שימו לב, אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר. קראו עוד הבנתי
פרסום ושיווק

אחרי 35 שנה: מפעל טבעול עוזב את קיבוץ לוחמי הגטאות

המפעל, החלוץ בישראל בתחום תחליפי בשר, יעבור לקמפוס של אסם נסטלה בשדרות או בקריית גת, שם מרוכזים מפעלי החברה בישראל; חלק מ-170 העובדים המועסקים בו צפויים להיקלט לעבודה במפעל החדש, והיתר צפויים לפרוש. מנכ"ל אסם נסטלה: "כדאיותו הכלכלית של המפעל כעצמאי פחתה מאוד"

נווית זומר 16:5714.07.19

קיבוץ לוחמי הגטאות ייפרד ממפעל טבעול, שפעל בתחומו ב-35 שנים האחרונות. המפעל, החלוץ בישראל בתחום תחליפי בשר, יעבור לפי החלטת נסטלה לקמפוס של אסם נסטלה בשדרות או בקריית גת, שם מרוכזים מפעלי החברה בישראל.

 

במפעל הוותיק, שממוקם בפתחו של הקיבוץ, מועסקים כ-170 עובדים שחלקם צפויים להיקלט במפעל אסם והיתר צפויים לפרוש. מקרב חברי הקיבוץ נותרו במפעל עובדים בודדים. עלות העתקת המפעל מוערכת בעשרות מיליוני שקלים.

 

פס ייצור במפעל טבעול בקיבוץ לוחמי הגטאות פס ייצור במפעל טבעול בקיבוץ לוחמי הגטאות צילום: גיל נחושתן

 

מפעל טבעול, שנמצא היום בבעלות מלאה של אסם נסטלה, נוסד ב-1985 בקיבוץ לוחמי הגטאות, והיה בבעלותו המלאה. המפעל הוקם ביוזמת גזי קפלן, חבר הקיבוץ ולימים מנכ"ל אסם, וד"ר מיכה שמר, שפיתח טכנולוגיה ליצור שניצל מסויה והפך את טבעול למונופול בתחום. בשנת 1995 רכשה אסם 58% ממניות המפעל מידי הקיבוץ, ובשנת 2010 רכשה אסם נסטלה את ייתרת המניות של הקיבוץ תמורת 462 מיליון שקל (נסטלה רכשה את מלוא הבעלות על אסם בשנת 2016), ששיקפו לטבעול שווי חברה בסך 1.1 מיליארד שקל והפכו את לוחמי הגטאות לאחד הקיבוצים העשירים בישראל.

 

ב-2007, וביוזמת נסטלה, הקימה אסם מפעל של טבעול בצ'כיה, הכפוף ישירות לנסטלה אירופה ותוצרתו מיועדת לשוק האירופי. המפעל בארץ כפוף למנכ"ל אסם נסטלה, אבי בן אסייג, ושייך לחטיבה המפעילה את בונז'ור ואת סלטי צבר, ונמצאת תחת הניהול של סתיו יואלי.

 

העברה המפעל מהקיבוץ נובעת מהצורך בהתייעלות שתושג על ידי המעבר למתחם בו פועלות תשתיות מודרניות של אסם, והסינרגיה עם שאר מפעלי אסם הסמוכים. עם השנים פחתה הכדאיות הכלכלית של הפעלת המפעל בקיבוץ, הן בגלל התשתיות הישנות והן בשל המרחק והעובדה שהמפעל, מאז הקמת המפעל בצ'כיה, פעיל רק בשוק המקומי - מה שצימצם את היקפי היצור שלו.

 

במקביל, התחרות בארץ התעצמה במקביל לעלייה במספר הטבעונים, המיט דיי והטרנד הבריאותי לצמצם באכילת בשר. לתחום נכנסו גם זוגלובק, נטו, מותגים פרטיים של רשתות השיווק ויבואנים כמו ביונד מיט ואחרים, שפגעו במוצר הדגל של החברה - שניצל התירס ש- מכירותיו ירדו.

 

מאסם נמסר כי תהליך העברת המפעל ייארך כשנתיים. קדם לו העתק מפעל הבמבה הוותיק מחולון לקריית גת, בעלות של 200 מיליון שקל.

 

במכתב שנשלח היום לעובדים כתב אבי בן אסאייג, כי במשך 35 שנה מאז הקמת המפעל הובילה טבעול חדשנות שהפכה לפריצת דרך עולמית. עם זאת, "המפעל הוותיק בקיבוץ לוחמי הגטאות מייצר כיום בעיקר לשוק הישראלי ומעט לייצוא וכדאיותו הכלכלית כמפעל עצמאי נחלשה מאוד. הנהלת החברה בוחנת בימים אלה מספר אפשרויות במטרה להשאיר את הייצור בישראל. במסגרת זו נבדקות אפשרויות למזג את את המפעל עם מפעלים קיימים". נודע כי בסוף השבוע שעבר נפגשה ההנהלה עם נציגי ההסתדרות ועם יו"ר הוועד, והציגה בפניהם את החלופות העומדות על הפרק.

 

קבוצת אסם מפעילה כיום שלושה מרכזים תעשייתיים בשדרות, בקריית גת וביקנעם, בהם מרוכזים 6 מתוך 8 המפעלים של החברה בישראל. סך הכל מעסיקה הקבוצה כ-4,500 עובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x