$
פרסום ושיווק

פרסום ראשון

לא מחכים לרגולטור: הפתרון היצירתי למשבר החמאה

לכלכליסט נודע כי תנובה תשלם 50% יותר לרפתנים שיגדילו את אחוז השומן בחלב הגולמי. צעד זה צפוי להגביר את כושר ייצור החמאה

נורית קדוש 20:0906.01.20

אוזלת ידה של המדינה בטיפול במשבר החמאה מובילה לפתרונות יצירתיים מצד המחלבות. ל"כלכליסט" נודע כי תנובה והתאחדות מגדלי הבקר יוצאות בתוכנית להגדלת ייצור החמאה, על ידי מתן תמריצים כספיים לרפתנים שיגדילו את אחוז השומן בחלב הגולמי. המהלך מבטיח לרפתנים שיגדילו את שיעור השומן בחלב, תוספת 50% על מחיר החלב, המשקפים תגמול בגובה של עשרות אלפי שקלים בשנה לרפתן.

 

 

מדובר בפתרון כירורגי של תוסף תזונה שהמחלבה איתרה באיטליה, המאפשר להגדיל את אחוז השומן בחלב, ללא יצירת עודפי חלבון המכבידים כלכלית על הענף. התוכנית של תנובה לא צפויה לפתור את כל הבעיה שעמה מתמודד השוק המקומי, אבל יכולה לצמצם משמעותית את המחסור בחמאה הנמכרת ברשתות השיווק. החלב הגולמי מורכב מחלבון, שומן ונוזלים. בשומן משתמשים לייצור חמאה, גבינות קשות, שמנת ועוד, והחלבון מיובש לאבקת חלב. נוכח העלייה בביקוש לשומן, נותרו בידי הענף עודפי אבקת חלב בהיקפים גבוהים, ולכן נדרש פתרון המאפשר הוספת שומן מבלי להגדיל את עודפי אבקת החלב.

חמאה של תנובה. הפתרון צפוי להוסיף אלף טונות חמאה של תנובה. הפתרון צפוי להוסיף אלף טונות צילום: ברוך נאה

 

 

החלב בישראל מכיל בממוצע 3.8% שומן לליטר. תוסף התזונה עשוי להערכת תנובה להגדיל את שיעור השומן בחלב ב־0.3%–0.5%. מכל 0.1% שומן שיתווסף לחלב, אפשר להפיק מאות טונות חמאה, ולהערכת החברה, המהלך יוביל לתוספת של כ־1,000 טונות חמאה בשנה. מדובר בכמחצית מהכמות החסרה בשוק הקמעונאי.

 

תנובה ניסתה בעבר לשנות את הרכב תזונת הפרות, ונכשלה. ב־2016 השיקה תנובה חלב משק המבוסס על חלב מרפתות שהסכימו להוסיף תוסף תזונה למזון הפרות, אשר הוביל להגדלת כמות האומגה 3 בחלב ולצמצום 20% בפליטת גז המתאן הפוגע בשכבת האוזון. לפני כחצי שנה הופסק ייצור חלב זה לאור הקושי לשכנע את הרפתנים לרכוש את תוסף המזון ואת הצרכנים לשלם פרמיה על מחיר החלב הרגיל. ההערכות הן, כי בשונה מחלב משק, במקרה זה מדובר במהלך אשר את תוצאותיו רואים הרפתנים באופן מיידי ויכולים לכמת את תוספת העלויות ביחס לתוספת התשלום שיקבלו.

 

מימין: מנכ”ל התאחדות מגדלי הבקר אביתר דותן ומנכ”ל תנובה אייל מליס מימין: מנכ”ל התאחדות מגדלי הבקר אביתר דותן ומנכ”ל תנובה אייל מליס צילום: אוראל כהן

 

 

בישראל עומד הביקוש השנתי לחמאה על כ־12 אלף טונות בשנה, כ־3,000 טונות לצורכי התעשייה וכ־9,000 טונות לצרכנים. בשנת 2019 סבל ענף החלב בישראל ממחסור בשומן, אשר הוביל בסופו של דבר לקיטון בייצור החמאה שהוחמר בעקבות הפסקת הייצור על ידי טרה וירידה בהיקפי הייצור של תנובה.

 

במקביל, משרד המשפטים אישר אתמול לקדם את הוראת השעה לביטול המכס על יבוא חמאה לישראל ב־2020, בכפוף לשימוע הערות מהציבור. זאת לאחר שבחודשים האחרונים התווכחו משרדי הכלכלה, האוצר והחקלאות כיצד ניתן להגדיל את יבוא החמאה לישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x