סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
הממונה על רשות שוק ההון עמית גל
הממונה על שוק ההון עמית גל. מוטרד מהתחלופה הגבוהה (צילום: עמית שאבי)
נחשף בכלכליסט

קבוצת מגדל רוצה למנות את גמזו גם ליו"ר חברת הביטוח, הרגולטור עשוי לטרפד

יו"ר מגדל ביטוח אמיר ברנע עוזב לאחר שנה וחצי בתפקיד. ברנע הוא הבכיר ה־15 שעוזב את הקבוצה מאז ששלמה אליהו רכש את השליטה. בשל כך, בעת שמונה מגדל ביטוח התחייבה בפני רשות שוק ההון שברנע יכהן במשך שלוש שנים. רוני גמזו מכהן כיו"ר מגדל החזקות, והרשות צפויה להתנגד למינויו גם ליו"ר החברה־הבת   

פרישה נטולת נימוקים: האם קבוצת הביטוח והפיננסים מגדל בדרך להתנגשות נוספת עם הרגולטור? כפי שנחשף באתר כלכליסט, אמיר ברנע התפטר אתמול מתפקידו כיו"ר מגדל ביטוח, לאחר שנה וחצי בלבד בתפקיד.
ברנע, פרופסור לכלכלה, ימשיך לכהן בתפקיד עד יוני, בין היתר על מנת לסייע למגדל ביטוח במעבר לתקן החשבונאי החדש IFRS 17 שאותו תתחיל ליישם בדו"חות השנתיים הקרובים שיפורסמו עד סוף החודש הבא.
מדובר בתקן שמשנה בצורה דרמטית את אופני המדידה והדיווח של חברות הביטוח, וחברות הביטוח נערכות ליישומו המורכב זה חודשים ארוכים. ברנע הוא הבכיר ה־15 שעוזב את קבוצת מגדל מאז ששלמה אליהו השלים את רכישת השליטה בקבוצה בשנת 2013 מידי תאגיד ג'נרלי האיטלקי.
לפני פחות מחודש הכחיש ברנע בפני כלכליסט כי בכוונתו להתפטר. ברנע בחר בנוסח הכחשה דומה לזה שעשה בו שימוש באוגוסט האחרון שופט בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר, שכיהן כיו"ר מגדל החזקות, שהתפטר שלושה חודשים לאחר שכוונתו זו פורסמה בכלכליסט.
השניים אמרו בעת שהכחישו את כוונות ההתפטרות שלהם מהקבוצה כי "נכון לרגע זה, לא חל שינוי בפוזיציה כיו"ר החברה". מניית מגדל החזקות, שנסחרה בירידה של 1.2% עם פרסום פרישתו של ברנע באתר כלכליסט, סיימה את יום המסחר בעלייה קלה של 0.6%.
כעת תנסה קבוצת מגדל להוביל מהלך שבמסגרתו רוני גמזו, יו"ר החברה־האם הציבורית מגדל החזקות מאז חודש נובמבר האחרון, ימונה גם ליו"ר החברה־הבת הפרטית מגדל ביטוח. רשות שוק ההון, הרגולטור של עולם הביטוח, עודכנה בכוונה הזו של קבוצת מגדל, והיא צפויה להציג את עמדתה הרשמית בנושא בקרוב. ספק אם הרשות תאשר לגמזו כפל כהונה כיו"ר שתי החברות, לאחר שבשנים האחרונות הקפידה על הפרדה בין שתי החברות, הן בשדרה הניהולית והן מבחינת הרכב הדירקטוריון.
מכתב לעיני הרגולטור
ברנע הודיע על התפטרותו לגמזו, ובמכתב ששלח לו, שפורסם גם כדיווח לבורסה, לא סיפק נימוקים לעזיבתו. ברנע ציין במכתב כי "במהלך תקופת כהונתי, ובזכות הפעולות השונות שקידמו המנכ"ל (רונן אגסי) וצוות ההנהלה, חלו וחלים שינויים חיוביים, הן מבחינת תמהיל הפעילות ורווחיותה בהתאם לתוכנית האסטרטגית של החברה, והן מבחינת השיפור המשמעותי ביחס כושר הפירעון (היחס שבסופו של דבר קובע אם חברת ביטוח יכולה לחלק דיבידנדים). במקביל, הוסדרה יציבות הדירקטוריון והממשל התאגידי בחברה לטווח ארוך. אני מאמין שהפעולות השונות שנעשו בתחומים אלה יביאו להמשך קידומה של החברה". ברנע ציין במכתבו את התקן החשבונאי החדש כסיבה להישארותו עד יוני.
ברנע לא כיתב את בעל השליטה אליהו על המכתב, אולם אליהו, שלו היכרות ארוכת שנים עם ברנע שהוא בן גילו, מעודכן בנעשה בצורה מלאה. בסביבת החברה רואים בכך שברנע מיען את המכתב לגמזו כהצהרת כוונות, לפחות מרומזת, לכך שברצונה של הקבוצה למנות את יו"ר החברה־האם גם ליו"ר החברה הבת.
המילים שבחר בהן ברנע במכתב נועדו גם, ואולי בעיקר, לאוזני ועיני רשות שוק ההון, שלא רואה בעין יפה את התחלופה הניהולית המרובה בקבוצת הביטוח והפיננסים שמנהלת, נכון לסוף ספטמבר, 466 מיליארד שקל של כספי ציבור. בשל כך, בעת שברנע מונה, דרשה הרשות, שבראשה עומד עמית גל, כי ברנע יכהן בתפקידו לפחות שלוש שנים.
מגדל ביטוח מצדה יכולה לטעון בפני הרגולטור כי ההתפטרות היא החלטה אישית של ברנע, ואין בה כדי להעיד על חזרתה של אי־היציבות לשדרה הניהולית בקבוצה, שלאורך השנים התערערה לא אחת בשל היחסים האישיים של המנהלים עם בעל השליטה, או בשל המעורבות של אליהו בנעשה בחברה. עם זאת, יש לציין כי חלק מהמנהלים שפרשו מהקבוצה, דוגמת אהרון פוגל ויונל כהן, עשו זאת ללא קשר לבעל השליטה. כך או אחרת, ברשות נתפסת התחלופה התדירה של המנהלים כאיום על היציבות הניהולית של החברה, שבתורה מהווה איום על כספי החוסכים.
הרשות מצויה בימים אלו בשלבים האחרונים של הכנת דו"ח ביקורת על התנהלותה של מגדל ביטוח, ובמוקד שלו עומדות סוגיות אחרות לחלוטין מתקופה מוקדמת יותר, אך ייתכן שהדו"ח יכלול, ולו כרקע, התייחסות לעזיבה של ברנע.
ברנע אומנם לא מציין במכתבו את הסיבות לעזיבתו, אולם גורמים בקבוצת מגדל טוענים כי בחודשים האחרונים ברנע מודר ולא עודכן באופן מלא בנעשה בחברה, גם בדברים קטנים דוגמת היעדרות של המנכ"ל אגסי במשך יומיים בשל פציעה קלה, וגם בדברים משמעותיים יותר.
ברנע טען בתגובה בפני כלכליסט כי הוא קיבל דיווח מלא על הדברים, כולל הפציעה של אגסי. לדבריו, "הפרישה נעשית באופן מכובד וחברי, והיא עקבית עם נתוני החברה הטובים, כולל הממשל התאגידי שלה". בכל הנוגע להכחשת כוונת ההתפטרות שלו לפני פחות מחודש השיב ברנע כי "כששאלתם בזמנו עוד לא נקבע מועד פרישה, וגם כיום אמשיך בחברה ככל שיידרש".
מי מועמדת לדח"צית?
הפרישה של ברנע אינה השינוי היחיד בדירקטוריון מגדל ביטוח, שמגדל החזקות אינה נדרשת לדווח על כלל השינויים בו לבורסה. באוקטובר האחרון פרשה מהדירקטוריון הדח"צית מירב בן כנען, לטענתה בשל הזדמנויות עסקיות אחרות הנוגעות לתפקידה כיועצת כלכלית. לכלכליסט נודע כי במקומה מבקשת מגדל החזקות למנות כדח"צית את מנכ"לית ישראייר לשעבר סבינה בירן. שמה של בירן כבר הוגש לרשות שוק ההון על מנת לקבל את אישורה.
כמו כן, הכוונה של מגדל החזקות למנות את היו"ר גמזו גם ליו"ר החברה־הבת מעידה כי היא נסוגה מכוונתה למנות את יוסי בן ברוך, מנכ"ל מגדל החזקות, לדירקטור במגדל ביטוח, כשכוונתה המקורית היתה למנות אותו בהמשך גם ליו"ר. גל, הממונה על שוק ההון, התנגד למינוי של בן ברוך בשל הזיקה שלו לאליהו, נוכח העבודה הצמודה של השניים לאורך שנים רבות, ובין הצדדים התנהלו גם הליכים משפטיים בנושא.

1 צפייה בגלריה
אינפו אין רגע דל במגדל
אינפו אין רגע דל במגדל
אין רגע דל במגדל