הרבעון של פנינסולה: הרווח הנקי זינק, היקף תיק האשראי צמח
חברת האשראי החוץ בנקאי רשמה עלייה של 75% ברווח הנקי, ההכנסות עלו ב-38%; היקף תיק האשראי ללקוחות הסתכם ב-1.63 מיליארד שקל; תומר לוי, בעל השליטה בחברת SOS שהואשם בהעלמת מס, מתקשה להשיב לה חוב של 65 מיליון שקל; על כן, מנכ"ל פנינסולה ג'קי כהן יאלץ למכור את הווילה המפוארת שלו בנווה צדק
רבעון רווחי לחברת האשראי החוץ בנקאי: פנינסולה רשמה רווח נקי של 17.5 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2025, עלייה של 75% לעומת רווח בהיקף 10 מיליון שקל ברבעון המקביל.
ההכנסות הסתכמו ב-54 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה, עלייה של 38% לעומת 39 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2024.
היקף תיק האשראי ללקוחות הסתכם ב-1.63 מיליארד שקל נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה, לעומת 1.53 מיליארד שקל בסוף השנה שעברה, ו-1.3 מיליארד שקל ברבעון המקביל.
העלייה בתיק האשראי של פנינסולה לא העלתה עד כה את ההפרשות לחובות פגומים באופן משמעותי.
פנינסולה מצידה סוחבת חור בתיק האשראי. החברה מנהלת בשנתיים האחרונות משא ומתן עם הלווה האישי הגדול ביותר שלה, תומר לוי, בעל השליטה בחברת SOS שהואשם בהעלמת מס.
היקף האשראי שהעניקה ללוי הסתכם ב-50 מיליון שקל ב-2020 והיום עומד על 65 מיליון שקל. העסקה עם לוי, הלקוח הגדול ביותר של פנינסולה, נעשתה בחברה בתקופת המנכ"ל הקודם, מיכה אבני, שייסד את החברה.
אולם בשל החוב שלוי מתקשה לשלם, המנכ"ל החדש של פנינסולה, ג'קי כהן, יצטרך לבסוף לממש את הווילה המפוארת שלו בנווה צדק מתוך תקווה שהתמורה תעלה על החוב.
כהן מחפש לפתח פעילות אשראי נוספות. חברת האשראי החוץ בנקאי פנינסולה הלוותה לבעל השליטה במלרן מואנד ריאן, כ-6 מיליון שקל. זאת על מנת שהאחרון יגדיל את האחזקות שלו במלרן. ריאן רכש 2% ממניות מלרן ועלה ל-59.3% באחזקות החברה.
לקיחת אשראי על ידי בעלי שליטה לרכישת מניות בענף החוץ בנקאי אינו שכיח. הריבית הניתנת לטובת פעילות כזו היא לרוב עד 10% בשנה, ומחייבת למשכן את המניות הנרכשות. חברה אחת לפחות בענף, מיכמן, אף מנסה לפתח את התחום - למימון רכישת מניות על ידי בעלי שליטה, לכדי סגמנט מקביל לפעילות האשראי הרגילה שלה.
הערבויות של פנינסולה הן המניות אותן רכש ריאן. מתוך כך, פנינסולה חשופה לירידת הערך של מניות מלרן. מניות מלרן אמנם עלו ב-81% ב-12 החודשים האחרונים. זאת על רקע הציפייה להתאוששות המשק ושוק האשראי החוץ בנקאי שהתקשה לתפקד תחת הריבית הגבוהה של בנק ישראל ומלחמת חרבות ברזל. דשדוש במלחמה יקרין על הצמיחה הכלכלית וגם על שוק האשראי החוץ בנקאי, ועלול להשפיע על שווי הבטוחה של פנינסולה לרעה.
הרכישה של ריאן נעשתה לפי שווי חברה של 300 מיליון שקל, השווי הנוכחי של מלרן באחוזת בית. 300 מיליון שקל הוא גם השווי בו הונפקה החברה באחוזת בית בסוף 2020. כלומר בתקופה של כמעט 4 שנים התשואה של חברת האשראי היא אפסית.
למואנד ריאן יש נטייה להסתבך. בשנת 2022 בדקה רשות ניירות ערך את הערבויות שהעמיד בעל השליטה טרם הונפקה החברה בבורסה, ולא ניתן לגביה גילוי. בשנת 2024 נטען נגד ריאן על ידי בכירים בחברה כי חברות שברשותו לקחו אשראי מחברות שנטלו אשראי ממלרן (כלומר עסקת אשראי סיבובית). שי מדינה, בודק חיצוני שמינתה מלרן, פסל את הטענות נגד ריאן.
כך או כך, זו לא הפעם היחידה שריאן נוטל אשראי בענף החוץ בנקאי תמורת פעילותו האישית. ריאן רכש את ביתו שבהרצליה פיתוח תמורת 33 מיליון שקל במימון מרכנתיל (20 מיליון שקל) ו-BTB (10.6 מיליון שקל), בעסקה שהייתה היקרה ביותר בענף הנדל"ן מחוץ לתל אביב בשנת 2022.
על פי פנינסולה, בחודש שעבר חתמה החברה על תוספת להסדר פשרה קיים בין הצדדים, שבמסגרתה המועד האחרון לפירעון ההלוואה של לוי יהיה עד 30 בספטמבר 2025, כדי לאפשר להם למכור את הנכס. החוב של לוי, בעקבות התוספת, יגדל לכמעט 66 מיליון שקל.