רוכבת על גל הביקושים העולמי: שיא במכירות רפאל ב-2024 שעלו ב-27% ל-18 מיליארד שקל
החברה הממשלתית פרסמה הבוקר את תוצאותיה וטרם את דו"חותיה המלאים לאשתקד. רפאל, שמייצרת את מערכות ההגנה האוויריות כיפת ברזל וקלע דוד, מדווחת על עלייה של 64% ברווח הנקי - שהסתכם ב-950 מיליון שקל, מחציתו אמור לעבור למדינה כדיבידנד
רפאל ממשיכה לרכב על גל הביקושים העולמי לנשק וחתמה את 2024 עם שיא נוסף במכירות שצמחו לעומת השנה הקודמת ב-27% והסתכמו ב-17.8 מיליארד שקל. החברה, שמייצרת את מערכות ההגנה האוויריות כיפת ברזל וקלע דוד פרסמה הבוקר את תוצאותיה הכספיות אולם טרם פרסמה את דוחותיה המלאים, מדווחת על עלייה של 64% ברווח הנקי שלה, שהסתכם ב-950 מיליון שקל ועל צבר הזמנות של כ-65 מיליארד שקל.
הרבעון האחרון של 2024 היה החזק ביותר של החברה הביטחונית שנמצאת בבעלות ממשלתית מלאה ומכירותיה בו הסתכמו בכ-5.5 מיליארד שקל, עלייה של 20% לעומת מכירותיה ברבעון הרביעי של 2023.
כהרגלה, החברה לא פרסמה דוחות כספיים ומסרה לתקשורת הודעה עם תמצית ביצועיה הכספיים. אלה הושפעו אשתקד בהזמנות ענק שהזרים לה בין השאר משרד הביטחון ברקע הימשכות מלחמת שבעה באוקטובר. אחת ההזמנות המרכזיות של משרד הביטחון ממנה היא בהיקף של למעלה ממיליארד שקל להצטיידות עתידית במערכת היירוט החדשה באמצעות לייזר רב עצמה "מגן אור". אלביט מערכות, שמעורבת באותו פיתוח, קיבלה הזמנה של כ-200 מיליון דולר.
בהיותה חברה ממשלתית כ-50% מהרווח הנקי שהיא הציגה הבוקר אמורים לעבור למדינה כדיבידנד. לפני כשבועיים דיווחה רשות החברות הממשלתיות על משיכת דיבידנד של 444 מיליון שקל ממנה, על רווחים מהשנים 2019-2023.
54% מכלל המכירות של רפאל ב-2024 הופנו לשוק הישראלי, במסגרת הזמנות נרחבות של מערכות לחימה וטילים לשימוש צה"ל. "מדובר בהזמנות של ציוד קריטי עבור מערכת הביטחון. כיפת ברזל מכניסה לנו כל הזמן הזמנות חדשות ובאף שלב במהלך המלחמה לא היה לישראל מחסור במיירטים", אמר לכלכליסט מנכ"ל רפאל יואב תורג'מן. "כמעט כל מה ששוגר לעברנו יורט בהצלחה, תנסה לחשוב מה היה קורה אם עשרות אלפי הטילים והרקטות ששוגרו לעבר ישראל לא היו מקבלים מענה מדויק של כיפת ברזל או של מערכות הגנה אוויריות אחרות. היה יכול להיות כאן מרחץ דמים נורא".
גם אשתקד נמשכה המגמה של צמצום הפער במכירות, בצבר ההזמנות וברווח הנקי בין רפאל לבין שתי החברות הביטחוניות המתחרות אלביט מערכות והתעשייה האווירית. רפאל מעסיקה כ-10,000 עובדים, במהלך השנה שעברה הוסיפה לשורותיה כ-1,800 חדשים ועדיין, היא הקטנה ביותר לעומת שתי מתחרותיה, כשאלביט מעסיקה כ-20 אלף עובדים ותע"א מעסיקה כ-15 אלף עובדים.
הנתונים שמסרה היום לא כוללים הזמנות שהחלו לזרום אליה בתחילת השנה, על בסיס כספי הסיוע הביטחוני המיוחד שהעמיד נשיא ארה"ב לשעבר ג'ו ביידן לישראל, כדי להצטייד במערכות הגנה אוויריות. מדובר בהזמנות בסכום כולל של כ-5 מיליארד דולר לאספקת מיירטים לכיפת ברזל, קלע דוד ומערכות הגנה באמצעות לייזר שיימסרו לצה"ל בהמשך השנה.
"אנחנו כבר דומים מאד בהיקפי הפעילות שלנו לאלה של אלביט ושל התע"א וזה מבלי שההזמנות מכספי הסיוע האמריקאי כלולים בביצועים ב-2024", אמר תורג'מן. "השנה שעברה היתה שנת מלחמה, המשכנו לייצר בקצב גבוה וגם להשקיע בפיתוח של מוצרים עתידיים שישמשו להגנת מדינת ישראל וזאת גם בזמן ש-20% מעובדי רפאל היו במילואים, רבים אחרים היו מפונים מבתיהם, היינו נתונים למגבלות בשל קשיים בשרשרות האספקה וטכנאים וספקי שירותים התקשו להגיע אלינו בשל הירי והמתקפות".