$
פרסום ושיווק

ועדת הכספים דחתה בפעם השלישית את ההפחתה במכס על יבוא דגים

בעקבות ירידה בפדיון של מגדלי הדגים בארץ, נדחתה הורדת המכס לינואר 2021; בוועדה הסבירו שהסיבה לדחייה היא מחשש לקריסה של מגדלי הדגים שרובם ממוקמים בפריפריה, לאחר שההפחתה הראשונה בתוכנית מ-2016 הביאה לפגיעה קשה ברווחיהם

נורית קדוש 16:1110.12.19

מחירי הדגים לצרכן לא יירדו כמתוכנן. בעקבות נתונים לפיהם נרשמה ירידה בפדיון של מגדלי הדגים בארץ, החליטה היום (ג') ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני לדחות את הפעימה להורדת המכס על יבוא דגים, זאת הפעם השלישית, כך שתיכנס לתוקף בינואר 2021.

 

 

בוועדת הכספים הסבירו כי דחיית הפעימה נעשתה מחשש לקריסה של מגדלי הדגים בארץ, שרובם המוחלט ממוקמים בפריפריה, זאת לאחר שההפחתה הראשונה בתוכנית, הביאה לפגיעה קשה ברווחיהם.

 

חנות הדגים של מוסי בשוק הכרמל חנות הדגים של מוסי בשוק הכרמל צילום: עמית שעל

 

הדחייה מגיעה על רקע סיכום שנקבע במסגרת תקציב 2016, לפיו במידה שימצא שקיימת ירידה בפדיון בשיעור של 10% ומעלה כתוצאה מהורדת המכס, יידחו הפעימות הבאות. במסגרת צו שהעביר האוצר לוועדה, צוין כי אגף תקציבים מצא כי זוהי אכן התמונה, ולכן מוצע לדחות את המתווה בשנה נוספת. תוספת ההכנסות ממסים למדינה כתוצאה מדחיית הפעימה, תעמוד על 33.8 מיליון שקל.

 

צביקה כהן, סמנכ"ל משרד החקלאות, טען בדיון כי הפחתת המכסים פגעה בגידול המקומי: "הצו הזה הוריד מכס על פילה אמנון, שהוא סך הכל אולי 10% מהגידול המקומי. רוב הדגים בארץ נצרכים מייבוא שאין עליו מכס כבר שנים. נדבקו על הפילה אמנון הזה שמגיע מסין. ב-3-4 שנים האחרונות שירד המכס, הייצור ירד כמעט בחצי לשלושה סוגי דגים: קרפיון, אמנון ובורי". אבשלום וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל טען כי "ההסדר הזה מחזיק את המגדלים על קו המים ולא מעבר לזה. הסטנדרטים הבריאותיים אינם עומדים ברף הנדרש. כולנו הולכים לחתונות ובר מצוות ולא יודעים מה אנו אוכלים".

 

במסגרת הדיון, הציג משרד החקלאות סקירה אודות נתוני הענף נכון לסוף שנת 2018 בנושא הייצור המקומי. מהסקירה עלה כי סך אספקת הדגים לנפש בישראל במגמת עלייה, אולם נתח האספקה מייצור מקומי במגמת ירידה ומהווה כיום כ-10% בלבד. זאת כאשר זני האמנון, הקרפיון והבורי מהווים כ-80% מסך כמויות הייצור המקומי. כמות הייצור של האמנון הטרי הצטמצמה בכ-25% בין השנים 2018-2013.

 

לעניין הפחתת המחירים לצרכן, עולה כי החל מסוף 2016 רמת המחירים לצרכן פחתה בשיעור של כ-25%, הודות להפחתה של 50% בגובה המכס הכללי. עם זאת, חלה עלייה קלה של כ-4% במחירי הצרכן החל מהמחצית השנייה של 2018. ולפי הנתונים ביחס למכירות הדגים - חלה ירידה חדה במכירות האמנון הטרי ברשתות השיווק בשנת 2018.

x