סגור
מדדים
מדדים (שאטרסטוק)

אחרי התיקון הגדול: בדקו - מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם באפריל?

חרף רכבת ההרים שחוותה וול סטריט, קרנות ההשתלמות הניבו באפריל תשואה ממוצעת של כ־0.9%, בהובלת חברות הביטוח. מנורה מבטחים הובילה את טבלת התשואות עם 1.04%, אחריה כלל ביטוח, ומיטב במקום האחרון עם תשואה של 0.6%    

קרנות ההשתלמות השיגו תשואה ממוצעת של כמעט 0.9% באפריל בעקבות התיקון החד שנעשה במדדי המניות האמריקאיים במחצית השנייה של חודש מרץ, והעלייה המתמשכת בבורסה המקומית. מדדי המניות אומנם חוו באפריל רכבת הרים, אך בסופו של החודש המדדים בארה"ב רשמו מגמה מעורבת, בעיקר בעקבות ההנחה כי הכרזת המכסים על יבוא לארה"ב שבוצעה על ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ תרוכך בהמשך, תחזית שאכן התממשה בימים הראשונים של מאי עם הורדת המכסים לסין לשיעור של 30% בלבד והקפאתם למשך שלושה חודשים.
בהתאם, מדד נאסד"ק סיים בעלייה של 0.9% את חודש אפריל, S&P 500 ירד ב־0.8% ודאו ג'ונס, שמייצג את חברות התעשייה המסורתיות, נפל ב־3.2%. לעומת ארה"ב, בישראל המדדים התאפיינו בעליות חדות, כאשר מדד ת"א־125 טיפס ב־4.5% ומדד ת"א־35 עלה ב־4.1%, בעיקר בהובלת מניות הבנקים, הנדל"ן והביטוח.
התמהיל של עליות בשוק המקומי לצד מגמה מעורבת בארה"ב, כאמור, הביא את קרנות ההשתלמות במסלול הכללי לרשום עליות נאות שנעות בין 0.6% לבין 1%. קרן ההשתלמות המובילה בטבלת ההתשואות באפריל היא הקרן של מנורה מבטחים, שרשמה תשואה של 1.04%. במקום השני מופיעה הקרן של כלל ביטוח עם תשואה של 1.01% ובמקום השלישי נמצאת מגדל עם תשואה של 0.95%.
את קרנות ההשתלמות מנהלים חברות ביטוח ובתי השקעות, והגופים שתפסו את שלושת המקומות הראשונים בטבלת התשואות באפריל הם חברות ביטוח עם התמקדות גדולה יותר לשוק המקומי והחזקה גבוהה יחסית של נכסים אלטרנטיביים (כלומר כאלו שאינם נסחרים בשוק ההון). את המקום האחרון תופס בית ההשקעות מיטב שעלה ב־0.6%.
עד כה 2025 היתה שנה של עליות חדות בשוק המקומי, ובעוד מדדי המניות המקומיים שוברים שיאים חדשים לעומת המדדים האמריקאיים, שנעים בתנודתיות חדה עם נטייה מסוימת לירידות. בהתאם, בתי ההשקעות שמשקיעים בעיקר בישראל ופעלו להקטין חשיפה לשוק האמריקאי בתזמון הנכון, רושמים את התשואות הגבוהות. קרן ההשתלמות של בית ההשקעות מור רשמה את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה - 2.2% - אחריה אנליסט, בית השקעות נוסף, עם תשואה של 1.6% מתחילת השנה. בסך הכל, כל הקרנות במסלול הכללי מציגות עליות מתחילת השנה פרט לקרן של אלטשולר שחם, הקרן הגדולה בישראל שמנהלת נכסים של 34 מיליארד שקל, שרשמה תשואה אפסית מתחילת השנה.
אורן מנטל, מנהל השקעות עמיתים במנורה מבטחים, אמר לכלכליסט כי תשואת היתר של קרן ההשתלמות שלהם באפריל נובעת בעיקר מאיסוף מניות טכנולוגיה בארה"ב בתחילת החודש תוך כדי הירידות החדות. לאחר רכישת אותן מניות, כשהשווי שלהן החל לעלות עם שינוי הגישה של הנשיא טראמפ, גם התשואה של קרן ההשתלמות של מנורה התחזקה. לדבריו, "אפריל היה חודש תנודתי במיוחד. המדדים בארה"ב ירדו חזק בשבוע הראשון של החודש בעקבות מדיניות המכסים של הנשיא. אולם ההחלטה של טראמפ להקפיא את המכסים, תוך הבנה של הנזקים שההחלטה להטיל מכסים תחולל, שינתה את כיוון הבורסה. החלטת ההקפאה שלו נבעה גם מהתנודתיות שהחלה לאפיין גם את שוק האג"ח הממשלתיות ולא רק את שוק המניות - כלומר כאשר מדינות ומשקיעים החלו למכור את אג"ח של ממשלת ארה"ב".
כיצד מתמודדים עם התנודתיות בשוק המניות?
"בשבוע הראשון של אפריל הגדלנו את ההחזקות במניות הטכנולוגיה האמריקאיות. מבחינתנו חברות טכנולוגיה מסוימות הפכו מאוד מעניינות אחרי שהמחיר המניות שלהן ירד ב־30%-20%. למשקיעים לטווח ארוך כמונו, התיקונים הללו בשוק המניות הם הזדמנות והם מגיעים לרוב פעם או פעמיים בשנה. לא חשבנו שטראמפ ישנה את הדעה שלו מהר כל כך, אבל יצא לנו טוב שהוא הקפיא ודחה את העלאת המכסים".
מה צפוי בהמשך השנה?
"בהסתברות גדולה הרע מכל כבר אחורינו. נראה שמנהיגי המדינות יגיעו להסכמים בכל הנוגע למכסים. אני מניח שארה"ב תתגמש כי ההצעה הראשונית של טראמפ היא לא בת־קיימא. היא למעשה נקיטת שיעור גבוה בהתחלה רק כדי להשיג הישגים. מעבר לכך אנחנו במחזור של הורדת ריבית שאמור לתמוך בשווקים".
היכן צריך להימצא היום החוסך הממוצע?
"המסלול הכללי הוא סיכון בינוני, עם חשיפה סבירה למניות ולאיגרות חוב. בניגוד לשנים קודמות יש תשואה נאה באג"ח ועל כן זה נכון לשלב בין שני האפיקים".