בלעדי
בדרך לעסקת ענק: שפיר במגעים לרכישת השליטה בדונה נדל"ן לפי 3 מיליארד שקל
לאחר שהודיעה על ביטול רעיון ההנפקה בבורסת תל אביב לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל בחודש ספטמבר האחרון, מנהלת חברת הנדל"ן הרביעית בגודלה בארץ מגעים למכירת השליטה בה לחברת התשתיות הגדולה בארץ
יותר מחצי שנה מאז ביטלה את ההנפקה שתכננה בבורסת ת"א, לכלכליסט נודע כי חברת הנדל"ן דונה מנהלת מגעים למכירת השליטה בה לשפיר הנדסה לפי שווי של כ־3 מיליארד שקל. ככל הידוע, המהלך נמצא בעיצומו ומעורבים בו כבר עורכי דין.
לא מן הנמנע כי המהלך הנ"ל הוא שהביא להודעה של שלום שי, בעלי דונה, באוקטובר האחרון על הפסקת תהליך ההנפקה, בו שאפה דונה לשווי של 3.5 מיליארד שקל.
לשפיר יש פעילות של ייזום נדל"ן למגורים והיא בונה כיום פרויקטים של 6,000 דירות, אבל רכישה של דונה תעלה אותה למעמד של אחת מחברות הבנייה למגורים הגדולות בארץ. באוגוסט 2023 העבירה שפיר את פעילות המגורים למעמד של חברה־בת במקום חברה־נינה, שהיתה תחת חברת שפיר הנדסה אזרחית. העובדה ששפיר פעילה במגזר התשתיות, בו היא פועלת גם בביצוע פרויקטים של בנייה למגורים מאפשרת לה סינרגיה בין הפעילויות, מה גם שהיא מחזיקה במחצבות ברחבי הארץ ומשתמשת בחומרי הבנייה.
היקף יחידות הדיור שהחברה פעילה בביצוע ובתכנון עמד בסוף 2024 על 2,263. כמו חברות אחרות בענף, סובלת שפיר מגורים ממחסור בעובדי בניין זרים שגורמים לעיכובים בביצוע עבודות. שפיר מגורים פעילה באור יהודה, בת ים, בית שמש, באר יעקב, רמת השרון יהוד-מונוסון ועוד.
דונה נחשבת לרביעית בגודלה בתחומה ארץ אחרי דמרי, אשטרום וישראל קנדה. עד היום היא בנתה, בונה ומתכננת פרויקטים בהיקף של 16 אלף דירות. החברה פעילה בעיקר באזור הדרום (באר שבע, אשדוד יבנה ועוד) עם 3,084 דירות, מודיעין (3,969 דירות), ירושלים (1,876 דירות). בצפון היא הקימה ומקימה 2,113 דירות ובאזור המרכז 1,746 דירות. דונה פעילה בתחום ההשכרה לטווח ארוך עם 3,000 דירות, וגם בתחום הנדל"ן המניב של משרדים ומסחר.
מייסד דונה הוא שלום שי שעלה בסוף שנות ה־70 של המאה הקודמת מגיאורגיה. בראיון לכלכליסט בספטמבר האחרון אמר שי כי שווי נכסי החברות־הבנות של דונה עומד על 7 מיליארד שקל ובניכוי המינוף הבנקאי על 4 מיליארד שקל נטו.
שי אמר בראיון כי קיימת אפשרות שינפיק אג"ח בלבד, אבל גם רמז לאפשרויות אחרות: "אם אתה רוצה לגייס אג"ח אתה צריך לנהל את הספרים כמו חברה ציבורית, ואם אתה כבר מגיע לשם, אז אתה אומר 'רגע, בוא נראה אילו עוד אפשרויות יש'".
שי הקים את דונה ב־1989. הפרויקט הראשון שלו היה 48 בתים בישוב פסגות. מבין ארבעת ילדיו רק בת אחת עובדת בחברה. באותו ראיון אמר שי כי הוא שואף להשאיר לילדיו מניות של החברה ולכן מדבר על ההנפקה, ולא מעוניין לאלץ אותם לעבוד בחברה. נראה כי במקום מניות מכוון שי להנזיל את נכסיו בחלקם הגדול ולהישאר עם מזומן שיחולק בבוא העת לצאצאים. שפיר, שמבצעת כיום את מכירות הדירות שלה בבעיקר באמצעות חברות שיווק חיצוניות, תוכל לפעול באמצעות מערך השיווק של דונה ולבצע סינרגיות נוספות, משמעותיות יותר, הן בתחום חומרי הבנייה והן בתחום הקבלנות והביצוע. את 2024 סיימה שפיר במגזר הנדל"ן, שכולל גם את תחום הדיור המוגן, ברווח של 14 מיליון שקל על הכנסות של 340 מיליון שקל.
שפיר, שמעסיקה 3,500 עובדים בתחומי הפעילות השונים שלה, נסחרת לפי שווי של 10 מיליארד שקל והיא חברת התשתיות הגדולה בארץ. ב־2021 הוגדרה כגוף ריכוזי במשק. החברה מרחיבה לאורך השנים את פעילותה באמצעות רכישת חברות. כך, רכשה ב־2022 את חברת השילוח והלוגיסטיקה פריץ מידי אבשלום נוריאל תמורת כ־270 מיליון שקל. ביוני 2023 נכנסה לתחום הזיקוק, כשרכשה 10% ממניות בית הזיקוק באשדוד מידי פז תמורת 156 מיליון שקל, עם אופציה לגדול ל־65% לאורך חמש שנים. בשבוע שעבר התפטר שמעון גל מדירקטוריון החברה, לאחר שטען כי שפיר מתנהלת בה כמו בעלת שליטה. שפיר הכחישה. ב־2021 רכשה שפיר את השליטה בחברת הדיור המוגן עד 120 מידי הפניקס תמורת 845 מיליון שקל. שפיר נשלטת בידי ארבעת האחים לבית שפירא: הראל, ישראל, גיל וחן, שכל אחד מהם מחזיק ב־14.65% בה. בשפיר סירבו להגיב.