סגור
העיתון הדיגיטלי
19.03.25
לוגו שלט סוכנות הרכב מימין הונדה ו ניסן
הונדה וניסאן. הראשונה מחפשת להיחלץ מהמיזוג? (צילומים: Shutterstock)

המיזוג בסכנה: הונדה שינתה את התנאים להשתלטות על ניסאן

שתי היצרניות חתמו בדצמבר על מזכר הבנות שהיה אמור לכנס אותן תחת חברת החזקה אחת שתתחיל להיסחר בבורסת טוקיו ב-2026. אלא שבימים האחרונים הגישה הונדה הצעה חדשה שתהפוך את ניסאן לחברה בת שלה. בדירקטוריון ניסאן צפויים לדחות את ההצעה

המיזוג בין ניסאן להונדה נמצא בסכנה, זאת לאחר שהונדה שינתה את התנאים עליהם הוסכם והגישה הצעת השתלטות על ניסאן. בוול סטריט ג'ורנל דיווחו כי דירקטוריון ניסאן ייפגש בהמשך היום (ד') לדון בהצעה החדשה, אך ההערכה היא כי קרוב לוודאי שיצביעו לדחות אותה.
הונדה וניסאן, יצרניות הרכב השנייה והרביעית בגודלן ביפן, בהתאמה, חתמו בדצמבר על מזכר הבנות לקראת מיזוג אפשרי, שהיה יוצר את חברת הרכב השלישית בגודלה בעולם. על פי התנאים עליהן הסכימו, הכוונה הייתה לכנס את שתי החברות תחת חברת החזקה אחת, שתתחיל להיסחר בבורסת טוקיו ב-2026.
אך לפי הדיווחים, בימים האחרונים הגישה הונדה הצעה חדשה שתהפוך את ניסאן לחברה בת שלה, זאת במקום המבנה השווה עליו דיברו. בפייננשל טיימס דיווחו כי מנהלי ניסאן הופתעו מהשינוי, וקרוב לוודאי שהדירקטוריון ידחה את ההצעה. בכיר בניסאן אף ציין כי התחושה היא ששינוי הגישה הזה מצביע על כך שבהונדה מחפשים דרכים להיחלץ מהמיזוג.
לפי אנשים המעורים בנושא, המחלוקות בין החברות נוגעות גם לחלוקת ההון והערכות השווי של הנכסים שלהן. קריסה של המו"מ תגביר את הלחץ על ניסאן למצוא דרכים אחרות להבטחת ההישרדות שלה, זאת לנוכח התחרות העזה מצד החברות האמריקאיות והסיניות. כבר בעת ההכרזה על המיזוג האפשרי, הדגיש מנכ"ל הונדה טושיהירו מיבה כי המהלך יוכל לצאת לפועל רק אם ניסאן תצליח להוציא לפועל תוכנית ארגון מחדש, שכוללת צמצום הייצור ב-20% וקיצוץ 9,000 משרות. שווי השוק של הונדה עומד על יותר מ-40 מיליארד דולר, והוא גדול פי 4 משל ניסאן.