הסחורה שזינקה ב-15% מתחילת השנה והמטבע שאיבד 27%
החוזים על הזהב זינקו מתחילת השנה בכ-15% ובבנק אוף אמריקה צופים שהוא צפוי להמריא עוד. לעומת זאת מטבע הביטקוין שאמור היה להיות גם הוא מייצב במשברים פיננסיים איבד חלק ניכר מהשווי שלו
המהלכים הכלכליים של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אינם רק מזכירים את תקופת השפל הגדול — הם מהדהדים אותה כמעט במדויק. מלחמת הסחר עליה איים בחודשיים האחרונים, ושאותה פתח רשמית בשבוע שעבר, חוללה טלטלה עזה בשווקים והגבירה את החשש ממיתון כלכלי מתמשך. בתוך המערבולת הזאת, אחד הנכסים המסורתיים ביותר בכלכלה העולמית שב ותפס את מרכז הבמה: הזהב.
המתכת היקרה, שבעבר שימשה עוגן לכל מערכת הסחר הגלובלית, הפכה שוב למקלט פיננסי מועדף עבור מדינות ומשקיעים החוששים מהעתיד. מאז תחילת השנה, זינקו החוזים העתידיים על הזהב בכ-15%, ובמהלך השבוע האחרון נסחר הזהב בארה"ב בשיא היסטורי של 3,177 דולר לאונקיה.
אף שמאז ירד למחיר של כ-3,000 דולר לאונקיה, עדיין מדובר בריצה יוצאת דופן. בבנק אוף אמריקה מעריכים כי הראלי הזה רחוק מלהסתיים, וצופים שמחיר הזהב עשוי לטפס עד לרמה של 3,500 דולר לאונקיה בתוך שנה וחצי. על פי האנליסטים, העלייה החדה מונעת בעיקר מפחד ואי-ודאות, שנובעים ממדיניות המכסים האגרסיבית של טראמפ.
התחזקות הזהב לא ניכרת רק במחירו אלא גם בתשומת הלב המחודשת לעתודות הזהב הגלובליות. כך, גרמניה — הכלכלה הגדולה באירופה והשלישית בעולם — החלה לשקול משיכת 1,200 טון זהב ממאגריה המאוחסנים בארצות הברית. לגרמניה יש את מאגר הזהב השני בגודלו בעולם, ונתח משמעותי ממנו מצוי בכספות הפדרל רזרב בניו יורק. ערך הזהב הגרמני המאוחסן שם מוערך ב-113 מיליארד יורו, ומהווה כ-30% מכלל עתודות המדינה.
מפלגת השלטון העתידית בגרמניה, ה- CDU, קראה להחזרת הזהב לשטח המדינה או לפחות לאירופה, בטענה שארה"ב אינה עוד שותפה אמינה. מהלך כזה נתפס ככלי לחיזוק הריבונות הפיננסית של גרמניה. עם זאת, הבנק המרכזי הגרמני - הבונדסבנק - מיהר להרגיע את הרוחות והבהיר בהצהרה רשמית כי אין לו כל ספק באמינותה של ארה"ב כשותפה לאחסון זהב.
בזמן שהזהב זוכה לעדנה מחודשת, נחשפת גם חולשתו של ה"תחליף המודרני" — הביטקוין. המטבע הקריפטוגרפי זכה בשנים האחרונות לכינוי "חוף מבטחים דיגיטלי", על בסיס תכונותיו הייחודיות: נדירות, עצמאות מממשלות ואפשרות לשמש גידור לאינפלציה.
אך השבועות האחרונים חשפו פער חד בין המיתוס למציאות. בעוד שהזהב טיפס לשיא היסטורי על רקע הפחדים הגלובליים, הביטקוין צנח ביותר מ-27% מאז ינואר - מ-109 אלף דולר לכ-79 אלף בלבד. לשם -השוואה, מדד S&P 500 ירד באותה תקופה ב-16% בלבד.
הפער בין ביצועי שני הנכסים מחדד את המסר: בעת משבר, המשקיעים עדיין פונים לזהב — לא לשורת קוד. הזהב ממשיך להיחשב נכס אמיתי, מוחשי ובעל היסטוריה, בעוד שהביטקוין מתגלה, לפחות בשלב הזה, ככלי ספקולטיבי יותר מאשר מקלט פיננסי. כשהשוק רועד והאמון מתערער, גם המערכת הפוליטית בגרמניה, כמו משקיעים פרטיים ברחבי העולם, מעדיפה לדעת שהמגן שלה אינו וירטואלי - אלא מונח בכספת.