$
פרסום ושיווק

המשבר ויצרניות המזון: “הסטנו את כל המשאבים מהמוסדיים לקמעונאים"

יצרניות המזון נהנות מהסתערות הצרכנים על המרכולים, אלא שבמקביל משבר הקורונה עצר לחלוטין את הביקוש מצד המסעדות, בתי המלון, המשרדים והצהרונים

נורית קדוש 07:5518.03.20

משבר הקורונה, שהוביל להשבתת מסעדות ובתי מלון, מחייב את יצרניות המזון לשנות את מודל פעילותן. היצרניות אמנם נהנו מהסתערות הצרכנים על רשתות המזון בהיקפים חסרי תקדים, אלא שבמקביל לכך נרשמה ירידה בפעילותם של הגופים המוסדיים, עם החמרת דרישות הבידוד עד כדי ההנחיה לא לצאת מהבית, למעט לקניית מזון או תרופות.

 

"אנחנו נמצאים בסחרור בכל הנוגע לרשתות השיווק", טוען יצרן גדול. "הרשתות מגבירות את ההזמנות לכמויות שלא הכרנו, וכמה שאנחנו שולחים מבקשים עוד ועוד. חלק מהרשתות כבר החלו לפתוח חנויות 24 שעות ביממה, ולייצר לעצמן מלאים גדולים בסמוך לחנויות כדי להקל על עצמן את מילוי המדפים. מנגד, כל פעילות השוק המוסדי נעצרה לחלוטין והשאירה אותנו עם עובדים ותוצרת ללא שימוש”.

 

 

 

בכיר בחברת מזון גדולה מתאר: “בימים האחרונים הסטנו את כל המשאבים מהשוק המוסדי שנעצר לחלוטין לשוק הקמעונאי. אנחנו משנעים את העובדים ואת כל חומרי הגלם לייצור מוצרים לצרכן הסופי, וזה מה שמאפשר לנו לעמוד בביקושים החריגים שלא פוסקים".

 

“טיפה בים”

 

לדברי יצרני המזון, המסעדות ובתי המלון נסגרו, ולצדם נעצרה גם הפעילות במוסדות חינוך, שמהווים חלק נרחב מהשוק המוסדי. "אנחנו מספקים מוצרים כחומרי גלם לצהרונים בגנים ובבתי ספר, שחדלו לפעול; מספקים להסעדה במקומות העבודה, שגם אם ממשיכים לפעול סגרו את חדרי האוכל או צמצמו פעילות למינימום", מתאר יצרן גדול. "החשש מהדבקה וההנחיות שלפיהן אין להגיע לבית החולים עם יותר ממלווה אחד צמצמו מאוד את פעילות המזנונים בבתי החולים. הביטול הצפוי של כל הטיפולים האלקטיביים בבתי החולים יסגור את הצינור הזה כמעט לחלוטין". לדבריו, העסקים היחידים שפועלים בשוק המוסדי הם הצבא, בתי האבות והקיבוצים.

 

מסעדה סגורה בבאר שבע. חל איסור גם על טייק אווי מסעדה סגורה בבאר שבע. חל איסור גם על טייק אווי צילום: הרצל יוסף

 

על פי התאחדות בתי המלון, מרבית 41 אלף עובדי המלונות נשלחים בימים אלו לחל”ת, ואילו עובדים זמניים עד שנתיים, עובדי חברות קבלן וחברות כוח אדם מפוטרים. באיגוד המסעדנים מדווחים על כ־12 אלף עסקים סגורים, ו־3,000 שנכון לאתמול היו עדיין פעילים במתכונת מצומצמת ואמורים להיסגר. עד כה 150 אלף עובדי מסעדות פוטרו או יצאו לחל”ת.

 

לצד כל אלה, סגירת כלל מקומות הבילוי הרחיבה את פעילות משלוחי המזון של המסעדות. "זה נחמד, אבל זו טיפה בים. זה לא מכסה על הבור שנוצר בשוק המוסדי", טוען יצרן שמספק למסעדות. לדבריו, החמרת ההנחיות אתמול, שלפיהן לא יתאפשר להגיע למסעדות לאסוף את המזון, והפעילות תתאפשר רק על ידי שליח, תצמצם עוד יותר את השוק: "ככל שהציבור יבין יותר את חומרת המצב, הוא יצרוך פחות".

 

מחסנים בבית הלקוח

 

בשוק המזון יש מי שמעריכים שהאסימון עדיין לא באמת נפל. "היצרנים עדיין לא הבינו שצריך לשנות חשיבה מהיסוד", טוען קמעונאי גדול. "הם עסוקים עדיין בהתמודדות המאתגרת של עמידה בביקושים לשוק הקמעונאי, ו’נהנים’ מזה שהשוק המוסדי לא בפעילות מלאה, כיוון שלא היו מסוגלים לעמוד בביקושים לשני השווקים במקביל".

 

לדבריו, ההסתערות של הצרכנים על רשתות המזון יצרה מלאי שיוביל לירידה בצריכה בעתיד: "הקנייה המוגברת של מוצרים יבשים, ובראשם נייר טואלט, שימורים, פסטה ואורז, יצרה בבתי הצרכנים ‘מחסנים’ לתקופה ממושכת. איסור היציאה מהבית, למעט לרכישת מזון או תרופות, והעובדה שמשפחות נשארות בבית ימים ארוכים, יגבירו את השימוש, אבל עדיין יישארו כמויות שיובילו לירידה בקניות בחודשים הבאים. לכן היצרנים לא יכולים להישען רק על הקמעונאים, וחייבים למצוא פתרון לאובדן הפעילות בשוק המוסדי".

 

בכיר בשוק המזון מאשר את הדברים, אך טוען שבימים אלו מתחילה להתחדד ההבנה שהשוק השתנה, ובהתאם יש לשנות את מודל הפעילות: "אנחנו בתחילתו של אירוע מורכב, שצפוי לארוך הרבה זמן. במקביל לדאגה למלאים, שיענו על הביקושים ברשתות השיווק, אנחנו מתחילים להיערך למסגרת החדשה, שבה המסעדות שפרחו והובילו את שוק המזון בשנים האחרונות לא יפעלו".

 

לדבריו, מדובר בתוכנית לתקופה מוגבלת: "למרות אי הוודאות הגדולה שיש בארץ ובעולם, אפשר להעריך שבשלב מסוים יימצא חיסון לנגיף והציבור יחזור לשגרה. לכן ההתאמות צריכות להיות לטווח הקצר והבינוני, תוך הבנה שבתי הספר יחזרו לפעול ואיתם חברות הקייטרינג שמספקות אוכל לצהרונים, וכך גם כל שאר הגופים שעצרו בימים האחרונים את פעילותם".

 

 

x