$
פרסום ושיווק

רשתות בתי הקפה על החקירה הצפויה: זה הזוי

"אם היה תיאום בין הרשתות", אומר בעל רשת בתי קפה, "הרי פערי המחירים היו קטנים יותר. אין רשתות שמוכרות באותו מחיר"

אורנה יפת ותומר גנון 08:4213.10.13

"מה זה השטויות האלה?", תהו בסוף השבוע בכירי ענף הקפה, לאור אמירתו של הממונה דיויד גילה כי רשות ההגבלים העסקיים תבדוק עדויות שהתפרסמו בכלי התקשורת, ולפיהן בעלי רשתות בתי קפה החליפו ביניהם מידע ותיאמו מהלכים עסקיים לאחר פתיחת רשת קופיקס שהציעה קפה ב־5 שקלים.

 

רובם ככולם גיחכו לנוכח האמירה שהם עומדים להיחקר, והביעו ספק אם חקירה מסוג זה תניב ממצאים מרעישים. לדבריהם, אף גורם מהרשות לא יצר עמם קשר עד כה והם לא נחקרו.

 

החקירה הצפויה היא תולדה של דברים שצוטטו כאילו נאמרו מפיו של רונן נמני, הבעלים של רשת קפה קפה, ולפיהם הוא שוחח עם כל רשתות הקפה המובילות ואף אחת מהן לא מתכוונת להוריד מחירים כתגובה למתחרה החדשה קופיקס. נמני, מצדו, סירב להגיב לדברים לאחר הפרסום ורק הסכים לומר: "חד־משמעית הדברים שלי הוצאו מהקשרם. אבל את מה שאני צריך להסביר, אם אדרש לכך, אנמק בפני מי שצריך".

 

רונן נמני. דיבר לכאורה עם המתחרים רונן נמני. דיבר לכאורה עם המתחרים צילום: שאול גולן

 

"מה הבעיה?"

 

חקירה רשמית מטעם רשות ההגבלים טרם נפתחת, אולם "השאלה היא לא אם, אלא איך הרשות תחליט לבדוק את שוק בתי הקפה, כי חקירה סמויה כבר אי אפשר להרים כאן". כך מעריכים מומחים בתחום ההגבלים העסקיים.

 

גילה, שהתראיין בגלי צה"ל ביום חמישי, אמר כי "נבדוק את זה. אני רק אומר שהפרסום מחליש את היכולות לחשוף את כל הסיפור בכללותו". המומחים מדגישים כי עצם הפגישה בין בעלי עסקים היא מותרת, אולם החלפת מידע - גם אם לעתים הוא פומבי - או אמירות שצופות פני עתיד עסקי כמו "אני לא הולך להוריד מחירים", הן לכאורה עבירה על חוק ההגבלים.

 

חלק מהבכירים בענף לא מבינים מה הבעיה בכך שהם מדברים ביניהם, ומה בכלל רוצה מהם הממונה על הגבלים עסקיים. "אני לא מצליח להבין עד כמה זה יכול להיות רדוד. מה זה קרטל? כל רשת מוכרת את כוס הקפה שלה במחיר שונה. נראה לי שנתנו חשיפה תקשורתית בלי פרופורציה. אם תנטרלו את מחיר המע"מ, מחיר הקפה בישראל זול יותר מאשר במדינות אחרות בעולם", אמר בעלים של אחת מרשתות הקפה.

 

אבי כץ. מכיר את התחושה מכפר השעשועים אבי כץ. מכיר את התחושה מכפר השעשועים צילום: אוראל כהן

 

יעקב לוזון, הבעלים של רשת קפה אילן'ס, סיפר ל"כלכליסט": "התקשר אליי עו"ד מאחד המשרדים הגדולים בארץ והציע לי את שירותיו. הוא אמר לי, 'ראיתי שצוטטת בכתבה, ויש לנו מחלקה מאוד גדולה במשרד שעוסקת בתחום ההגבלים העסקיים'. יש כבר מי שמנסה למנף ולקבל פרסום ופרנסה מזה".

 

לוזון ציין כי סירב לקבל את השירות מאותו עו"ד בטענה כי הוא לא זקוק לכך, וכי "אין לי חברים מענף רשתות הקפה ואני לא מכיר אף אחד מהם. גם אם רונן נמני יעמוד לידי עכשיו הוא לא יידע מי אני, ואת הבעלים של ארקפה לא ראיתי מימיי".

"זה כזה הזוי", אמר בכיר אחר בענף הקפה. "כל כך הזוי עד כדי כך שאפילו ארומה תל אביב וארומה ישראל, שכביכול יש ביניהן קשר כי הן תחת אותו מותג ומוכרות מוצר זהה - אפילו הן לא מדברות ביניהן". לדבריו, "אם היה תיאום מחירים בין הרשתות, פערי המחיר בענף היו יותר מצומצמים. אין רשת אחת שמוכרת באותו מחיר כמו המתחרה - לא את הקפה, לא כריכים, לא כלום".

 

"אני רגוע", אומר בכיר נוסף באחת מרשתות הקפה המובילות בארץ. "לא דיברתי עם אף קולגה. אין לי שום קשרים עסקיים, ובטח שאני לא מדבר עם קולגות על כל מה שקשור בתפעול הרשת. את רובם אני בכלל לא מכיר. זה לא מרגיש לי נכון לדבר עם המתחרים. אני נלחם עם בן אדם על מיקומים של סניפים ועל מחירים, וגם אם הוא אחלה בן אדם אני לא אדבר איתו. אני לא מתערבב".

 

עם זאת מעריך בכיר אחר כי הממונה על הגבלים כן יפתח בחקירה. "אני מניח בסבירות גבוהה שהממונה יבדוק את זה. הציטוטים של נמני מזמינים חקירת ממונה, וסביר להניח שהיא תתקיים. זה אירוע לא נעים, אבל הוא לא ישפיע עלינו אישית. אני בספק אם חקירה כזו תניב משהו, אבל יכול להיות שהיא תגרום ללחץ על חלק מבתי הקפה להוריד מחירים".

כיצד בכל זאת תנהג הרשות? בניגוד למשטרה שצריכה חשד סביר כדי לפתוח בחקירה, חוק ההגבלים מאפשר לממונה להורות על פתיחת חקירה גם בשל ראשית ראיה. כלומר שיקול הדעת שלו רחב מאוד, ועצם פרסום ציטוט של אדם בעיתון מאפשר לו, על פניו, להורות לחוקרי הרשות להגיע לבית העסק לבצע חיפוש או לתשאל אותו גם ללא צו מבית משפט. לחלופין הוא יכול להורות למנהל החקירות של הרשות לזמן אדם לחקירה, או לשלוח לאותו אדם בקשה לדרישת נתונים שתכלול שורת שאלות כמו עם מי נפגש ומה אמר - בקשה שעליה הוא מחויב לענות לפי חוק.

 

לעניין זה יש לזכור, למשל, כי חקירת שופרסל - שהולידה כתב אישום, ולפיו הרשת ומנכ"לה לשעבר אפי רוזנהויז ערכו הסדר כובל (קרטל) - החלה אף היא מפרסום בתקשורת. אז דווח על פגישה שערכו נציגי קוקה־קולה ואסם בעקבות שיחות טלפון שהגיעו אליהם מרוזנהויז לגבי מבצע של מגה. מומחים בתחום יודעים לספר כי יום לאחר הפרסום הורתה הממונה הקודמת רונית קן לחוקרי הרשות להגיע אל בתי עסק שונים כדי לאסוף מידע.

 

"הוזהרתי בעבר"

 

תמיכה לא צפויה באנשי ענף הקפה באה דווקא מאבי כץ שייסד את רשת קופיקס. כץ סיפר שגם הוא היה על הכוונת של הממונה על הגבלים עסקיים בהיותו מנכ"ל כפר השעשועים, בחשד כי הוא מנסה להקשות על מתחרים שלו בשוק. "גם אני, כשקם לי מתחרה כשהייתי בכפר השעשועים, ניסיתי לבלום אותו וגם נחקרתי על ידי אנשים מטעם הממונה. אחרי שהקמתי את הרשת ונתנו מחירים נמוכים בענף, קמו לנו מתחרים כמו רשת 'צעצועים חצי חינם' ו'מלך הצעצועים'.

 

"גם אני וגם טויס אר אס נלחמנו בהם מלחמת חורמה, והממונה השגיח עלינו שלא נעשה טעות. יום אחד קיבלתי טלפון מהממונה שהתריע בפניי שאשמור על החוקים. המתחרים טענו שאנחנו מדברים עם ספקים ומבקשים מהם לא לתת למתחרים הנחות. היו לי שבע רשתות קמעונאיות, ואני לא זוכר שהיינו אומרים שלום כשהיינו נפגשים עם המתחרים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x