בלעדיפימי במגעים למכור 25%‑30% מרפא ללאומי, מגדל וכלל לפי 1.1 מיליארד שקל
בלעדי
פימי במגעים למכור 25%‑30% מרפא ללאומי, מגדל וכלל לפי 1.1 מיליארד שקל
קרן ההשקעות רכשה עם הפועלים והפניקס את השליטה בחברת התרופות מידי משפחת סאקלר לפני ארבע שנים, על רקע שערוריית האופיואידים, לפי שווי של 700 מיליון שקל. מאז, רפא קנתה חברה צ'כית והגדילה את החוזה מול צבא ארה"ב
ארבע שנים לאחר שרכשה את השליטה בה, קרן ההשקעות פימי במגעים למכירת נתח מהמניות של חברת התרופות הישראלית רפא ללאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי, מגדל ביטוח וכלל ביטוח. ככל שהמגעים יבשילו לעסקה, שלושת הגופים ירכשו יחד 30%-25% ממניות רפא מידי קרן פימי לפי שווי חברה של 1.1 מיליארד שקל. מדובר בשווי גבוה ב־57% מהשווי שלפיו פימי רכשה את השליטה מידי משפחות סאקלר, לוין ורשף בסוף 2020, אז העסקה התבצעה לפי שווי חברה של 700 מיליון שקל.
מבחינת לאומי פרטנרס, מגדל ביטוח וכלל ביטוח, השווי האפקטיבי של רפא בעסקה המתגבשת מעט נמוך יותר, ועומד על כמיליארד שקל. זאת, משום שהן עתידות לקבל אופציה לרכישת עוד נתח של כ־25%-30% בעתיד לפי שווי זהה. שווי האופציה, שמגלם הנחה בהינתן עליית שווי עתידית, מפחית במעט את השווי האפקטיבי. כמו כן, ישנה אפשרות שבסופו של דבר ימכרו פחות מניות, שיהוו כ־20% ממניות רפא.
העסקה המתגבשת, שהיקפה יעמוד על עד 330 מיליון שקל, מהווה גם שיתוף פעולה ראשון בין מנכ"ל לאומי פרטנרס רון בן־חיים, שמונה לתפקיד במרץ 2023, לבין קרן פימי, שבה היה שותף בכיר ואותה עזב ב־2021.
העסקה החלה להתגבש, בין היתר, לאחר שפימי החלה לקדם ניסיון מיזוג בין רפא לחברת תרופות אחרת שבשליטתה — רקח הבורסאית, שבה היא מחזיקה 42.7%. המהלך לא התקדם בשל אי הסכמות בין פימי ליתר בעלי המניות של רקח בנוגע לשווי של כל אחת מהחברות במסגרת עסקת המיזוג.
רכישה על רקע משבר
באוקטובר 2020 חתמה פימי על עסקה לרכישת 88% מרפא בתמורה ל־630 מיליון שקל. הקרן רכשה 73% מהמניות של רפא מידי משפחת סאקלר, 2.7% מידי משפחת רשף ועוד 12.3% ממשפחת לוין, שממשיכה להחזיק ב־12% מהמניות. בדצמבר של אותה שנה פימי צירפה לעסקה את פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים, ואת חברת הביטוח והפיננסים הפניקס. הם רכשו 15% מהמניות של רפא בתמורה ל־105 מיליון שקל, כך שכיום פימי מחזיקה ב־73%, משפחת לוין ב־12%, והפועלים והפניקס ב־15% יחד.
משפחת סאקלר מכרה את השליטה ברפא לפימי על רקע שערוריית האופיואידים בארה"ב שהיא עמדה במרכזה באמצעות חברת התרופות שבבעלותה, פרדו פארמה. במסגרת פרשה זו הוגשו ב־2019 יותר מ־2,500 תביעות נגד פרדו בכמעט כל המדינות בארה"ב, בטענה שמאז 1999 החברה נקטה בשיטות שיווק שהובילו לכך שמטופלים התמכרו למשכך הכאבים שפיתחה, האוקסיקונטין, שמכיל כמות גדולה של אופיום, מה שהוביל למותם של כחצי מיליון אמריקאים. בספטמבר 2019 דווח כי משפחת סאקלר מוכנה לפשרה — היא תשלם מכיסה 3 מיליארד דולר ותוותר על השליטה בפרדו, שתשלם בעצמה 12 מיליארד דולר. זמן קצר לאחר מכן, החברה הגישה בקשה להגנה מפני נושיה (צ'אפטר 11) ונכנסה להליך של פשיטת רגל. על רקע זה, החליטה המשפחה למכור נכסים שונים, דוגמת השליטה ברפא, שלהשקעה בה נכנסה לראשונה ב־1973.
בסופו של דבר, בדצמבר 2020 חתמה פרדו על הסכם עם הממשל הפדרלי שבמסגרתו הודתה בשלושה סעיפי אישום, והסכימה לשלם 8.3 מיליארד דולר כדי לסיים את החקירה של משרד המשפטים האמריקאי ולהסיר את האיום בתביעה פלילית מצד הממשל. כמו כן, במסגרת הפשרה שאישר בית המשפט האמריקאי במרץ 2023, משפחת סאקלר שילמה 6 מיליארד דולר, כפול מהפשרה שנדונה ב־2019, וזאת בתמורה לסגירת התיקים הפליליים נגדה.
התוצאות בעלייה
רפא הוקמה ב־1937 על ידי שמריהו לוין ובנו ברוך כמעבדת מחקר שפעלה באוניברסיטה העברית. מאז, גם בזכות ההשקעה של משפחת סאקלר, החברה התרחבה בצורה משמעותית, וכיום היא אחת מחברות התרופות הגדולות בארץ.
רפא מתמחה בשיווק, יצור והפצה של תרופות מקור ותרופות גנריות, תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם, שרלבנטיות לשלל תחומים, בהם גסטרואנטרולוגיה, עור, פסיכיאטריה, וטיפול בכינים ובצקות. בין המוצרים המוכרים של רפא ניתן למנות את קלגרון לטיפול בכאבי גרון; אדפרין ואפידו לטיפול באקנה; איטרנול לטיפול בזיהומים פטרייתיים של הפה; סימידונה להקלת תסמיני גיל המעבר אצל נשים; מנורול לטיפול בזיהומים בדרכי השתן; ארטריל גו לטיפול בשחיקת סחוסים במפרקים; פלוטיפורם לטיפול באסתמה; בונדורמין לטיפול בבעיות שינה; ואוקסיקונטין להקלה על כאבים. המוצרים של רפא משווקים לבתי חולים ציבוריים ופרטיים, מרפאות, קופות חולים, רשתות פארם, משרד הביטחון ושירות בתי הסוהר. רפא מייצאת את חלק מהמוצרים שלה למדינות האיחוד האירופי וכן למדינות נוספות בעולם. בנוסף, יש לרפא שיתופי פעולה עם ענקיות פארמה בינלאומיות כמו טקאדה ואסטרהזנקה.
בעת שפימי רכשה את השליטה ב־2020, רפא היתה חברת התרופות השישית בגודלה בארץ, עם נתח שוק של 5%, מחזור הכנסות שנתי של 500 מיליון שקל, ורווח תפעולי־תזרימי (EBITDA) של כ־100 מיליון שקל. כיום ה־EBITDA של החברה עומד על כ־120—140 מיליון שקל בשנה. השיפור בתוצאות הושג, בין היתר, בזכות רכישת השליטה בחברת התרופות הצ'כית אוקסיד אורפן, שאחראית לכ־50 מיליון שקל מההכנסות של רפא. כמו כן, תחת השליטה של פימי, היקף המכירות של המזרק האוטומטי של רפא להזרקה עצמית של תרופת המידזולם שמטפלת בפרכוסים, עלה משמעותית, בין היתר בזכות חוזים שונים מול צבא ארה"ב.
רפא מעסיקה כיום 300 עובדים במפעל שלה שנחנך בירושלים בשנת 2013 לאחר שהושקעו בו 130 מיליון שקל. כיו"ר החברה מכהן גילון בק, שותף בכיר בפימי, והמנכ"ל שלה הוא אמיר לוין, בן למשפחת המייסדים.
ככל שהעסקה תצא לפועל, זה יהיה שיתוף הפעולה השני של לאומי פרטנרס ופימי בתחום הפארמה. באוקטובר 2020, בסמוך לחתימה על עסקת רפא, פימי מכרה ללאומי פרטנרס והפניקס 33% ממניות סימפליויה, שמייצרת מכשור רפואי, בתמורה ל־47 מיליון דולר. העסקה שיקפה לסימפליויה שווי של 142 מיליון דולר. פימי רכשה ב־2019 את החברה שפועלת מקרית שמונה מידי טבע, כשהיא עוד נקראה מיגדה – וזאת על רקע מהלך התייעלות נרחב בטבע – בתמורה ל־47.5 מיליון דולר.
בתוך כך, ביום רביעי האחרון הודיעה פימי על עסקה שבמסגרתה היא רוכשת 50% מחברת דשן גת, שפועלת בתחום החקלאות, בהשקעה של 130 מיליון שקל. רוב הסכום יוזרם לקופת החברה, ויסייע לה בכניסה לשווקים חדשים בעולם, ומיעוטו יגיע לכיסי הבעלים.
דשן גת נמצאת כיום בבעלות משפחת פדרמן. היא הוקמה ב־1985 והיא מייצרת דשנים לתעשיית החקלאות. הדשנים שלה משמשים להזנת גידולים. מוצרי החברה מורכבים מחנקן אשלגן וזרחן, ורוב הפעילות של החברה מרוכזת בייצור דשנים נוזליים, שמאפשרים דיוק רב יותר במתן כמות הדשן הנדרשת לכל לצמח, מה שמאפשר לחקלאים לחסוך בדשן. לחברה יש גם פעילות של דשנים מוצקים.
דשן גת מייצרת את מוצריה בשני מפעלים בארץ (בקרית גת ואלון תבור), ויש לה חברות־בנות בספרד (שם היא מחזיקה בשלושה מפעלים) ופרו.
קרן פימי, שמנוהלת על ידי המייסד ישי דוידי, מאמינה שהחברה, שמעסיקה 140 עובדים, היא בעלת פוטנציאל צמיחה, בעיקר בשווקים בחו"ל.