$
פרסום ושיווק

הספקים הגדולים נפגעים: מכירות המזון עולות, אך תנובה ואסם יורדות

נתוני סטורנקסט לינואר־פברואר חושפים ירידות חדות במכירות תנובה ואסם בעקבות התחזקות המותג הפרטי של שופרסל. החורף החלש פגע במיוחד במכירות המרקים של אסם ומכירות זוגלובק צנחו על רקע בהלת הבשר המעובד

נורית קדוש 22:0217.03.16

השינויים בהרגלי הצריכה פוגעים קשות בספקים הגדולים ובראשם תנובה ואסם. כך עולה מנתוני סטורנקסט לסיכום חודש פברואר שהגיעו ל"כלכליסט".

 

 

 

אף שפברואר רשם שוק המזון עלייה של 2% במכירות הכספיות, צנחו מכירות תנובה ב־7.7% מתחילת השנה. אסם ספגה אף היא ירידה ניכרת במכירות, בשיעור של 4.2%. הנתונים מאפשרים הצצה למצבן הפיננסי של תנובה, שנמחקה ממסחר עם מכירת השליטה בה לידי ברייט פוד הסינית, ושל אסם, שצפויה להימחק מהמסחר בחודש הבא לאחר השלמת רכישתה בידי נסטלה ולהפסיק לפרסם את דו"חותיה.

 

איציק צאיג, מנכ"ל אסם איציק צאיג, מנכ"ל אסם צילום: עמית שעל

 

נוסף על הירידה במכירות נפגע נתח השוק של תנובה אף הוא וירד ל־13.5% בינואר־פברואר השנה, לעומת 14.4% בתקופה המקבילה אשתקד. בעקבות זאת צמצמה שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה שדווקא צמחה במכירות (2.7%+) ובנתח השוק (מ־9.7% ל־10%), את הפער בינה ובין תנובה בתקופה האמורה.

 

בעוד ספקיות המזון סבלו מהתחזקות המותג הפרטי של שופרסל, הקמעונאית צפתה בהן מהצד כשהיא נהנית מהשפעות המהלך שהתרגם לשיפורים ברווח הגולמי וברווחיות הגולמית.

 

שופרסל ותקלות YOLO פגעו בתנובה

 

הירידות החדות בתנובה נובעות על פי ההערכות הן מאובדן מכירות לשופרסל, שהיא הלקוח הקמעונאי הגדול ביותר שלה. שופרסל הרחיבה את המותג הפרטי בקטגוריית הבשר הטרי והחלב, קטגוריות משמעותיות מבחינת תנובה. נוסף על כך, כמו שנחשף ב"כלכליסט", בחודשים האחרונים התמודדה תנובה עם תקלות חוזרות בקו הייצור של מעדני YOLO שפגעו בהפצת המוצר. התחייבותה של תנובה בפני משרד האוצר להוריד את מחירי הירקות הקפואים בניסיון לבלום הורדת מכסים על יבוא מחו"ל צפויה להעמיק אף היא את הפגיעה בחברה.

 

הירידה במכירות תנובה נמשכת זו השנה השלישית, ומאז 2013 איבדה החברה סך הכל 9.4% מנתח השוק שלה. את 2013, שהחלה בעליות מחירים, חתמה תנובה עם עלייה של 3.4% במכירות ובנתח שוק שהסתכם ב־14.9%, אבל מאז היא במגמת ירידה. ב־2014 ירדו מכירותיה ב־4.4%, ונתח השוק שלה התכווץ ל־14.4%. את 2015 חתמה עם ירידה של 0.4% במכירות והתכווצות נתח השוק ל־14%. כאמור, מאז תחילת השנה הועמקה הפגיעה בתנובה אף יותר.

 

אסם ספגה אף היא ירידה של ממש במכירות, בשיעור של 4.2% מאז תחילת השנה. הירידה במכירות אסם נובעת הן מפגיעת המותג הפרטי שפועל בקטגוריות מקבילות לחברה, הן מהעמקת מבצעי הוזלות למוצריה בניסיון להניע את הצרכנים להעדיפם על פני מוצרי המתחרים והן ממזג האוויר החמים ששרר בחודשים אלה והוביל לירידה בצריכת מוצרים כמרקים (5.9%–). גם באסם מדובר בפגיעה מתמשכת, שכן מאז החזיקה בנתח שוק של 8.4% ב־2013, רשמה החברה ירידה של 3.3% במכירות ב־2014, ונתח השוק שלה ירד ל־8.2%. ב־2015 המשיך נתח השוק של אסם לרדת ועמד על 8.1%, לצד סטגנציה (0.5%+) במכירות.

 

גם חברת נטו ספגה פגיעה במכירות - ירידה של 2%, אף שלאלה הצטרפו השנה מכירות מוצרי חברת פאלאס שרכשה בשנה שעברה. נוסף על כך, היותה יבואנית הבשר הטרי לשופרסל שינתה את שיטת רישום המכירות, כך שהן נרשמות לזכות נטו חוץ מהעמלה ששופרסל מקבלת, כך שאפשר להעריך כי הירידה האורגנית של נטו גבוהה יותר. חברת זוגלובק ירדה ב־22.7% במכירות, על רקע הירידות במוצרי בשר מעובד.

 

המשקאות והגלידות העלו את המכירות

 

נתח השוק המצטבר של עשרת הספקים הגדולים ממשיך במגמת הירידה ויורד ב־0.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. את 2015 חתמו הספקים הגדולים עם ירידה של 1.2% בנתח השוק בהשוואה ל־2014, שבה הסתכם נתח השוק המצטבר שלהם ב־57.1%.

 

למרות הפגיעה שהסב ליצרניות המותגים הגדולים, המותג הפרטי סובל מסטגנציה בנתח השוק שעמד על 5.8% מתחילת השנה, כמו בתקופה המקבילה אשתקד. נתח השוק הגבוה ביותר שהמריא אליו המותג הפרטי בשנה שעברה היה 5.9%

למשך חודש אחד בלבד. הנתונים מעלים ספק בנוגע ליכולתו של המותג הפרטי להעמיק את הפגיעה ביצרנים הגדולים.

 

שוק המזון כולו רשם עלייה של 2% במכירות בפברואר, והן איזנו מעט את הירידה החדה (4.1%) בינואר. העלייה בפברואר מוסברת בין היתר בתוספת יום מכירות לעומת פברואר אשתקד. את הירידה במכירות הובילו מוצרי המזון שירדו ב־1.8% ומוצרי הטיפוח שירדו ב־0.9%. מזג האוויר החם בחודש פברואר הוביל לעלייה של 1% בצריכת משקאות. גם מכירות הגלידות עלו ב־45.5% עם פתיחת עונת הגלידות במזג האוויר החמים, לצד זינוק של 88.1% במכירות מוצרי הגנה מהשמש.

 

ההערכות הן כי בחודש מרץ תירשם ירידה במכירות, בגלל שינויים במועד חג הפסח. בשנה שעברה חלו הקניות לפסח בחודש מרץ, ואילו השנה הן יחולו רק באפריל. עם זאת, המכירות לקראת פורים חלות השנה במרץ וצפויות להוביל לעלייה בקטגוריות הממתקים והיינות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x