$
פרסום ושיווק

שיטת היבוא שתחתוך לתנובה בבשר החי

שנה אחרי תחילת הרפורמה ביבוא בשר, משנה משרד הכלכלה את אופן חלוקת הפטור ממכס: יגביל את הספקים הגדולים ויקנוס את מי שלא ינצל את המכסה

נורית קדוש 08:0508.11.16

התחרות בשוק הבשר הריכוזי עולה מדרגה בדרך לצמצם את כוחן של השולטות בענף המקומי, תנובה ודבאח. נוכח הביקוש הרב למכסות יבוא בשר הפטורות ממכס במהלך השנה הראשונה לחלוקתן, משנה ועדת המכסות של משרד הכלכלה את שיטת החלוקה מתוך כוונה לעודד את התחרות בתחום. מדובר בהליך דומה לזה המתקיים זו השנה השלישית בחלוקת המכסות הפטורות ממכס לייבוא גבינות קשות (צהובות).

 

עד כה חלוקת מכסות הבשר המיובא הפטורות ממכס נעשתה לפי בקשת היבואן וללא קריטריונים מסודרים לעידוד התחרות. במסגרת ההליך התחרותי ביבוא הגבינות, נדרשים מבקשי המכסות לנקוב במחיר שבו ימכרו את המוצרים לצרכן בישראל והבחירה של ועדת המכסות נעשית בין היתר על בסיס המחיר הנמוך לצרכן. אך כיוון שבתחום הבשר ישנם נתחים שונים שמחירם אינו אחיד, ההליך התחרותי לא יתבסס על התחייבות למחיר, אלא על שלושה מרכיבים שקבעה הוועדה ובראשם, קנס גבוה לכל טון מהמכסה שהיבואן לא ימכור.

 

 

כמות היבואנים הפועלים בשוק תגדל

החל מ־2017, היבואנים יוכלו לקבל מכסה בשיעור של 10%–20% מסך המכסה הפטורה ממכס שתעמוד ב־2017 על 10,000 טון. שינוי נוסף יהיה שהמכסה תינתן מראש לכל השנה, אולם בכדי לוודא שהזוכים יממשו את ההטבה וייבאו את מרבית הכמות, תיערך בדיקה בתום המחצית הראשונה, אז הוועדה תוכל לקחת את המכסה ממי שייבא פחות ממחציתה. המרכיב השלישי נוגע לקנס בסכום של 1,500 שקל לכל טון שלא ייובא עד סוף 2017. מתמודדים שיהיו מוכנים לקחת על עצמם קנס אף גבוה מכך, יזכו ליתרון ועדיפות על ידי הוועדה בחלוקת המכסות. מנגנון הקנס מבטיח שהיבואן יעשה את כל המאמצים למכור את כל הסחורה, ולא ישאיר אותה אצלו, ובמידה ובסוף השנה תיוותר אצלו כמות, הוא עשוי להוריד מחירים כדי למכור אותה ולהימנע מקנס.

 

מרכיבים אלו נועדו להבטיח שמחד, יהיו מספיק יבואנים ומאידך, שהכמויות שיקבלו לייבא לא יהיו קטנות מדי באופן שלא יאפשר להם לייצר כוח בשוק. המרכיבים האלו נועדו גם לוודא שהכמויות שחולקו במכסות אכן יגיעו לצרכן בישראל וכן שליבואנים יהיה אינטרס למכור את הבשר המיובא במחיר נמוך לצרכנים, בכדי שלא לשלם בסוף השנה קנס על הכמויות שנותרו בידיהם.

 

כזכור, לקראת השנה הבאה הוכפלה המכסה ליבוא בשר מצונן מ־5,000 טון לכדי 10,000 טון, במטרה להגביר את התחרות ולהעמיק את הפחתות המחירים לצרכן במוצרי הבשר הטרי לסוגיו.

 

מימין: מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג ומנכ"ל תנובה אייל מליס מימין: מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג ומנכ"ל תנובה אייל מליס צילום: עמית שעל

 

בתוך 3 שנים — כל שוק הבשר ייפתח ליבוא

הכפלת מכסת יבוא הבשר הטרי הפטורה ממכס התאפשרה במסגרת החלטת משרד האוצר לפתוח את שוק הבשר לייבוא, כך שבתוך 3 שנים, ניתן יהיה לייבא ללא מכס את מלוא התצרוכת המקומית. החלטה זו הובילה להסכם לפיצוי מגדלי הבקר המקומיים, אך הותירה את היצרנים המקומיים ובראשם תנובה ואת החקלאים המגדלים עבורה את העגלים הצעירים שהיא מייבאת מאוסטרליה, ללא מענה לפגיעה במטה לחמם.

 

בעקבות כך, יצאו עובדי תנובה משווקת מותג הבשר הטרי אדום אדום להפגין וראשי החברה איימו בפיטורי מאות עובדים בבית המטבחיים של החברה בבית שאן. הלחצים הועילו ובין תנובה לאוצר הושגו הסכמות לפיהן תקבל החברה 10% מהמכסה שתפתח. בעקבות כך, חזרה בה החברה מכוונתה לסגור את בית המטבחיים ולפטר את עובדיו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x