סגור
העיתון הדיגיטלי
28.04.25
 קן פישר וריליס
קן פישר מייסד ויו"ר פישר השקעות (צילום: פישר השקעות)

איך לפצח את הערך החבוי של בורסות אירופה?

ב־2025 מומלץ לתת יותר משקל לאירופה, אבל לא להגזים. צריך להתמקד במניות ערך ופחות במניות טכנולוגיה; פישר מסביר כיצד כדאי להסיט את ההשקעות כדי לנצל באופן מיטבי את העליות הצפויות בשווקים, תוך שמירה על פיזור גיאוגרפי ומגוון של סקטורים

איך כדאי למקם את המניות מראש? בחודש שעבר, שיתפתי את התחזית שלי לשנה הגדולה שתובל על ידי אירופה (למרות הירידות האחרונות). וכן, המכסים רעים. הם נוראיים. כולם יודעים את זה. אבל הפחד יותר גדול מהבעיה עצמה, ולטווח ארוך זה יעזור למניות כי המשקיעים לאט לאט מבינים זאת.
בכל מקרה, כדי לנצל את העליות הצפויות ב־2025, צריך להשקיע בסקטורים הנכונים. שלב ראשון בניהול תיק השקעות: השתמשו בבנצ'מרק. מה זה? כל מדד רחב המשוקלל בשווי שוק. זה המודל הבסיסי לתיק ההשקעות. יש לנתח את מרכיביו: משקלי סקטורים, משקלי מדינות, נטיות, סגנון וכמובן איך הם מצטלבים.
ישראל מהווה רק 0.2% משווי השוק העולמי. אירופה מהווה 16%. וארה"ב? 73%. את השאר מהוות בעיקר יפן, קנדה ואוסטרליה־אסיה. גם בשנה שמובלת על ידי אירופה, פיזור משמעו להחזיק את רוב התיק מחוץ לאירופה ולישראל. כדאי לתת מעט יותר משקל לאירופה ופחות משקל לארה"ב, אך לא להגזים.
בחירה בתוך הגיאוגרפיות היא קריטית. ב־2023 ו־2024, ארה"ב הובילה. מדוע? מניות צמיחה גדולות בתחומי הטכנולוגיה ושירותי התקשורת מהוות יותר מ־40% משווי השוק של המניות בארה"ב, והן שגשגו. מניות טכנולוגיה מהוות פחות מ־10% משווי השוק של המניות באירופה.
בישראל הן משמעותיות יותר – כ־20% ממדד ת"א־35. לאירופה יש גם פחות מניות צמיחה שאינן טכנולוגיות. החריג העיקרי שלה, סחורות יוקרה, נקלע לקשיים כאשר לקוחות, במיוחד בסין, צמצמו את הוצאותיהם. בקצרה, אירופה השתרכה מאחור כי הצמיחה הובילה.
עכשיו, כשאירופה תוביל, הסקטורים והסגנונות הדומיננטיים שלה צפויים לנסוק מעלה. כלכלת אירופה מורכבת בעיקר מחברות מחזוריות, עם מניות ערך שתלויות בהכאת תחזיות קיימות של עליות וירידות כלכליות, ולא במגמות ארוכות טווח. הסקטור הפיננסי והסקטור התעשייתי מהווים כמעט 40% משווי השוק של אירופה ומניותיהם הן מניות ערך 'התקפיות'. קיים ערך גם במניות מסקטור הצריכה שאינה הכרחית (למשל רכבים) ושירותי בריאות. באירופה, מגזרים אלה יכולים להיות חלק מאפשרויות הבחירה להשקעה במניות ערך.
בישראל, הבנקים מציעים הזדמנויות להשקעה. אך כדאי לפזר את ההשקעות גם במדינות אחרות, כדי לגדר את הסיכון לריכוז יתר של מניות מקומיות. לאחר מכן, יש לייצא זאת גם לארה"ב. כשאירופה ומניות הערך מובילים גלובלית, מניות הערך מובילות גם בארה"ב. זה קרה בשוק השורי של אמצע שנות ה־2000, בפריצה הקצרה של אירופה ב־2012 כשגוש היורו התאושש ממשבר החוב הריבוני, וגם עכשיו.
באופן כללי, כדאי לצמצם את המיקוד בטכנולוגיה ובצמיחה ולהגביר את ההשקעה במניות ערך. מה שמניע את אירופה צפוי להוביל גם בעולם. אך לא כל ערך שווה לאחר. מניות של מוצרים בסיסיים, נדל"ן ושירותים ציבוריים הן מניות דפנסיביות, ולא צפויות לעמוד בחוד החנית של העליות בשנה של שוק שורי מאוד.
גם מניות אנרגיה וחומרי גלם ככל הנראה יישארו מאחור. שני הסקטורים הללו מושפעים ממחירי נפט וסחורות. שפע של היצע ואיטיות בביקוש העולמי מהווים רוח נגדית לתהליך. לכן, כדאי להחזיק מעט מהם למקרה שדברים ישתבשו, אך ב־2025 מומלץ להתמקד במניות ערך 'התקפיות'.
קן פישר הוא מייסד ויו"ר פישר השקעות - אחת מחברות ניהול הכספים העצמאיות הגדולות בעולם, שמנהלת מעל 236 מיליארד דולר עבור אינדיבידואלים, משפחות ומוסדות. לחברה יש כיום יותר מ־145 אלף לקוחות, כולל כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם.