חגיגת הרווחים של מזרחי טפחות והבינלאומי הזרימה לכיסי הבעלים 3.4 מיליארד שקל
תוצאות הרבעון הראשון האירו פנים לחמשת הבנקים הגדולים, שרשמו רווח נקי מצרפי של 7.7 מיליארד שקל, גבוה במעט מברבעון המקביל בשנת השיא 2024. תיקי האשראי המשיכו לצמוח, הלוואות הבלון זינקו עוד לפני שנכנסו לתוקפן ההגבלות עליהן, והעמלות הגבוהות על מסחר ני"ע התבררו כמשתלמות. מתחילת העלאות הריבית, ברבעון השני של 2022 חילקו הבנקים דיבידנדים בהיקף של 27 מיליארד שקל ובעלי השליטה נהנו במיוחד
חגיגת הדיבידנדים של בעלי השליטה: לפי תוצאות הרבעון הראשון של השנה, נראה כי הבנקים בישראל בדרך לשחזר – אם לא לעקוף – את רווחי השיא של שנת 2024, שבה הרוויחו כ־30 מיליארד שקל.
אמנם המגבלות שהטיל בנק ישראל על שוק הנדל"ן ושיעור מס אפקטיבי גבוה יותר עלולים לפגוע בתוצאות בהמשך, אך בינתיים, חמשת הבנקים הגדולים רשמו ברבעון רווח נקי מצרפי של 7.7 מיליארד שקל – עלייה מתונה של כ־1% ביחס לרבעון המקביל.
בנק הפועלים הציג את העלייה החדה ביותר ברווח הנקי: צמיחה של 25% ל־2.4 מיליארד שקל. עם זאת, רווח זה כולל הכנסה חד־פעמית של 300 מיליון שקל (לפני מס), שנרשמה בעקבות תחילת פירוק הפועלים שווייץ. בנטרול סעיף זה, הרווח הנקי היה גדל בכ־9.5%.
בבנק לאומי נרשמה תמונה הפוכה: הרווח הנקי ירד ב־13.7% ל־2.4 מיליארד שקל, אך ברבעון המקביל נרשמה הכנסה חד־פעמית של 632 מיליון שקל (אחרי מס) ממכירת בנייני המטה בתל אביב.
בניכוי סעיף זה, הרווח הנקי של הבנק דווקא עלה ב־12% – הצמיחה הגבוהה ביותר בענף. בשאר הבנקים השינויים היו מינוריים: בבינלאומי, למשל, הרווח הנקי ירד ב־6.9%, אך לאחר נטרול הכנסה חד־פעמית מרווחי מס ברבעון המקביל, נרשמה עלייה של 1.9% בלבד.
1. הציבור לא ממש שותף לחגיגת הרווחים
לנוכח הביקורת המתמשכת על כך שהבנקים מנצלים אדישות ציבורית ועלייה חדה בריבית כדי לשבור שיאי רווח, יש מי שמזכירים את הפתגם המפורסם: "אם אינך יכול לנצח אותם, הצטרף אליהם". כלומר, רכוש את מניותיהם ותיקח חלק ברווחים. ואכן, מאז שהחלה עליית הריבית, באפריל 2022, חילקו חמשת הבנקים הגדולים דיבידנדים מצטברים של 27 מיליארד שקל.
הציבור, שמימן את החגיגה הזו, גם השתתף בה, לפחות בעקיפין ובאופן חלקי, משום שדרך החסכונות שלו הוא מחזיק במניות הבנקים, ששלושה מהם — לאומי, הפועלים ודיסקונט — נסחרים ללא גרעין שליטה ורוב מניותיהם מוחזקות בידי הציבור.
אבל הנהנים המרכזיים והישירים מצונאמי הדיבידנדים שיצרה עליית הריבית הם בעלי השליטה בשני הבנקים שבהם יש גרעין שליטה — מזרחי טפחות והבינלאומי. הם גרפו בשלוש השנים האחרונות דיבידנדים בסכום אסטרונומי של כמעט 3.4 מיליארד שקל.
בעלי השליטה במזרחי טפחות – אייל עופר (21%) והאחים דודי ודרורית ורטהיים (20.3%), שירשו את השליטה בבנק מאביהם, מוזי ורטהיים המנוח – גרפו יחד דיבידנדים של כ־2.06 מיליארד שקל, מתוך 5 מיליארד שקל שחולקו מאז הרבעון השני של 2022.
בבנק הבינלאומי, המחזיקה העיקרית היא חברת פיבי (48.4%), שקיבלה דיבידנדים של 1.32 מיליארד שקל. בעלי השליטה בפיבי הם צדיק בינו (28.5%), משפחת אבלס (11.7%) ומשפחת ליברמן (11.7%). פיבי חילקה כמעט את כל הדיבידנדים שקיבלה מהבינלאומי בעצמה, וחלקם הישיר של בינו ושותפיו בדיבידנדים מפיבי עומד על 630 מיליון שקל.
2. הלוואות הבלון זינקו בשיעור דו־ספרתי
למרות הסיכונים הגוברים באשראי – בשל ריבית גבוהה, וחוסר ודאות פוליטי וביטחוני – תיקי האשראי של הבנקים המשיכו לצמוח, לצד שמירה על מדדי האיכות. הפועלים היה האגרסיבי ביותר ברבעון האחרון: צמיחה של 2.7% בתיק, שהגיע ל־455 מיליארד שקל.
בכך, הוא צמצם את הפער מלאומי, שצמח ב־1.6% ל־463 מיליארד שקל – תיק האשראי הגדול במערכת. סך כל תיקי האשראי גדל בשנה ב־10%, והכנסות המימון עלו בהתאם ב־7.1%. פרט לאשראי לעסקים גדולים, הצמיחה החדה ביותר היתה בתיקי המשכנתאות. הביקושים בשוק הנדל"ן אמנם טרם שבו להיקפים שלפני העלאת הריבית, אך במהלך השנה החולפת השוק הלך והתחמם, וכך גם התחרות בין הבנקים. סך המשכנתאות שנלקחו ברבעון הראשון הסתכם בכ־26 מיליארד שקל, לעומת 19.2 מיליארד שקל ברבעון המקביל.
לראשונה מזה זמן רב, בנק הפועלים עקף את לאומי בנתח המשכנתאות החדשות ברבעון הראשון, שעמד על 25.7% לעומת 18.8% ברבעון המקביל. הנתח של לאומי ירד מ־27.3% ל־20.3%. מזרחי טפחות שמר על מעמדו במקום הראשון, עם נתח של 34.4% לעומת 36.6% ברבעון המקביל. אך שוק הנדל"ן לא התחמם מעצמו.
מילות המפתח בשוק הנדל"ן בשנה האחרונה היו "מבצעי קבלנים": מבצעים שנועדו לעודד ביקושים ולמנוע ירידת מחיר רשמית, בהם קבלנים דוחים לרוכשי הדירות את רוב התשלום עד לשלב מסירת הדירה. במקרה הפחות גרוע, רוכש הדירה נוטל הלוואת בלון, והקבלן מסבסד את תשלומי הריבית, כך שבפועל רוכש הדירה אינו משלם דבר.
לאחר למעלה משנה בה חגיגת המבצעים לא נרגעה, בנק ישראל החליט להתערב ומאפריל האחרון הטיל מגבלות על המבצעים. בין השאר, נקבע שהבנקים לא יוכלו למכור יותר מ־10% מהמשכנתאות בכל רבעון כהלוואות בלון מסובסדות. כלומר, דו"חות הרבעון הראשון מייצגים את התקופה שבה לא חלו הגבלות.
מדו"חות הבנקים ניכר כי הם ניצלו את הזמן היטב מאז הרבעון המקביל אשתקד. הלוואות הבלון של הפועלים הכפילו עצמם מ־2.5 מיליארד שקל (1.9% מתיק המשכנתאות אז) ל־5 מיליארד שקל (3.5% מהתיק). בבנק לאומי חלה עלייה של 90%, מ־3.8 מיליארד שקל (2.9% מהתיק) ל־7.3 מיליארד שקל (5% מהתיק).
גם בשאר הבנקים חלה צמיחה משמעותית, אך מתונה יותר: במזרחי טפחות תיק הלוואות הבלון צמח ב־69%, בבינלאומי ב־47% ובדיסקונט ב־26%. חשוב לסייג ולומר שלא כל הלוואות הבלון הן הלוואות מסובסדות שנלקחו במסגרת מבצעי הקבלן. חלק מההלוואות הן הלוואות גישור לבעלי דירות או לקבוצות רכישה. ועדיין, העלייה החדה משקפת היטב את יכולתם של הבנקים לשמור על תנועה ערה בשוק הנדל"ן, ולהרוויח בהתאם.
3. הקהל קטן, אך עמלות מסחר ני"ע עדיין גבוהות
הבנקים נהנו גם מעלייה חדה בהכנסות מעמלות מסחר בניירות ערך. העמלות הממוצעות שגובים הבנקים גבוהות במאות אחוזים מאלו שמציעים הגופים המתחרים, כגון בתי ההשקעות, אפליקציות מסחר והבנק הדיגיטלי וואן זירו. כ־47% מחשבונות המסחר שנפתחו ב־2024, היו מחוץ לבנקים המסורתיים, מה שמצביע על כך שלאט לאט, הציבור מתעורר.
אך בינתיים, כ־75% מחשבונות המסחר עדיין נמצאים בבנקים, והתנודתיות בשוק ההון בשנה האחרונה סייעה לשורת הרווח שלהם. הבנקים נהנו מהכנסות של 829 מיליון שקל - עלייה של כ־15% בהשוואה לרבעון המקביל. העלייה החדה ביותר נרשמה בבנק הבינלאומי - 21.3%, שעל אף היותו הבנק הקטן במערכת, הוא דומיננטי בשירותי המסחר ונהנה מההכנסות הגבוהות ביותר - 239 מיליון שקל.
4. "הקבלנים והבנקים יחיו עם המגבלות"
אז האם אנחנו בפתחה של עוד שנת שיא של רווחי הבנקים? "אין ספק שנראה צמיחה בפעילות, הכנסות מימון גבוהות לפחות בחלק מהשנה, והמשך תהליכי התייעלות", אומר אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון. "שני הנעלמים שחסרים הם עד כמה האירועים שמסביב - בפוליטיקה, במלחמה, תנאי המקרו בעולם וההתנהלות של טראמפ, ישפיעו על ישראל, וכתוצאה גם על ההפרשות להפסדי אשראי. הנעלם הנוסף הוא האם נתחיל לראות החל מהרבעון השלישי הורדות ריבית, שיפגעו בהכנסות המימון של הבנקים".
ביחס להגבלות על מבצעי הקבלנים שעשויות להאט את הפעילות בשוק הנדל"ן אומר גלזר: "נכון לעכשיו, הקבלנים והבנקים מוצאים דרך לחיות בשלום עם המגבלות החדשות. נמשיך לראות צמיחה באשראי לנדל"ן. אולי לא יקראו לזה 'מבצעי מימון', אלא בשם אחר".