קרע חריף בין מנורה וקבוצת דלק בעקבות ההצעה לרכישת ישרכארט
קרע חריף בין מנורה וקבוצת דלק בעקבות ההצעה לרכישת ישרכארט
הצעת הרכישה שפרסמה קבוצת דלק לחברת כרטיסי האשראי, חמישה ימים בלבד לפני האסיפה שבה התעתדו בעלי המניות לאשר את ההצעה הקיימת של מנורה, עוררה את כעסה של חברת הביטוח - שליוותה את קבוצת דלק וסייעה לה במשברי עבר
ההצעה שהגישה היום (ה') קבוצת דלק לרכישת חברת כרטיסי האשראי ישרכארט יצרה קרע חריף בין דלק שבשליטת יצחק תשובה לבין חברת הביטוח מנורה, שהייתה משוכנעת כי ההצעה שלה לרכישת ישראכרט תעבור באסיפת בעלי המניות בשבוע הבא.
במנורה הופתעו מההצעה ובעיקר מהעיתוי שלה - חמישה ימים לפני אסיפת בעלי המניות שבה תיערך ההצבעה בנוגע להצעות הרכישה.
מנורה מבטחים הייתה הגוף המוסדי שסייע לתשובה בצמתים מרכזיים בחייה של קבוצת דלק - הסדר החוב בחברה הבת דלק נדל"ן, שנערך ב-2012 ושבו נמחקו מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, והסדר החוב הלא פורמלי שנערך ב-2020 שאיפשר לקבוצת דלק לצלוח את משבר הקורונה.
מנורה מבטחים הייתה חברה בנציגויות האג"ח השונות באירועים האלה, נקטה קו פשרני מול תשובה והובילה לאישור המהלכים. לכך סייע גם הקשר האישי הקרוב והחם בין תשובה לבין בעל השליטה במנורה בעבר, מנחם גורביץ' ז"ל, שיורשיו מחזיקים בשליטה במנורה מבטחים כיום.
קבוצת דלק אף החזיקה ב-10% ממנורה מבטחים ב-2004, לפני שמכרה אותם לטובת אחזקה בהפניקס. גם כיום קיימת לתשובה שותפות עם בעלי השליטה במנורה - ערן גריפל וארי קלמן. מהדרין שבשליטת תשובה וטראלייט שבשליטת גריפל וקלמן מחזיקות בשותפות טרייה להקמת שדות סולאריים בשטחי החקלאות של מהדרין בהשקעה של 1.5 מיליארד שקל.
במנורה רותחים מכעס על קבוצת דלק, וטוענים שהיא מנסה לבצע מחטף לרכישת ישרכארט.
דלק מבחינתה טוענת כי מדובר בשוק חופשי, וכי בשום שלב לא היתה מחוייבת למנורה בעניין ישרכארט. דלק עדכנה את קלמן, באמצעות תשובה והמנכ"ל עידן ולס בעובדה שרכשה 4.9% ממניות ישרכארט והיום גם עדכנה כי היא מגישה את ההצעה.
ככל הידוע קלמן נדהם מההודעה, אבל בדלק סבורים כי ממילא ההצעה של מנורה לא היתה עוברת את אישור בעלי המניות בשבוע הבא כיוון שקיים סיכוי טוב שהראל והפניקס יצביעו נגד ההצעה של מנורה.
בדלק סבורים כי הוכיחו את יכולתם בהשבחת חברות פיננסיות וכיוון שאין עליהם מגבלה של אחזקות פיננסיות וריאליות, אין סיבה שלא ינסו לרכוש את חברת כרטיסי האשראי.
בכל מקרה, נראה שמערכת היחסים בין דלק שנמצאת בשיאה, לבין מנורה שהיתה שם עבורה בימים קשים יותר – מגיעה לסיומה.
למנורה יש כמובן אפשרות להשוות את ההצעה לדלק, אבל ספק אם תעשה זאת.
ההצעה של קבוצת דלק דומה במבנה שלה לזו של מנורה מבטחים, ובקבוצת דלק מציינים כי הם נכונים לחתום תוך ימים ספורים על הסכם השקעה מחייב דומה. לפי ההצעה של קבוצת דלק היא תרכוש את השליטה בישראכרט באמצעות הקצאת הון שבסופה היא תחזיק ב-37% ממניות ישראכרט.
לפי ההסכם עם מנורה מבטחים, יכולה ישראכרט להעדיף הצעה אחרת על פני הצעתה וזאת עד למועד הצבעת בעלי המניות (בשבוע הבא). אולם במקרה שכזה היא תצטרך לפצות את מנורה מבטחים בסכום של 40-60 מיליון שקל.