$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

גם מוטי בן משה תוקע מקל בגלגלים של נחום ביתן

בעל השליטה ברבוע כחול נדל"ן, שמשכירה למגה סניפים, הבהיר לבעלי הרשת שלא יוכל למכור חנויות ללא אישורו

נורית קדוש 06:5312.09.19

בעלי יינות ביתן, נחום ביתן, נתקל במכשול נוסף בדרך להיחלצות ממשבר האשראי שמעיב על הרשת, הפעם מצידה של רבוע כחול נדל”ן, שמשכירה למגה בעיר למעלה מ־60 נכסים. ל”כלכליסט” נודע כי בעקבות חשיפת המשא ומתן של ביתן עם אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי השליטה ברשת ויקטורי, למכירת 10 סניפים תמורת 100–150 מיליון שקל, הבהירה רבוע כחול נדל"ן לביתן כי לא יוכל לבצע עסקה ללא אישורה.

 

 

 

רבוע כחול נדל”ן, שבשליטת מוטי בן משה, משכירה למגה בעיר את הנכסים שבהם מפעילה הרשת העירונית את סניפיה. במכתב ששלחה עו"ד שרית לויתן, היועצת המשפטית של רבוע כחול נדל"ן, לביתן, הודגש כי החברה לא תאפשר לגורם כלשהו לקבל חזקה או כל זכות אחרת בנכסים המושכרים על ידה למגה, בלי אישורה בהסכמים מתאימים שיגובשו בכתב. "החברה תבחן כל פנייה, ככל שתגיע אליה, ותחליט אם לקבל או לדחות כזאת, לפי שיקול דעתה הבלעדי". בנוסף, שלחה רבוע כחול נדל”ן מכתב דומה לרביד, לאחר שוויקטורי אישרה למשקיעים את קיומו של המשא ומתן עם ביתן.

 

 

 צילומים: אוראל כהן, עמית שעל, דנה קופל, נועם מושקוביץ

 

 

 

התנגדותה של רבוע כחול למכירת המיקומים מגיעה אחרי שבשבוע שעבר נאלץ ביתן להגיע להסכם עם ועד עובדי מגה, שהודיע לו כי לא יאפשר את מכירת סניפי הרשת. במסגרת ההסכם שנחתם בין הצדדים נקבע כי מכירת הסניפים תוגבל לעד 10 מיקומים וכי ביתן ימשיך להעסיק את כל עובדי אותם סניפים ברשת.

 

הסיכון עלה

 

בפני ביתן עומדת אפשרות לגייס את ההון לו הוא נזקק באמצעות הנפקת החברה. מדובר באפשרות שבעבר דחה על הסף, אולם בסביבתו טוענים כי לאחרונה הפך פסקני פחות בנוגע לשמירה על החברה כפרטית. עם זאת, ביתן זקוק לכסף באופן מיידי, בעוד תהליך ההנפקה אורך מספר חודשים.

ביתן זקוק למזומנים בעסקה בשל מצוקת אשראי המקשה עליו לעמוד בהתחייבויותיו לספקים ואשר הובילה אותו בחודש שעבר לפנות לספקים רבים ולבקש דחיית תשלומים. זאת ועוד, חברת דן אנד ברדסטריט העלתה בחודש שעבר את דירוג סיכון ההתקשרות עם קבוצת יינות ביתן וציינה כי לאחרונה חלה הרעה במוסר התשלומים של החברה שסירבה להציג בפניה נתונים פיננסיים עדכניים". בדן אנד ברדסטריט אף המליצו לספקים על המשך מעקב על פעילותה של יינות ביתן, ובעקבות כך העלו את דירוג הסיכון ל"ממוצע", מדירוג הסיכון הקודם שהיה "מתחת לממוצע".

 

מימוש נכסים נוספים

 

חזית נוספת עימה ביתן נאלץ להתמודד היא מול ספקי הרשת. חברות ביטוחי האשראי בססח וכלל ביטוח, המבטחות את הספקים כהגנה במקרה של אי־עמידת הרשת בהתחייבויות, הודיעו לספקי יינות ביתן כי צמצמו ב־15% את היקף האשראי המבוטח כנגד הסחורות שהם מספקים לה. ההפחתה

בוצעה כיוון שמבטחי המשנה של חברות האשראי הישראליות הודיעו על הורדת היקף המכסה המבוטחת על ידם לענף המזון.

 

המצב אילץ את ביתן לפנות לכיוונים חדשים, לאחר שהמו"מ שניהל בחודשים האחרונים להכנסת משקיע בחברה כשל. המשקיעים שהביעו עניין ובהם זהבית כהן מאייפקס וחברת הדלק פז, התנו את ההשקעה בקבלת שליטה, עליה מסרב כרגע ביתן לוותר. אפשרות נוספת שעומדת בפני ביתן המשך מימוש נכסים שבבעלותו, זאת לאחר שלדבריו הזרים לחברה בשנה החולפת 180 מיליון שקל ממכירת נכסים פרטיים.

 

מדובר באפשרות שניתנת למימוש בטווח זמן קצר יחסית, אולם על פי הערכות לא תיתן מענה הן בהיקף הכספי לו נזקק ביתן, והן בטווח הארוך, בשל ההתחייבויות של ביתן מרכישת הרשתות כמעט חינם ומגה בשנים האחרונות בתמורה לכ־1 מיליארד שקל. לטענת ביתן, מרבית הסכום כבר הוחזר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x