$
פרסום ושיווק

לכחלון נותר זמן קצר להילחם במחירי הפסח

בתקופה זו אשתקד תוכניות האוצר להורדת מחירי המזון לחג הפסח כבר היו בעיצומן. השנה, שישה שבועות לפני החג, תוכניות האוצר עדיין לא פורסמו

נורית קדוש 08:2727.02.17

ערב הפסח מתקרב בצעדי ענק ולמשרד האוצר נותרה שהות קצרה להציג תוכנית דומה לזו שחשף בפברואר שעבר להורדת מכסים שתאפשר להוריד את מחירי הקניות לחג. התוכנית שהוצגה אשתקד הורידה באופן זמני את המכסים המוטלים על יבוא מוצרים מבוקשים בתקופת החג, ובהם דגים, ירקות קפואים ושמן זית. עם זאת השנה, שישה שבועות לפני החג, טרם הוצגה תוכנית דומה ואם אכן תוצג תוכנית מסוג זה היא תידרש להתבצע בלוח זמנים צפוף וקשוח יותר.

 

הליך מורכב וממושך

 

בשנה החולפת, תשעה שבועות לפני חג הפסח, התגאו משרדי האוצר והחקלאות בפרסום תוכנית משותפת להורדה חדה של מחירי המזון לחג. בבסיס אותה התוכנית עמדה הכוונה להגדיל את המכסות ליבוא פטור או מופחת מכס. זאת במטרה להביא להגדלת ההיצע ולהורדת מחירי המזון החיוניים לחג, תוך התמקדות בבשר טרי, דגים וירקות. התוכנית גובשה אז ברקע עליות המחירים החריגות שנרשמו בחגי תשרי באותה שנה, כשהמטרה היתה להקדים תרופה למכה ולמנוע מצב שבו התופעה תחזור על עצמה גם בפסח.

 

השנה, אף שחג הפסח יחול כבר בעוד חודש ושבוע, טרם הוצגה תוכנית כזו. גם אם האוצר יציג בקרוב תוכנית להפחתת מכסים רשות המסים עדיין תידרש להעביר אותה שימוע ציבורי לפני הוצאתה לפועל. ולאחר מכן יחלוף פרק זמן נוסף עד הזמנת המוצרים מחו"ל ושחרורם מהנמלים לחנויות.

 

"מדובר בסכומי עתק עבור הציבור ויש תחושה שהשנה מישהו באוצר נרדם בשמירה", טוען בכיר בענף קמעונאות המזון. "רק ביחס לכבש, מדובר בכ־2 מיליון שקל נוספים שהציבור יידרש לשלם. המכס על כבש עומד על 7.5 שקל לק"ג וברשתות קונים לפני פסח כ־250 אלף ק"ג, שמיועד למכירה עד ראש השנה. כך שהמכס מסתכם ב־1.87 מיליון שקל, לפני המע"מ והרווח המחושבים לפי מחיר גבוה יותר של המוצר ולכן גבוהים יותר ומייקרים את הקניות לחג של כלל הצרכנים הישראלים".

 

הפחתת המכסים היא הליך מורכב וממושך המחייב עבודה מקדימה ואת שיתוף הפעולה של משרדי האוצר והחקלאות, כיוון שמדובר במוצרים חקלאיים המצויים באחריות האחרון. בשנה שעברה, לאחר שהושגו ההבנות בין השרים, פרסמה רשות המסים קריאה לציבור להשמיע את עמדתו במסגרת שימוע. רק 10 ימים לאחר מכן חתם שר האוצר כחלון על הצווים להורדת המכסים הזמנית וגם זאת רק לאחר שניהל משא ומתן עם החקלאים שדרשו ואף קיבלו פיצוי בגובה 66 מיליון שקל על פתיחת השוק ליבוא.

שר האוצר משה כחלון. הקמעונאים לא עודכנו שר האוצר משה כחלון. הקמעונאים לא עודכנו צילום: אוראל כהן

 

רשתות השיווק לא עורבו

 

בשנה שעברה, במסגרת המהלך, נפתחה מכסה כמותית של 3,500 טון ליבוא פילה אמנון קפוא בפטור ממכס. בנוסף, נפתחה מכסה כמותית של 500 טון ליבוא דגי קרפיון ובורי בפטור ממכס. הפחתות אלו איפשרו הפחתת מחירים של כ־15–20 שקל לקילו דג. בנוסף, נחתם צו לביטול המכס ביבוא שמן זית במסגרת מכסה כמותית של 2,000 טון כך שהתאפשרה הפחתת מחירו של שמן זית ב־6–8 שקלים לקילו.

 

כמו כן, נפתחה מכסה כמותית של 10,000 טון ליבוא בפטור ממכס של מגוון ירקות קפואים ובהם: תפוחי אדמה, גזר, תירס, שעועית ואפונה באריזות קמעונאיות לרכישה לצרכן הסופי. בנוסף, התחייבו חקלאי ישראל לשווק תפוחי אדמה, כרוב וגזר במחיר של בין 1.5–2 שקלים לרשתות השיווק שיאפשר שיווקם לצרכן במחיר נמוך ביותר. אלא שכל ההפחתות הללו נעשו במסגרת הוראת שעה עד לתאריך 15.7.16 וכבר אינן תקפות. בנוסף למהלך של משרדי האוצר והחקלאות, אישרה בשנה שעברה ועדת המכסות של משרד הכלכלה והתעשייה הקצאות נוספות ליבוא פטור ממכס של מוצרי מזון בסיסיים לפני החג. במסגרת המכסות שחולקו ניתן למנות 1,500 טון בשר בקר טרי, 1,000 טון בשר כבש שמכירותיו עולות לקראת החג, 5,500 טון ירקות קפואים מסוגים שונים, 4,500 טון צ'יפס קפוא, 2,000 טון שמן זית ו־1,500 ליטר מיץ ענבים.

 

לצד התוכנית להפחתת מכסים, גיבש מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הבנות עם מנהלי חלק מרשתות השיווק הגדולות, שנועדו להבטיח כי הורדות המחירים יגיעו אל הצרכנים. ברשתות התחייבו להפחית את מחירי הדגים, הבשר, הגבינות, הירקות הקפואים והטריים, שמן הזית, בשר הכבש וציפס קפוא בעשרות אחוזים לפני החג. נכון להיום, מהלכים דומים לא בוצעו עם רשתות השיווק.

 

ממשרד האוצר לא התקבלה תגובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x