שיכון ובינוי מבקשת להעניק למנכ"ל שכר בעלות של עד 15.9 מיליון ש' בשנה
חצי שנה לאחר שהחל בכהונתו הקבועה, מבקשת שיכון ובינוי לאשר את תנאי התגמול של עמית בירמן כמנכ"ל, ובאופן רטרואקטיבי מתחילת השנה; הנימוק לכך: הוא כיהן במקביל בתפקידים נוספים בקבוצה, והמניה זינקה תחת ניהולו; למהלך דרוש אישור מהמוסדיים בעלי העניין
בעל השליטה של שיכון ובינוי נתי סיידוף (37%) הביע אשתקד באופן מופגן את חוסר שביעות רצונו מפועלו של מנכ"ל שיכון ובינוי הקודם, תמיר כהן.
הוא אמר לעיתון זה, בין היתר, כי "מה שקנינו בשדה דב היה לא לעניין, אדיוטי, הזוי, ושאם אני הייתי משקיע – הייתי מאבד אמון". סיידוף הוסיף כי בכוונתו להגביר את מעורבותו בחברה. עשרה ימים מאוחר יותר כהן התפטר.
אך את שביעות רצונו מפועלו של המנכ"ל שהחליף אותו, עמית בירמן, סיידוף אומנם לא ביטא בפומבי - אולם תנאי הכהונה שדירקטוריון החברה בראשותו מבקש להעניק לו מלמדים עליה.
בירמן, שכיהן כמשנה למנכ"ל ומנהל הכספים הראשי של שיכון ובינוי תחת כהן, מונה בתחילת יולי, בסמוך להתפטרות כהן, כמ"מ המנכ"ל במקומו, ומכהן מאז דצמבר כמנכ"ל הקבוע.
בסוף אוגוסט ביקשה החברה לאשר את תנאי כהונתו כמ"מ המנכ"ל, בשכר חודשי של 188 אלף שקל ברוטו ובעלות שנתית כוללת של 6.5 מיליון שקל.
אך לאור מחלוקות מול הגופים המוסדיים, ההחלטה לא הובאה להצבעה באסיפת בעלי המניות ותנאי הכהונה לא אושרו. בעקבות זאת הוא קיבל בחודשי הכהונה הראשונים שכר בדומה לזה של כהן, ובהמשך חזר לקבל את השכר שאושר לו מתוקף תפקידו הקודם.
כעת, חצי שנה לאחר שהחל בכהונתו הקבועה, מבקשת שיכון ובינוי לאשר את תנאי התגמול הקבועים שלו כמנכ"ל. זאת באופן רטרואקטיבי מתחילת השנה.
במסגרת זאת, שכרו החודשי הקבוע יתייצב על 214.7 אלף שקל ברוטו (לעומת 192 אלף שקל שכרו החודשי הקבוע האחרון של כהן של קודמו, כהן). הוא יהיה זכאי בנוסף למענק שנתי בתקרה של 3 מיליון שקל.
למענק השנתי נקבע תנאי סף של רווח מתואם (בנטרול רווחי שיערוך ומספר סעיפים נוספים) של לפחות 100 מיליון שקל. זאת בדומה לתנאי המענק שלהם כהן היה זכאי, שבגינם הוא קיבל את המענק המקסימלי האפשרי ב-2023 וב-2024, למרות ששיכון ובינוי סיימה את השנה האחרונה בהפסד של מיליארד שקל שמקורו בעיקר בשיערוכים שליליים.
גם אם תנאי הסף לא יושג, בירמן עדיין יהיה זכאי למענק אפשרי בשיקול דעת הדירקטוריון בגובה של עד שלוש משכורות חודשיות (644 אלף שקל).
המנכ"ל יקבל בנוסף 578 אלף יחידות מניה חסומות (RSU) שיבשילו בשלוש מנות שנתיות שוות החל מיולי הקרוב, בשווי כולל של 6.9 מיליון שקל ובהוצאה חשבונאית שנתית ב-2025 של 4.3 מיליון שקל.
להבשלת 75% מהן נקבעו תנאי סף והם מחיר מניה מינימלי של 10.9 שקל (שער המניה העדכני מגיע ל-12.5 שקל, כך שבהינתן ומנית החברה לא תרד ביותר מ-13% עד לחודש יולי, תנאי הסף יקוים ובירמן יהיה זכאי למלוא המנה הראשונה).
כשלחילופין, וכל עוד שמחיר המניה לא ירד אל מתחת ל-8.28 שקל, החברה תידרש להתקשר בעסקה למימוש פעילות מכמה רלוונטיות שהוזכרו, או להנפקתה של החברה הבת שיכון ובינוי נדל"ן.
בנוסף לרכיבי השכר האלה, המנכ"ל החדש גם זכאי למענק חתימה ולמענק שימור. הראשון חד פעמי בגובה של 1.3 מיליון שקל ואילו השני, של 3.45 מיליון שקל, יחזור על עצמו שלוש פעמים, ביולי 2025, ביולי 2026 וביולי 2027, ויצטבר לסה"כ 10.35 מיליון שקל.
שיכון ובינוי נימקה את הענקתו של מענק השימור בכהונתו של בירמן כמ"מ המנכ"ל, ובכך שמילא במקביל תפקידים נוספים בקבוצה ושתנאי כהונתו מועלים לאישור רק כעת. כמו גם לאור השיפור במחיר המניה ובביצועי החברה מאז כניסתו לתפקיד (המניה עלתה מאז ב-60%). בשיכון ובינוי ציינו בהקשר זה שבירמן ביקש בכניסתו לתפקיד מ"מ המנכ"ל כי "רכיב משמעותי בתגמול שלו יהיה רכיב הוני המתבסס על מחיר המניה בעת מינויו".
בסיכום כל אלה, עלות שכרו ב-2025 עתידה להגיע לפחות ל-12.9 מיליון שקל, בהינתן שלא יקבל מאומה מהזכאות למענק שנתי. בהנחה שיקבל את מלוא המענק האפשרי היא תגיע ל-15.9 מיליון שקל.
סיידוף מחזיק ב-37% ממניות שיכון ובינוי. על מנת לאשר את התנאים המבוקשים עבור בירמן, יש לקבל רוב מבין בעלי מניות המיעוט. כלומר, בניכוי סיידוף, ובמילים אחרות, לקבל את אישור המוסדיים. הגופים המוסדיים הבולטים בשיכון ובינוי הם הפניקס (10.8% מהמניות), מגדל ביטוח (9.5%), מנורה מבטחים (6.7%), כלל ביטוח (5.8%) והראל ביטוח (5.2%).
עלות שכרו של המנכ"ל הקודם כהן הגיעה בשנתו המלאה האחרונה בתפקיד, 2023, ל-8.9 מיליון שקל. ב-2024, בה כיהן כאמור עד לסוף יוני, הוא קיבל שכר בעלות דומה, אך ממנה 4 מיליון שקל היו תשלומים בקשר לסיום העסקתו.
בירמן קיבל ב-2024, בה החל לכהן כמ"מ המנכ"ל, שכר בעלות של 6.9 מיליון שקל, מהם 1.6 מיליון שקל כמענק בגין השנה הקודמת. ב-2023, בכהונתו לכל אורכה כמשנה למנכ"ל ומנהל הכספים הראשי, הוא קיבל שכר בעלות של 4.6 מיליון שקל.
מניית שיכון ובינוי עלתה מאז תחילת כהונתו כמ"מ מנכ"ל (4 ביולי) ב-60% לעומת 33% שעלה מדד ת"א 125, המדד המייצג של הבורסה בו היא נכללת. בשנה שחלפה עד למינויו, מיולי 2023 ועד ליולי 2024, היא רשמה ביצועי חסר ביחס למדד, כשירדה ב-14% בזמן שהאחרון עלה ב-9%. בעקבות העליות בשנה החולפת, שווי החברה מגיע כיום ל-6.8 מיליארד שקל.
את 2024 שיכון ובינוי סיכמה עם הפסד של מיליארד שקל, למרות עלייה של 10% בהכנסות מגזרי הפעילות שלה ל-8.5 מיליארד שקל ושל 12% ברווח הגולמי ל-1.1 מיליארד שקל. זאת כשהיא פועלת לצמצם את פעילותה באפריקה ומנגד להרחיב את הפעילות בארה"ב, לצד ניסיון להכניס שותפים או לממש פרויקטים שונים במטרה לצמצם את החוב (חוב פיננסי נטו של 11.9 מיליארד שקל בסוף 2024).
ההפסד ב-2024 מיוחס בעיקר להפרשה לירידת ערך בסך של 1.05 מיליארד שקל בגין חמישה פרויקטי דיור להשכרה שאת הקרקעות להקמתם רכשה במהלך 2022-2020, בתקופת כהונתו של כהן. זו מצטרפת להפרשה לירידת ערך של 821 מיליון שקל ב-2023 ו-157 מיליון שקל ב-2022. סה"כ 2.3 מיליארד שקל.
עיקר ההפחתות מיוחסות לשני הפרויקטים בשדה דב, במחיר גבוה וסמוך לתחילת עליית הריבית במשק, שהביאה להתייקרות המימון עליהם, ולפגיעה בהנחות הרווח מהקמתם.