סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
מפעל טאואר סמיקונדקטור מגדל העמק
מפעל טאואר סמיקונדקטור במגדל העמק (צילום: REUTERS/Amir Cohen)

דיפסיק וביקוש יורד לשבבים אנלוגיים מחקו 3.3 מיליארד שקל משווי טאואר

בעוד התעשייה חווה גאות מרשימה, מניית יצרנית השבבים האנלוגיים ממגדל העמק ירדה בשיעור דו־ספרתי מתחילת השנה. התחרות הגוברת בענף ה־AI מצד המודל הסיני דיפסיק עלולה להפוך את המוצר המסורתי של טאואר לאף פחות נחוץ 

המלאים הגדולים של שבבים אנלוגיים לצד התחרות הגואה בענף ה־AI מצד דיפסיק (DeepSeek) מחקו יותר מ־3.3 מיליארד שקל משווי טאואר מאז 26 בינואר. חברת השבבים ממגדל העמק מתמודדת לאחרונה עם עלייה משמעותית במלאים בכל הנוגע לשבבים אנלוגיים, השבבים העיקריים אותם מייצרת החברה.
השבבים האנלוגיים משמשים בעיקר לרכבים אוטונומיים, מחשוב רפואי ותקשורת. בחודשים האחרונים מורגשת ירידה בביקוש לשבבים אנלוגיים, בעיקר בשל היצע יתר וביקוש נמוך יותר בתעשיית הרכב. מדובר למעשה בתמונת מראה של 2021, כאשר משבר הקורונה פגע בשרשרת האספקה וחברות השבבים נהנו מביקושים אדירים על רקע מיעוט תשתיות ייצור שבבים בעולם. מתוך כך חברות הענק לייצור שבבים כמו אינטל, TSMC וסמסונג הגדילו את כושר ייצור השבבים שלהם. למשוואה זו יש להוסיף גם את הרוויה בשוק הרכבים, המחשבים האישיים והסלולריים. על פי דלויט, מכירות המחשבים האישיים לא צמחו ב־2023 ו־2024, ואמורים לצמוח ב־4% בלבד השנה.
בהתאם, טאואר פרסמה בתחילת השבוע תחזית הכנסות מאכזבת לרבעון הראשון של 2025 בה היא הצביעה על צפי הכנסות בהיקף 358 מיליון דולר, עם טווח סטייה בשיעור 5%. צפי הכנסות נמוך ב־7.5% מההכנסות עליהן דיווחה ברבעון הרביעי של השנה וגבוה ב־7% לעומת הרבעון המקביל ב־2024. התחזית פורסמה במסגרת הדיווח על התוצאות של החברה מבחינת הכנסות ורווחים בשנה החולפת, אך החברה עדיין לא פרסמה את הדו"ח הכספי המלא. הכנסות החברה ברבעון הרביעי הסתכמו ב־387 מיליון דולר, עלייה של 5% מהרבעון הקודם ו־10% מהרבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי עמד על 55 מיליון דולר, לעומת 54 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, שיפור של פחות מ־2%.
הצמיחה הצנועה שנה על פני שנה של טאואר נעשית בעוד שתעשיית השבבים באופן כללי חוותה גאות אדירה ב־2024 עם צפי לצמיחה בשיעור של 19% לכדי 627 מיליארד דולר ביקוש. הביקוש כאמור הגיע בעיקר מתחום הבינה המלאכותית וגם שוק המניות האמריקאי היה רחוק מלהיות אדיש לשינויים בשוק.
טאואר אמנם לא מייצרת שבבי AI ישירות, אבל היא מספקת שבבים תומכים חיוניים כמו חיישני תמונה, ניהול צריכת חשמל ותקשורת מהירה – תחומים קריטיים למערכות AI בענן ובשאר התעשייה. מתוך כך גם מניית טאואר נסקה ב־70% לאורך 2024. במסגרת התוצאות הכספיות של החברה, היא לא פירטה אילו ענפים התחזקו ואילו נחלשו, אך הצמיחה הנמוכה יחסית שלה בשנה האחרונה מעידה כי רוב הפעילות שלה עדיין נמצאת בתחום השבבים האנלוגיים ואלו מכבידים על צמיחתה.
"בחודשים האחרונים טאואר אהבה להבליט בשיחות עם משקיעים את הפעילות שלה בתחומי שבבי ה־AI. על כן השוק ציפה לראות מספרים גבוהים יותר. המספרים האחרונים שהציגה מעידים על כך שהרוויה בענף הרכבים והמחשבים משפיעים עליה", הסביר אנליסט טכנולוגיה לכלכליסט.
פרסום התוצאות הכספיות לרבעון הרביעי של טאואר ביום שני האחרון הביא לירידה של יותר מ־5% ביום המסחר השלישי של השבוע. ירידה זו מתווספת לירידה שחוותה טאואר יחד עם שאר מניות הטכנולוגיה בוול סטריט שעוסקות ב־AI, עם השקת מודל בינה מלאכותית של הסטארט־אפ הסיני דיפסיק. דיפסיק, שהשיקה צ'אטבוט הדומה ל־ChatGPT, טלטלה את וול סטריט בסוף ינואר כאשר החברה שבבעלותה המודל, סטארט־אפ בשם HIGH FLYER, טענה שהמודל שפיתחה דרש עלויות פיתוח שנמוכות מ־6 מיליון דולר. במידה שנתוני החברה הסינית נכונים, הם אמורים לזעזע את התעשייה באופן בלתי הפיך בעקבות שינויים במודל ההכנסות העתידיות של החברות והיקף התחרות של ענקיות התחום כמו OpenAI ואנת'רופיק שייצרה את קלוד. מתוך כך, גם ייצור השבבים התומכים של טאואר עלול להיתקל בירידה בביקוש ובהוזלה משמעותית.
מניית טאואר ירדה מתחילת השנה ב־12.4% (2.6 מיליארד שקל משוויה) לעומת מדד הטכנולוגיה בתל אביב, בו כלולה החברה, שעלה ב־5.2%. הנאסד"ק האמריקאי עלה באותה תקופה ב־1.7%. החברה נסחרת בשווי 18.3 מיליארד שקל.
מי שאמור לסבול באופן עקיף מהירידה החדה במניית טאואר הם לקוחות מנורה מבטחים. טאואר דיווחה ב־30 בדצמבר 2024 על כך שמנורה מבטחים הפכה להיות בעלת עניין בטאואר לאחר שרכשה 4.95 מיליון מניות. על פי דיווח לרשות לניירות ערך האמריקאית, מנורה הפכה להיות בעלת עניין ב־9 בדצמבר 2024. לא ניתן לדעת מה היקף ההשקעה המדויק שעשתה מנורה מבטחים, אך יתרת הפתיחה שלה במערכות הבורסה עמדה על אפס לפני הפיכתה לבעלת עניין. על כן הרכישה שלה מוערכת ביותר מ־850 מיליון שקל, רגע לפני שהחברה נקלעה לירידות.