מישראל ואליה צילום: יותם פרום

בעולם התחזק מעט הדולר השבוע על רקע הירידה שנרשמה במחירי הנפט (בפרט על רקע הירידה היומית החדה של כ-5 דולר שנרשמה במהלך המסחר ביום שלישי). גם נתוני מאקרו שהפתיעו לטובה מהשוק האמריקאי תמכו במטבע האמריקאי.

 

סימנים להיפוך מגמה בנוגע ליחסי השקל-דולר

מסיכום פעילות המשק במט"ח למחצית הראשונה של השנה, שפרסם בנק ישראל, עולה כי קצב ההשקעות של הישראלים בחו"ל התמתן באופן חד יותר מקצב ההשקעות הנגדי של הזרים בישראל. מגמה זו, היא אחד הגורמים המרכזיים להתחזקותו של המטבע המקומי במחצית הראשונה של השנה. במידה ומגמה זו תמשך, אומרים בבנק לאומי, ימשיך הדבר לתמוך בעוצמתו של המטבע המקומי. עם זאת, מעריכים בבנק, כי הגדלת קצב רכישות המט"ח של בנק ישראל בשילוב עם התחזקותו של הדולר בעולם, עשויים לחזק את הדולר מול השקל בטווח הקצר.

 

בבנק הפועלים מעריכים, כי המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי ימשיך להיות תנודתי יחסית בשבועות הקרובים. יחד עם זאת, אומרים בפועלים, נראה כי התרבו הגורמים התומכים בהיפוך מגמה והתחלת פיחות בשער השקל. בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את התרבות הסימנים להאטה כלכלית בישראל, קיטון בעודף בחשבון השוטף ובתנועות הון של ישראלים לחו"ל ורכישות המט"ח היומיות ע"י בנק ישראל.

 

שוק חופשי

כלכלני בנק לאומי מסכמים, כי שבוע המסחר בשוק המניות המקומי התאפיין במגמה מעורבת על רקע העלאת הריבית בארץ והתנודות במחיר הנפט, כמו גם בעקבות מגמת המסחר שנרשמה מעבר לים. בבנק הפועלים מסבירים את הדשדוש בשוק המניות בהיעדרות מגמה ברורה גם בשווקי העולם.

 

בלאומי מסבירים, כי הודעתו הפוליטית של רה"מ אהוד אולמרט, שלשום (ד'), לא השפיעה באופן מיוחד על השוק, שבשנים האחרונות, בעקבות השכלול בו, אינו מושפע מאירועים פוליטיים וביטחוניים, כי אם מנתונים כלכליים ומהמסחר בחו"ל.

 

רה"מ אהוד אולמרט נושא דברים, שלשום. השוק בישראל כבר מושפע פחות מנושאים פוליטיים-בטחוניים מקומיים רה"מ אהוד אולמרט נושא דברים, שלשום. השוק בישראל כבר מושפע פחות מנושאים פוליטיים-בטחוניים מקומיים צילום: אלכס קולומויסקי

בסיכום שבועי רשמו מדד המעו"ף ות"א 75 עליות שערים של כ-0.7% וכ-1% בהתאמה. מדד הבנקים נותר השבוע כמעט ללא שינוי, מדד התל-טק 15 חתם בעלייה של כ-1.2% ומדד הנדל"ן 15 חתם בירידה של כ-2.8%.

 

חוסר הוודאות בשוק מותירה את המשקיעים "יישובים על הגדר"

מבדיקה של מחזורי המסחר בבורסה מצאו בלאומי, כי מגמת המסחר לוותה במחזורים נמוכים במיוחד בשבוע האחרון של חודש יולי. כלכלני הבנק מציינים, כי המחזור היומי הממוצע התנהל ברמה של 1.4 מיליארד שקל בלבד, המשקפת ירידה של כ-30% לעומת המחזור הממוצע שנרשם מתחילת השנה. בבנק מסבירים, כי בדרך כלל מתאפיינים החודשים יולי-אוגוסט בירידה במחזורי המסחר בשל חופשת הקיץ. אולם מבדיקה שנערכה בבנק נמצא, כי בעשור האחרון, הירידה הממוצעת במחזורי המסחר בחודשים אלו עמדה על כ-9% בלבד.

 

לדעת אנשי המקצוע של לאומי, את התופעה ניתן לייחס לרמת חוסר הוודאות הגבוהה בשוק, שמותירה את המשקיעים מחוצה לו או "ישובים על הגדר" בהמתנה להתבהרות הדברים.

 

בבנק הפועלים סבורים, כי הירידה בנפח המסחר צפויה להמשך בעיקר במהלך החודש הקרוב, עת רבים מהשחקנים הפעילים בשוק ייצאו לחופשת קיץ. הם מזכירים, כי בחודש הקרוב יושפע המסחר מהדו"חות הכספיים שתפרסמנה החברות הציבוריות, כשיש לזכור כי הרבעון המקביל (הרבעון הראשון של שנת 2007) היה הרבעון האחרון לפני פרוץ משבר האשראי, ולכן מדובר בנתוני השוואה גבוהים יחסית.

 

בבנק צופים דו"חות טובים בענפי הכימיה, הפרמצבטיקה (טבע כבר פירסמה דו"ח רבעוני מצויין), התקשורת והמזון (בזכות עיתוי חג הפסח השנה לעומת השנה שעברה). מגמה שלילית צפויה בסקטור הביטוח והנדל"ן, ואילו יתר הענפים צפויים להתאפיין במגמה מעורבת.

 

שוק המניות המקומי עדיין ברמת סיכון גבוהה

בבנק לאומי מאמינים, כי בטווח הקצר צפוי המסחר בשוק המקומי להמשיך להתאפיין בתנודתיות רבה תוך קורלציה גבוהה עם השווקים הבינלאומיים. הם ממליצים ללקוח הסולידי להמשיך ולשמור על רמת אחזקה נמוכה יחסית במניות, תוך התמקדות בענפים דפנסיביים. זאת בשל ההשפעה הצפויה להאטה העולמית ולסביבה האינפלציונית הגבוהה במשק על תוצאות החברות.

 

גם בבנק הפועלים מעריכים, כי רמת הסיכון בשוק המניות המקומי עודנה גבוהה, ועלולה להקרין לשלילה על המדדים המובילים. הם אומרים, כי אומנם מדד יוני הנמוך יחסית, הירידה שנרשמה בשבועיים במחירי הנפט, היחלשות השקל למול הדולר ונתוני שוק העבודה הזריקו מעט אופטימיות לשוק, אולם מוקדם עדיין להעריך כי המשבר הכלכלי מאחורינו. העלאת הריבית, הגם שהפתיעה במעט את השוק, התקבלה בשקט יחסי וללא תגובה שלילית בשוק המניות.

 

בפועלים מעריכים, כי כל זמן שלא תחול רגיעה בשוק האמריקני, ישפיע הדבר על כלל השווקים הגלובליים, ובכלל זה גם על השוק המקומי. לכן, נוכח רמת הסיכון הגבוהה באפיק המנייתי, הם ממליצים להמשיך ולהחזיק במרכיב מנייתי נמוך, תוך התמקדות במניות הערך הגדולות, שמפגינות יציבות ועוצמה לאורך זמן, ובעדיפות לענפים דפנסיביים, כגון התקשורת (כדוגמת פרטנר וסלקום) והאנרגיה (כדוגמת פז).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x