$
פרסום ושיווק

תנובה מתחילה להאכיל את הסינים בג'חנון

שנה לאחר השלמת מכירתה לברייט פוד תתחיל תנובה בשבוע הקרוב לייצא מוצרי סנפרוסט ומאפים לסין, ובהמשך גם גבינה צהובה. להתמודדות עם השוק החדש ופתיחת השוק המקומי ליבוא תסייע המחלבה החדשה בתל יוסף

נורית קדוש 21:2020.12.15

שנה להשלמת העסקה למכירת השליטה בתשלובת המזון הגדולה בישראל לברייט פוד הסינית, ותנובה מתחילה לייצא את מוצריה לסין. ל"כלכליסט" נודע כי משלוח ראשון של מוצרי סנפרוסט צפוי להגיע לרשתות השיווק בבייג'ינג בתוך כשבוע. בשלב הראשון ישווק כל מגוון הירקות הקפואים של סנפרוסט, ובהתאם לביקוש של בסין ייקבע המגוון שישווק בקביעות. מוצרים נוספים שבחנה ברייט פוד בשנה האחרונה ונמצאו מתאימים לשיווק בסין הם המאפים הקפואים של מעדנות, שמתוכם נבחרו הבורקסים ומאפים כמו מלוואח וג'חנון.

 

נוסף על כך ברייט פוד נערכת ליצא מישראל את מרקחות הפרי של ענבי ציון, חברה בשליטת תנובה האחראית לייצור הפרי ביוגורטים של החברה. בכוונת ברייט פוד לייצא את המרקחות ולשלבן ביוגורט שהיא מייצרת בסין.

 

 

במקביל נערכת תנובה להתחיל בייצור קוטג׳ במחלבה במיניאפוליס בארה"ב, במטרה לשווק את המוצר ברחבי ארה"ב במחצית השניה של 2016. מדובר בייצור במחלבה שאינה של תנובה, המהווה שלב ראשון בתכנית החברה להרחיב פעילות מעבר לים.

 

"כבר בינואר יצא המשלוח הראשון של מוצרי סנפרוסט לסין, ובהמשך יורחב היצוא למוצרים נוספים ובהם מעדנות וענבי ציון", מסר מנכ"ל תנובה אריק שור. "בביקור אצלנו טעמו הסינים יוגורט סויה עם פרי ואהבו. הצענו להם לייצא את המוצר, אבל הם בחרו לייצא את הפרי שמיוצר בענבי ציון ולשלב אותו ביוגורט שהם מייצרים". שור הוסיף כי בכוונת תנובה להעביר בתוך עשור שליש מפעילות הייצור והשיווק לחו"ל.

 

 צילום: אלעד גרשגורן

 

מפעל חדש להיערכות מחודשת של השוק

 

תנובה צפויה להתחיל ביצוא גבינה צהובה לסין במשך השנה הקרובה, בשל אישור הנדרש ליצוא מוצרים מהחי שהחברה פועלת להשיג ומעריכה כי יתקבל בחודשים הקרובים. פוטנציאל הגדלת המכירות, ולא פחות מכך שיפור חד ברווח מיצוא הגבינה לסין, הוא עצום, לנוכח המחיר הגבוה לצרכן של גבינה צהובה בסין, הגבוה פי 2.5 מהמחיר המפוקח בישראל. היצע הגבינה הצהובה בסין דל ביחס לביקוש, משום שייצור הגבינה הצהובה מחייב כמויות גדולות של חלב טרי שאין במדינה. "כל הגבינה הצהובה בסין מיובאת והמחיר גבוה פי 2.5 מבישראל ונע בין 95–120 שקל לק"ג", מסר שור.

 

יצוא מוצרי סנפרוסט וגבינה צהובה יחייב את תנובה להיערכות מחודשת בפעילות מול החקלאים לצורך התאמת שטחי גידול נוספים לירקות שיזכו לביקוש בסין, וכן להגדלת מכסות החלב. בשנה הקרובה צפויה תנובה לפעול עם מכסות החלב הקיימות בהתאם לצורכי השוק המקומי, ובשנה הבאה להגדיל את המכסות בכ־15%. ההערכות הן כי יצוא הגבינה הצהובה לסין יוביל למהלך רחב יותר, ובמסגרתו יופחת מחיר החלב הגולמי שהמחלבות משלמות לרפתנים (מחיר המטרה) לנוכח הגדלת הכמויות שתרכוש מהם.

 

"הצלחת יצוא הגבינות הצהובות ומוצרי חלב נוספים יכולה לשנות את כללי המשחק בישראל באמצעות התייעלות ענפית מקיפה", אמר שור. "אם אגיע לחקלאים עם הגדלת כמויות, נפתח מחדש את הדיון על מחירי חומרי הגלם, וזה יהיה שינוי דרמטי לטובת הצרכן הישראלי".

 

על רקע פתיחת ענף החלב ליבוא והחלטת הרגולטור להגדיל את אישורי מתן הפטור ממכס ליבוא גבינות קשות, השיקה תנובה את מחלבת תל יוסף החדשה בתום שלוש שנות הקמה ובהשקעה של 350 מיליון שקל. המחלבה החדשה תייצר את הגבינות הצהובות בעוד המפעל הוותיק שהוקם ב־1936 ימשיך לייצר חמאה וגבינות מיוחדות ויאפשר את חדירתה של תנובה לקטגוריות חדשות, כמו גבינת המוצרלה שעד כה פעלה תנובה בשוליה. בעקבות המעבר למחלבה החדשה שבה חלק ניכר מהייצור מתבצע ללא מגע יד אדם ייצאו כ־8% מ־500 עובדי המחלבה לפרישה מוקדמת.

 

המחלבה החדשה תאפשר הגדלה של כושר הייצור בעשרות אחוזים ויכולת הרחבה נוספת עתידית של המחלבה על פי הגידול בייצור.

 

צורה חדשה, אותם חומרים משמרים

 

למרות הציפייה שהמפעל החדש ישמש את תנובה להסרת החומרים המשמרים מגבינת עמק, כמו שהמתחרה טרה עושה, בחרה החברה שלא לעשות כן. בתנובה חוששים שהסרתם תגרום לשינוי בטעם ובמרקם של הגבינה הפופולרית. עם זאת תתקשה תנובה לטשטש את המעבר לייצור במפעל החדש, שכן הוא פועל באמצעות תבניות המקנות לגבינת עמק צורת מלבן במקום הריבוע המוכר. "התחרות בקטגוריית הגבינות הצהובות מובילה לשיפור היכולות של השחקנים בשוק ומגדילה את מגוון הפתרונות והמוצרים המוצעים לצרכנים", אמר שור.

 

לפי נתוני סטורנקסט שהציגה תנובה, קטגוריית הגבינות הצהובות, המגלגלת כמיליארד שקל בשנה, נמצאת בצמיחה כמותית של 5% וצמיחה כספית של 2% — יותר מקטגוריות אחרות בענף המזון. תנובה מובילה את קטגוריות הגבינות הצהובות עם נתח שוק של כ־80%. אחת החדשנויות שהיא תציג בקטגוריה היא פרוסות עמק בצורות דובי, פיל וקטר.

 

בגלל התקלה שגרמה לעובש במעדני YOLO יעזבו שני בכירים את תפקידם

 

תקלת הייצור שגרמה לעובש במעדן YOLO של תנובה ונחשפה ב"כלכליסט", גבתה מחיר אישי משני מנהלים בתחום מעדני החלב בחברה. ל"כלכליסט" נודע כי אחד ממנהלי תחום המעדנים עזב את תנובה, ומנהל נוסף הועבר לתפקיד אחר במחלבה. מדובר בתקלה חמורה למוצר דגל של תנובה, שבהשקתו הושקעו כ־60 מיליון שקל. התקלה שהחלה כבר לפני כחודש גרמה לעצירת ייצור המעדן לכחודש ימים ולצניחת נתח השוק שלו ל־2%. התקלה גרמה למוצר החלבי להעלות עובש, ועל כן לא התאפשר לשווקו. התקלה התרחשה סמוך להרחבה מתוכננת של מותג YOLO לקטגוריית מעדני החלב עם קצפת, ובעקבותיה נדחתה ההרחבה למועד מאוחר יותר. בשלב זה מעריכים בתנובה כי התגברו על התקלה, והמעדנים ישווקו לרשתות השיווק מהבוקר. מתנובה לא התקבלה תגובה עד מועד סגירת העיתון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x