סגור
קידוח גז מאגר תמר
קידוח גז במאגר תמר. קרן העושר לוקחת תשלום מחברות שעושות שימוש במשאבי טבע (צילום: אלבטרוס)

עלייה בהיטל על מאגר הגז תמר פגעה בתוצאות תמר פטרוליום

החברה מחזיקה ב-16.75% מהמאגר, ועקב עלייה של 8 מיליון שקל בתשלומים לקרן העושר, הרווח הנקי ברבעון הראשון ירד ב-37% ל-10.3 מיליון דולר; 37% מההכנסות ממכירת גז של מאגר תמר היו לחברת החשמל; הייצוא למצרים היווה כ-39% מהכנסות החברה

העלייה בתשלומים לקרן העושר הובילה לפגיעה ברווח הנקי של תמר פטרוליום, המחזיקה ב-16.75% ממאגר הגז תמר.
החברה אומנם ירדה במידה מסוימת בהיקף הפקת הגז הטבעי, אך הגדילה מעט את שיעור הגז המיועד לייצוא. במקביל, החברה המשיכה לקדם את פרויקט ההרחבה של מאגר תמר ולהרחיב את פעילות היצוא למצרים.
לאחר פרסום הדוחות, יורדת מניית החברה ב-1.5% במסחר בת"א.
סך הכל ההכנסות של תמר פטרוליום הסתכמו ב-78.9 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה, ירידה של כ-2% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה.
בניכוי תמלוגים (תשלום של 12.5% מההכנסות של חברות הגז המשולם למשרד האנרגיה), ההכנסות נטו של החברה הסתכמו ב-67 מיליון דולר ברבעון הראשון, ירידה של פחות ממיליון דולר לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה.
הרווח הנקי של תמר פטרוליום עמד ברבעון הראשון של השנה על 10.3 מיליון דולר – ירידה של כ-37% לעומת 16.3 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
הירידה ברווח מוסברת בעיקר בזינוק בהיטל רווחי נפט וגז ששילמה החברה – כ-23 מיליון דולר לעומת 14.9 מיליון דולר ברבעון המקביל – בעקבות עלייה בתקבולים מלקוחות ושיעור ההיטל. היטל רווחי הגז והנפט הוא התשלום לקרן העושר הישראלית – לאחר שהוקמה בעשור הקודם לאחר ועדת ששינסקי.
הקרן לוקחת תשלום מחברות שעושות שימוש במשאבי טבע של ישראל ומשקיעה אותם בגופים שונים, בהתאם לוועדה מייעצת.
רווחי הקרן יועברו לקופת המדינה, מה שיאפשר גם לדורות הבאים להנות מרווחי הגז הטבעי. התשלומים לקרן העושר הישראלית מתחילים לאחר שמאגר גז הגיע לשיעור רווחיות מסוים.
מתוך שלושת מאגרי הגז שבחופי ישראל (תמר לוויתן וכריש) תמר הוא המאגר שהחל את ההפקה ראשון – עוד ב-2013, ולכן נכון לעכשיו הוא המאגר היחיד שמעביר את התשלום לקרן העושר. על פי המנגנון של התשלומים, ככל שההחזר על ההשקעה בפיתוח המאגר גדול יותר – כך גם התשלומים לקרן.
מנגד, תזרים המזומנים מפעילות שוטפת רשם עלייה, והסתכם בכ-41.9 מיליון דולר (לעומת 37.6 מיליון דולר ברבעון המקביל).
כמות הגז שנמכרה ממאגר תמר עמד על כ-2.61 מיליארד מטרים מעוקבים (BCM). ירידה מתונה לעומת 2.64 BCM ברבעון הראשון של השנה שעברה. 0.94 BCM יועד לייצוא, לעומת 0.87 BCM ברבעון המקביל בשנה שעברה. 37% מההכנסות ממכירת גז של מאגר תמר היו לחברת החשמל (תמר הוא ספק הגז המרכזי לחברת החשמל). הייצוא למצרים היה כ-39% מההכנסות של החברה. סך יתרות הגז במאגר הן 281.4 BCM