$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

נטו מחפשת פתרון יצירתי להיעדר משקיע

מכסות היבוא שהגבירו תחרות, הרגולציה המכבידה, העזיבה המפתיעה של הבן עדי והקושי באיתור רוכש מטלטלים בשנה האחרונה את נטו. לא פלא שמשפחת עזרא החלה לדלל אחזקות בחברת המזון החמישית בגודלה בישראל

נורית קדוש 08:5510.09.19

פחות משנה לאחר ששם את נטו על המדף, נראה כי דודי עזרא נואש מלמצוא רוכש לחברת המזון החמישית בגודלה בישראל והחל לדלל את אחזקות משפחתו.

 

 

זה החל בשבוע שעבר, אז מכרה נטו אחזקות, בשליטת עדי עזרא בנאמנות, 20% ממניות החברה התפעולית נטו מלינדה בתמורה לכ־230 מיליון שקל. שלשום עשה עזרא צעד משמעותי יותר עם מכירת 6% מאחזקות משפחת עזרא בחברה־האם נטו אחזקות בתמורה ל־75 מיליון שקל.

דודי עזרא דודי עזרא

 

 

בעקבות העסקה ירדו אחזקותיה של משפחת עזרא בנטו אחזקות ל־47% לעומת 53.1% טרם המכירה, ואחזקתה של נטו אחזקות בנטו מלינדה ירדו ל־57.9% לעומת 79.45% טרם המכירה.

 

בשוק מעריכים כי עזרא לא יעצור בכך, ובעתיד, בהתאם לעיתוי הנכון מבחינת גובה המניה, ימכור נתחים נוספים מנטו. השאלה היא מה המשמעות של מהלכים אלה לחברת המזון, שמובלת בקפדנות על ידי דודי. "נטו זה One man show של דודי עזרא, ואם האיש עצמו לא שם, אז ספק אם החברה תוכל לשמור על הערך שלה. לכן, הדבר הנכון הוא לממש מה שאפשר", העריך בכיר בשוק המזון את השינויים הדרמטיים שעוברת נטו.

 

האב, הבן והרגולטור

 

בנובמבר 2018 שכרה נטו ככל הנראה את שירותיו של בנק השקעות במטרה לאתר רוכש פוטניציאלי לאחזקות המשפחה בחברה־האם, נטו אחזקות. אלא שככל הנראה המהלך שלא יצא לפועל אילץ את דודי למצוא פתרונות אחרים. צמצום האחזקות המשפחתיות בשתי החברות מתרחש כחודשיים בלבד אחרי התפטרותו הפתאומית של עדי עזרא מתפקיד יו"ר הדירקטוריון.

 

עזרא הבן מונה ליו"ר נטו כבר לפני תשע שנים, אולם את קפיצת המדרגה המשמעותית עשה ב־2016, כשקיבל לידיו, תחת נאמנות, את השליטה בחברת המזון שייסד סבו מאיר עזרא. עזרא הבן לא נימק את הסיבה להתפטרותו. במכתב ששלח לעובדים טען עזרא כי אינו סבור כי ראוי לפרט נסיבות אלו תוך פגיעה בפרטיותו, אלא שכשמדובר בבעל שליטה בחברה ציבורית שמתפטר חודש בלבד לאחר שמינויו ליו"ר אושר, זכאי הציבור לדעת מה הנסיבות שהובילו לשינוי החריג כל כך בצמרת החברה.

 

התפטרותו של עדי לא באמת הסיטה את הספינה, כיוון שמי שנחלץ להחליפו היה אביו דודי, אשר גם כשלא כיהן כיו”ר, היה דומיננטי ומעורב בניהול השוטף של החברה ובמהלכים בשוק המזון. הסיבה לרצון של דודי למכור את השליטה בנטו לא ידועה. ייתכן שהיא נובעת מהעובדה שהבן עדי לא מעוניין להמשיך בעסקי המשפחה, וייתכן שהיא נובעת מרגולציה שמכבידה על פעילות נטו ובעיקר על ליבת עסקיה: הבשר.

 

נטו נחשבת לשחקנית מרכזית הן בתחום הבשר הקפוא והטרי, והן במוצרי בשר מעובד דרך מותג טיבון ויל. פתיחת השוק לתחרות דרך יבוא פטור ממכס לפני ארבע שנים הביאה לריבוי שחקנים בענף, שהתבטא גם בהורדת מחירים, שכן חלוקת מכסות הפטורות ממכס התבססה גם על התחייבות למחיר נמוך לצרכן בנוגע לבשר טחון, המהווה נתח מרכזי מהמכירות בשוק. המהלך שחק את הרווחיות של חברות הבשר וחייב מאמצים לשימור לקוחות.

 

נטו התמודדה בשנים האחרונות גם עם ירידה בביקוש לבשר מעובד. ארגון הבריאות העולמי פרסם ב־2015 אזהרה מצריכת מוצרי בשר מעובד. מכירות מוצרי הבשר המעובד ירדו בצורה חדה ב־2016, ואמנם החלו להתאושש בשנה שלאחר מכן, אולם צפויות לעבור טלטלה נוספת בחודשים הקרובים כשתיכנס לתוקפה הרפורמה של משרד הבריאות לסימון מזון עתיר שומן ונתרן. “באופק עוד ממתינה לנטו התמודדות לא פשוטה עם סימון אדום מזיק על מוצרים שמעצם הכשרתם, מכילים כמות מלח מעל הרף שמחייב סימון כמזון מזיק ואולי סימון נוסף על כמות השומן. זה לא מבשר טובות”, טוען קמעונאי בשוק.

 

גם בתחום הנון פוד, שבו פועלת נטו עם חברת פאלאס שרכשה לפני כחמש שנים, מתמודדת החברה עם התגברות התחרות והיבוא מסין. אלה הובילו, בין היתר, לירידה בהכנסות נטו מפעילות זו ב־5.5% בשנה החולפת. לטענת גורם הפועל בתחום, “היבוא מסין חיסל את הצורך בייצור מקומי. מדובר במוצרים שקל לדחוס למכולה, אין להם תאריך תפוגה ואין נאמנות צרכנים למותג. אם לא די בכך, המודעות להשלכות הסביבתיות של שימוש בפלסטיק מהווה איום על התעשייה. זה לא מיידי, אבל ככל שיחלוף הזמן, שימוש בכלים חד־פעמיים יהפוך ללא לגיטימי”.

 

 

היו”ר הפורש של נטו עדי עזרא. התפטרות פתאומית ללא נימוק היו”ר הפורש של נטו עדי עזרא. התפטרות פתאומית ללא נימוק

 

בוננזת הפירות

 

מעבר לפעילויות המרכזיות של נטו מלינדה, בשנת 2002 נכנסה נטו אחזקות לשותפות (50%) גם בתחום התוצרת החקלאית הטרייה, דרך חברת ביכורי השדה שיווק הדרום של האחים אילן וששי שבע (50%). "ביכורי שדה היא נקודת האור של נטו. האחים שבע שולטים בתחום סיטונאות הירקות והפירות ונהנים מרווחיות גבוהה", טוען בכיר בענף. מכירות ביכורי שדה דרום זינקו במחצית הראשונה השנה ב־45% ל־655.4 מיליון שקל. הזינוק במכירות הושג בין היתר בעקבות חידוש ההסכם המסחרי עם יינות ביתן, בתום סכסוך עסקי מר בין עזרא לביתן לפני שנתיים.

 

ביולי 2017, עצרה נטו אספקות למגה, בטענה לחשש מיכולתו של ביתן לעמוד בהתחייבויותיו הפיננסיות. המהלך הוביל את קבוצת ביתן לסחרור ממושך שבמהלכו מכר ביתן נכסים פרטיים והזרים כסף לחברה. מי שנפגעה לא פחות מהמהלך היתה נטו שמכירותיה ב־2018 ירדו ב־3.3% ל־2.2 מיליארד שקל. בזכות עלייה בהכנסות מימון מדיבידנד וכן מהפרשי שער, הצליחה החברה לשמור על הרווח הנקי של 95 מיליון שקל, בדומה ל־2017.

 

בראיון ל”כלכליסט” ציין ביתן כי דודי עזרא עצמו עומד מאחורי המהלך: "אני לא חושב שבשום מצב הייתי מתנהג כך למישהו, זה לא אני. אבל זה דודי. חזרתי לעבוד עם נטו משיקולים מסחריים גרידא. ההסכם החדש היה כלכלי בשיעור משמעותי לרווחיות הקבוצה כולה. אם זה לא היה קורה, לא היינו חוזרים לעבוד יחד. בכל מקרה היקפי הקנייה קטנו. נטו זה כבר לא מה שהיה בעבר, הפתיחה של השוק ליבוא בשר וגבינה בפטור ממכס הציבה אלטרנטיבות לנטו והיום לא חסרים יבואנים".

 

לצד מימוש המניות בחברת המזון, החלה נטו גם בפיתוח נדל”ני לקרקע שבבעלותה. החברה מחזיקה בשטח ברחובות מטלון ולוינסקי בתל אביב, ונערכת להקים במקום שבו נוסדה החברה פרויקט של 63 דירות למגורים. הפרויקט מוערך בכ־180 מיליון שקל, אף שהשטח רשום בספרי החברה בערך היסטורי של 5 מיליון שקל בלבד. זה המגרש היחיד בבעלות החברה בתל אביב. רוב שטחי הנדל"ן שלה בקריית מלאכי וייתכן שגם הם יושבחו בעתיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x