סגור

הבהלה לזהב, גרסת מזרח אירופה: הבנקים המרכזיים נוהרים למתכת היקרה

הבנקים המרכזיים שואפים להגן על כלכלותיהם מפני טלטלות גלובליות, ואחת הדרכים שלהם לעשות זאת היא רכישות זהב בקצב חסר תקדים; פולין הייתה הרוכשת הגדולה ביותר של זהב ברבעון השני, ובצ'כיה מתכננים להכפיל את העתודות בתוך שלוש שנים; ברקע: המלחמה באוקראינה

מוקדם יותר השנה טס נגיד הבנק המרכזי של צ'כיה ללונדון כדי לבדוק ערימה תופחת של מטילי זהב, המאוחסנת בבניין של הבנק המרכזי של אנגליה בתוך בכספת מצופה בטון מתחת לרחוב ת'רדנידל.
המשימה הזו של הנגיד, אלש מיכל, לפקח על המתכת היקרה שהוחזקה עבור הבנק הלאומי של צ'כיה היא חלק מהשאיפה המוצהרת שלו להכפיל את עתודות הזהב של המדינה ל-100 טונה בתוך שלוש שנים.
המלאי כבר גדל פי חמישה מאז נכנס לתפקיד ב-2022 והציב יעד לגוון את העתודות של הבנק. "עלינו להפחית את התנודתיות", אמר אלש בריאיון שהעניק לבלומברג מוקדם יותר החודש. "לשם כך אנחנו זקוקים לנכס עם אפס קורלציה למניות, והנכס הזה הוא זהב".
הנגיד הצ'כי אינו היחיד שמגביר את קצב רכישת מטילי הזהב של המדינה שלו. נגידי הבנקים המרכזים של מספר מדינות במזרח אירופה, מפולין ועד סרביה, הצטרפו לבהלה לזהב כדרך לגוון את ההשקעות בהתבסס על ההערכה כי המחיר יעלה.
בכך הפכה מזרח אירופה לאחת הקונות הגדולות של המתכת, ולתורמות עיקריות לראלי במחיר.
"אנחנו זקוקים לנכס עם אפס קורלציה למניות, והנכס הזה הוא זהב"
באופן כללי בנקים מרכזיים ברחבי העולם מגדילים את ארסנל הזהב שלהם כדרך להתגונן מפני טלטלות חיצוניות כמו מלחמות סחר פוטנציאליות שייזום דונלד טראמפ בכהונתו השנייה או מתיחות גיאופוליטית באוקראינה ובמזה"ת. אך בולטים במיוחד במגמה הם קובעי המדיניות המוניטרית במזרח אירופה, שמגדילים את עתודות הזהב שלהם בקצב המהיר ביותר.
בנוסף למיכל ולביקורו בלונדון, בפולין חיבר נגיד הבנק המרכזי תסריט על הזהב הפולני והתגאה בכניסתה למועדון מחזיקי הזהב הגדולים בעולם, ואילו הרשויות בסרביה העבירו את החזקות הזהב שלהם לבלגרד, כדי לחסוך בעלויות האחסון וגם כיוון ששם האמינו שיהיו בטוחות יותר.
מאחורי הצעדים הללו עומדת במידה מסוימת שאיפה לביטחון, מוטיב חזק באזור שכבר נפגע ממלחמות אירופה בעבר, ושכעת מוצא עצמו סמוך לעימות הקטלני ביותר ביבשת מאז מלחמת העולם השנייה.
1 צפייה בגלריה
רזרבות זהב הבנק המרכזי של אנגליה
רזרבות זהב הבנק המרכזי של אנגליה
רזרבות זהב בבניין הבנק המרכזי של אנגליה. המתכת היקרה מספקת ביטחון
(צילום: Bank of England)
פולין, שגובלת באוקראינה ונחשבת לתומכת בולטת במאמצי המלחמה של קייב, הייתה הקונה הגדולה ביותר בעולם של זהב ברבעון השני, כך לפי הנתונים שפרסמה מועצת הזהב העולמית.
נגיד הבנק המרכזי של המדינה, אדם גלפינסקי, טען כי עתודות זהב ומט"ח חיוניים להגנה על הכלכלה נגד אירועים קטסטרופליים.
מאחורי הצעדים הללו עומדת במידה מסוימת שאיפה לביטחון, מוטיב חזק באזור שכבר נפגע ממלחמות אירופה בעבר
בהתאם, הוא הגדיל את החזקות מטילי הזהב ל-420 טונה, כמות המקבילה לכמחצית מההחזקות של הודו או יפן, כך לפי הנתונים שפורסמו בסוף ספטמבר.
"אנחנו נכנסים למועדון האקסקלוסיבי של בעלי הזהב הגדולים בעולם", התגאה גלפינסקי במהלך מסיבת עיתונאים שערך בחודש שעבר, ובה חזר על היעד להעלות את שיעור הזהב מכלל העתודות ל-20%. בסרטון שהעלה הבנק המרכזי ליוטיוב בפברואר, נראה גלפינסקי בתוך כספת המלאה בקופסאות סגורות המכילות 6,000 מטילי זהב. הוא הדגיש כי המאגר הזה "הוא הרכוש של כל העם הפולני".
הצ'כים הם גם חברים פוטנציאליים במועדון הזה. הבנק המרכזי במדינה מחזיק בעתודות זרות בשווי של 150 מיליארד דולר – קרוב למחצית מהתמ"ג – אחד השיעורים הגדולים ביותר בעולם. עם זאת, הנגיד מיכל, שמאמצי הגיוון שלו כוללים גם רכישת מניות אמריקאיות, ספג ביקורת בשל רכישות הזהב, זאת לאחר שמחירו טיפס לשיא השנה.
בבנק המרכזי טענו בתגובה כי מדובר בהליך הדרגתי של רכישות לטווח הארוך, מה שמפחית את ההשפעה של תנודתיות במחירים.
לנוכח המתיחות הגיאופוליטית המתמשכת רכישות זהב הפכו להימור מוצלח עבור קובעי המדיניות המוניטרית. כך, בגולדמן זאקס כללו את הזהב ברשימת הסחורות המובילות עבור 2025, זאת בטענה שהמחירים עשויים להמשיך ולהעלות במהלך הכהונה של טראמפ ולטפס לרמה של 3,000 דולר לאונקיה עד דצמבר של השנה הבאה.
"הפילוג הגיאופוליטי פועל לטובת הזהב, בעוד שהיחלשות הדרגתית של הדולר אמורה להוסיף דחיפה נוספת", נכתב בדו"ח שפרסמו בתחילת החודש האנליסטים בבנק J. Safra Sarasin.
במזרח אירופה הזהב נתפס אף יותר כמקלט בטוח, במיוחד לנוכח הניסיונות ללהטט בין המערב, רוסיה וסין. כך, הבנק המרכזי של הונגריה העלה השנה את מאגרי הזהב שלו ביותר מ-10% ל-110 טונה. ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן מתגאה בהיותו המשבש המרכזי של אירופה בזכות קשריו לוולדימיר פוטין ולטראמפ.
בבנק המרכזי של הונגריה מגדירים גם כן את המתכת כמקלט בטוח, אך לזהב יש גם תפקיד בהיסטוריה הלאומית של המדינה. במוזיאון הכסף השוכן באחד הארמונות שבבעלות הבנק הלאומי של הונגריה ניתן למצוא רכבת שהורכבה ממטילי זהב. הפסל, שנקרא The Rumble, מוקדש לעובדי הבנק המרכזי שברחו מהצבא הסובייטי בסוף מלחמת העולם השנייה על רכבת המלאה בעתודות זהב, וזאת כדי למנוע ממנו ליפול לידיים זרות.
לזהב חשיבות דומה גם בסרביה, שם הנשיא אלכסנדר ווצ'יץ', שבדומה לאורבן בעל תפיסה חזקה של השלטון, הורה כבר ב-2021 להשיב את עתודות הזהב של המדינה. השנה הוא הבטיח לקנות מטילי זהב "עם כל הכסף העודף" שיישאר באוצר "כדי שהוא יישאר בטוח ומוגן בידיים שלנו".
מאז נכנסה נגידת הבנק המרכזי של סרביה יורגוואנקה טאבקוויץ' לתפקידה ב-2012, שולשה כמות עתודות הזהב ל-48 טונה. צבירת הזהב הזו נוהלה ביחד עם ווציץ', שסיפק את "החשיבה האסטרטגית, הידע של היחסים הגיאופוליטיים העולמיים והמידע" כדי לתמוך ברכישות הזהב, כך לדבריה.
"השווי של הזהב והחשיבות שלו עולים במיוחד בתקופות של טלטלות עולמיות, במיוחד עימולים צבאיים ותקופות של אינפלציה גבוהה", אמרה טאבקוויץ' לבלומברג. "לצערנו בשנים האחרונים שני הגורמים הללו היו בפעולה".