סגור
מימין חגי שרייבר ו טל גרנות גולדשטיין
מנהל השקעות ראשי של הפניקס חגי שרייבר (מימין) ומנכ"לית הוט טל גרנות גולדשטיין. שווי של 2.2 מיליארד שקל ל־IBC (צילומים: ענבל מרמרי אוהד רומנו)

מה מחפשות הפניקס ומור במיזם הסיבים ששווה להן מיליארד שקל?

הקבוצה תרכוש מהוט וקרן תש"י 46% מהמיזם. ככל הנראה, גם סלקום תמכור את חלקה, ובמקרה כזה היקף העסקה יעמוד על יותר מ־1.5 מיליארד שקל. הוט, שהשקיעה במיזם 175 מיליון שקל לפני 5 שנים, מוכרת את חלקה ב־520 מיליון שקל 

חברת הוט נפרדת מהחזקתה במיזם הסיבים IBC. זאת כאשר במקביל, אלטיס הצרפתית, החברה־האם של הוט שבשליטת פטריק דרהי, מנהלת מגעים למכירה של חלק או את מלוא החזקתה בהוט עצמה באמצעות בנק רוטשילד.
הוט חתמה יחד עם קרן תשתיות ישראל (תש"י) על הסכם למכירת החזקותיהן במיזם הסיבים IBC לקבוצת בראשות הפניקס ובית ההשקעות מור. הוט ותש"י יקבלו 1.04 מיליארד שקל עבור המניות. הוט, תש"י וסלקום מחזיקות כל אחת 23.33% מ־IBC. וחברת החשמל מחזיקה ב־30% הנותרים. לסלקום יש זכות הצטרפות לעסקת המכירה, אולם בין סלקום לשותפותיה יש סכסוך הנוגע לחובתה של סלקום לרכוש 15% מהקווים הנפרסים מעבר ל־2.1 מיליון בתי אב בארץ. עד שהסכסוך לא יסתיים סלקום לא תחשוף כנראה את עמדתה ביחס למכירה.
ההערכה הרווחת היא שבסופו של דבר סלקום תצטרף לעסקה היות שמדובר במחיר שמשקף תשואה נמוכה מתשואת היעד של פורטיסימו, בעלת השליטה בסלקום, ומכיוון שסלקום תאבד אפשרות ליהנות מפרמיית שליטה לאחר העסקה הנוכחית. בנוסף, זו הזדמנות עבורה להחזיר למשקיעיה חלק מהשקעתם באמצעות דיבידנד חד־פעמי. במקרה שסלקום תמכור את חלקה יעמוד היקף העסקה על יותר מ־1.5 מיליארד שקל.
המוכרות שכרו את שירותי הבנקאות של חברת MNS שניהלה מהלך מהיר של התמחרות לאחר הגשת ההצעות בשבוע שעבר. ההצעה של הפניקס ומור נקבה במחיר המתואם לסוף 2025, בעוד שהקבוצה המתחרה, של קרן קומיוניטי, נקבה במחיר לסוף 2024, שעמד על כ־830 מיליון שקל. מכאן, שאפקטיבית הפער בין שתי ההצעות עומד על כ־10%. קומיוניטי הוקמה ומנוהלת בידי איש שוק ההון ג'רמי בלנק, שבעבר מכר לאיפקס ברווח נאה את בית ההשקעות פסגות בכובעו כמנהל קרן יורק.
בלנק גייס קרוב למיליארד שקל בקומיוניטי, שרכשה לאחרונה את השליטה בכתר פלסטיק יחד עם קרן קדמה ושותפים פיננסים. ההתמודדות שלו על IBC היתה מפתיעה משום שקרן השקעות מכוונת לרווחים גבוהים ואקזיט מהיר יחסית ואילו כאן מדובר בהחזקה רבת־שנים, שהרווח עבורה צפוי להגיע אחרי כמה שנים.
הפער הבין ההצעות יכול להיות מוסבר כולו בדמי ההצלחה שקומיוניטי ציפתה לגבות משותפיה למהלך, מה שמעמיד את התשואה של הפניקס ומור מעל התשואה נטו שהיו משיגים שותפיו של ג'רמי בלנק. שתי קרנות תשתיות אחרות, נוי וקיסטון, שהיו המתמודדות היחידות בתחילת הדרך, הציגו מודלים מקדמיים של כ־800 מיליון שקל עבור המניות ובחרו שלא להתמודד בסופו של דבר, גם מהחשש מקרב משפטי בין סלקום לשותפות.
מבחינת הפניקס ומור הפוטנציאל המרכזי ברכישה הוא הכניסה של IBC למגזר העסקי, שם אין לה כמעט דריסת רגל, חתימה על הסכמים נוספים ושדרוג מהירויות הגלישה בעתיד בהשקעה נמוכה יחסית.
בארץ פועלות שתי חברות סיבים — בזק ו־IBC. לפרטנר יש הסכם עם בזק ואילו הוט וסלקום שותפות ב־IBC (לפרטנר יש במקביל תשתית סיבים משלה שאליה מחוברים כמיליון בתים). הפריסה של בזק הגיעה כבר ליותר מ־2.6 מיליון בתים בעוד ש־IBC אמורה להגיע עד סוף השנה לכ־2.4 מיליון בתים.
הפניקס תהנה מחוזי ה־IRU (רכישת זכות שימוש) הקיימים ל־20 שנה עם סלקום והוט. חוזים אלה מחייבים את הוט וסלקום לגבי בתי האב שכבר נפרסו. מדובר בתשלום עתידי של 1.1 מיליארד שקל מהוט ו־800 מיליון שקל מסלקום. עם זאת, החל מסוף 2026 זכאית סלקום לחתום על חוזים חדשים מול בזק.
פרטנר, שפרסה בעבר 25 אלף בתים, הפסיקה את הפריסה בשל חוסר כדאיות כלכלית ועברה לחוזה עם בזק, וגם היא בשלב מסוים תוכל לעבור ל־IBC. עם זאת, פרטנר תוכל לעבוד גם עם IBC.
בהשלמת העיסקה הפניקס צפויה להכניס שותפים נוספים ל־IBC ובסיום המהלך היא תחזיק 25%, מול 12% של מור, 23% של סלקום (אלא אם סלקום תמכור) 30% של חברת החשמל ו־10% של השותפים החדשים.
בשולי המאבק בין שתי הקבוצות היה גם קרב בין שניים מהמנהלים הבכירים של בזק בעבר שייעצו לקבוצות. גיל שרון שליווה את הפניקס היה מנכ"ל ויו"ר בזק ואילו רן גוראון, ששימש מנכ"ל בזק עד לפני שנה, ייעץ לקבוצת בלנק־כלל. כל אחד מהשניים כיוון לעיסוק של מספר שנים במיזם במקרה של זכייה. שרון, שישקיע מכיסו מיליוני שקלים בשותפות במיזם ויקבל גם אופציות, ישמש כשותף הכללי של הקבוצה הזוכה, וככל הנראה יהיה יו"ר IBC בעתיד.
ההשקעה של הוט במיזם הסיבים, שהובלה בידי מנכ"לית הוט טל גרנות גולדשטיין, נעשתה ב־2020 בתקופה מאתגרת של הקורונה בהיקף של 175 מיליון שקל. כעת הוט יוצאת עם מכירה של 520 מיליון שקל. קרן תש"י המנוהלת בידי ירון קסטנבאום מוכרת בסכום דומה לאחר שהשקיעה 160 מיליון שקל.