סגור
כנס שוק ההון - צחי ארבוב יו"ר אקרו נדל"ן
בעל השליטה ויו"ר אקרו צחי ארבוב (צילום: אוראל כהן)

דו"חות אקרו חושפים: הגבלות בנק ישראל על מבצעי הקבלנים החלו להשפיע

הבנק המרכזי הגביל בחודש מרץ את מבצעי 80/20, וקצב המכירות של אקרו נדל"ן האט. היא אמנם מכרה כמה דירות יותר מברבעון המקביל, אך בפרויקטים פחות יוקרתיים כך שהמחיר הממוצע לדירה נחתך ב־35% 

חגיגת המימון נבלמה: ההגבלות שהטיל בנק ישראל על מבצעי המימון של החברות הקבלניות והבנקים משפיעות על המכירות של חברת הנדל"ן אקרו, שבשליטת צחי ארבוב (25%).
אקרו מכרה ברבעון הראשון של 2025 יותר דירות משמכרה ברבעון המקביל בשנה שעברה, אך מציינת בדו"חות הכספיים שלה כי כי "מגמה זו האטה לקראת סוף הרבעון על אף שהחברה הגדילה את מלאי הדירות לשיווק ויצאה במבצעי מימון, וזאת לאור הוראות בנק ישראל".
מבצעי הקבלן היו פתרון שנקטו חברות קבלניות רבות, ואקרו בהן, כדי לעורר את שוק הנדל"ן למגורים שנרדם במהלך 2023. המבצעים אפשרו לרוכשי דירות לשלם עם הון עצמי נמוך במיוחד (20% ומטה) ולדחות את יתרת התשלומים למועד האכלוס, זאת בעוד הקבלנים נושאים בינתיים בעלויות המימון או מסבסדים לרוכשים הלוואות בלון, כך שלא ישלמו דבר עד למסירה.
במרץ 2025 — ולאחר שהתריע על הסיכון שנוצר בעקבות המבצעים האלה לענף הנדל"ן — החליט בנק ישראל להגביל אותם, באמצעות הגבלת שיעור ההלוואות המסובסדות והעלאת הרזרבות שהבנקים נדרשים להקצות עבור אשראי למבצעי הקבלנים. ההגבלה נכנסה לתוקף בתחילת אפריל.
ברבעון הראשון מכרה אקרו 33 דירות בפרויקטים שהיא בונה, וקיבלה 2 בקשות רכישה נוספות, אך אלה טרם הבשילו להסכם רכישה סופי, זאת לעומת 29 דירות שנמכרו ברבעון המקביל. במהלך החודש וחצי האחרונים חתמה אקרו על תשעה חוזים וקיבלה חמש בקשות רכישה נוספות.
למרות העלייה במספר הדירות שנמכרו, ההכנסות ממכירתן הסתכמו ב־174 מיליון — נמוך ב־22% מההכנסות ממכירת דירות ברבעון המקביל. בהתאם, המחיר הממוצע לדירה הגיע ל־5 מיליון שקל לעומת 7.7 מיליון שקל ברבעון המקביל, ירידה של 35%.
באקרו הסבירו זאת בתמהיל הדירות שנמכרו. מחצית מהדירות שנמכרו ברבעון המדווח היו בפרויקט אקרו בשדרה, שבשדרות ירושלים ביפו, ובמגדל מזא"ה, שסמוך למתחם התעסוקה באזור יצחק שדה בתל אביב, שעבודות החפירה והדיפון בו החלו החודש. מדובר בשני אזורים שמחירי הדיור בהם נמוכים יחסית לפרויקטים אחרים של החברה בשכונות צפוניות יותר בעיר.

1 צפייה בגלריה
אינפו אקרו מכרה יותר דירות
אינפו אקרו מכרה יותר דירות
אקרו מכרה יותר דירות

אקרו מכירה בהכנסות ממכירת הדירות בהתאם לקצב בנייתן, ולכן נתוני המכירות ברבעון אינם מתבטאים בנתוני ההכנסות המוצגים בדו"ח הרבעוני. ההכנסות ממכירת דירות, מקרקעין ושירותי בנייה, תחום הפעילות העיקרי של החברה, הסתכמו ב־125 מיליון שקל וירדו ב־31% ביחס לרבעון המקביל.
באקרו מציינים בהקשר זה כי הפעילות באתרי הבנייה של החברה מתנהלת כעת כסדרה, לאחר שבזמן הלחימה העצימה היא לא היתה בתפוקה מלאה — עובדה שהאריכה בחלק מהמקרים את משך הביצוע וגרמה לעלייה בעלויות המימון ובהוצאות התקורה.
בתחום הנדל"ן המניב, שבו אקרו משכירה כ־56 אלף מ"ר (חלק החברה) בתשעה נכסים, ההכנסות טיפסו ב־26% להיקף של 24 מיליון שקל, בעיקר הודות להצמדת חוזי השכירות למדד. לאור הקשיים בשוק המשרדים, הסבה אקרו חלק משטחי המשרדים שאותם החלה להקים החודש בפרויקט קוסמופוליטן במתחם יצחק שדה מהשכרה למכירה, והיא מנהלת מו"מ מול רוכשים פוטנציאליים. חלקה בפרויקט, ששטחו 113 אלף מ"ר משרדים ומסחר ו־334 דירות, הוא 30%.
למרות הירידה בהכנסות, בשורה התחתונה מיוחס לבעלי המניות באקרו רווח רבעוני של 2.3 מיליון שקל, לעומת הפסד של 2.8 מיליון שקל ברבעון המקביל. זאת לאור רווחים משיערוך הנכסים המניבים וקיטון בהיקף היוון הוצאות המימון על הנדל"ן להשקעה, ואף הפסדי חברות מוחזקות ברבעון המקביל.
אקרו יוזמת, מקימה ומשווקת עם שותפים 61 פרויקטים בשלבי תכנון וביצוע שונים, שבהם כ־12 אלף דירות, שחלקה בהם כ־7,000 דירות. 36 מהפרויקטים הם של התחדשות עירונית, שבהם ייבנו כ־7,400 דירות. בתחום הנדל"ן המניב לחברה ולשותפיה תשעה נכסים ששטחם כ־139 אלף מ"ר.
אקרו הונפקה בתל אביב בפברואר 2022, לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל וגייסה מהציבור 500 מיליון שקל, כך שהחלה להיסחר לפי שווי של 4 מיליארד שקל. שווי השוק הנוכחי הוא 3.1 מיליארד שקל. ב־12 החודשים האחרונים עלתה המניה ב־25% לעומת 31% שעלה מדד ת"א־נדל"ן.