ניתוח
דו"חות טסלה: תחרות גוברת ואמירות של מאסק דוחפות לירידה בהכנסות
בהשוואה לציפיות שעמדו על 27.3 מיליארד דולר, טסלה מציגה ירידה בהכנסות ממכירת רכבים ומציגה דו"ח רבעון שהכנסות החברה בו עמדו רק על 25.7 מיליארד דולר. המתח בשוק הרכב החשמלי הדומיננטי לטסלה בסין, התחרות הגוברת והאישיות של אלון מאסק עשויים להוריד עוד את ההכנסות
הלילה (ה') פרסמה טסלה את דו"חות הרבעון האחרון של 2024 - ולפי פרסומים בעולם אלה "אכזבו", לאחר שהכנסות החברה ברבעון זה עמדו רק על 25.7 מיליארד דולר - לעומת צפי של 27.3 מיליארד דולר.
תוצאות החברה מעניינות, אבל מעניינים יותר ביצועי החטיבות האוטומוטיביות, או בפשטות: תוצאות עסקי הרכב של טסלה. התוצאות מתפרסמות על ידי החברה במצגת למשקיעים ומהן עולות כמה נקודות חשובות.
טסלה מייצרת כיום חמישה דגמים: S, X, 3, Y וסייברטראק. באופן מעניין, טסלה מפרטת את הייצור של הדגמים העממיים ולצידם "כל היתר". כלומר, בשנה שעברה טסלה ייצרה 1,679,339 מודל 3 ומודל Y - ירידה של 5% לעומת 2023 אז ייצרה טסלה 1,775,159 טסלה 3 וטסלה מודל Y. באשר לדגמים האחרים: הייצור שלהם זניח לחלוטין: טסלה יצרה בשנה שעברה 94,105 מודל S, X וסייברטראק- עליה של 33% לעומת 70,826 יחידות של הרכבים הללו שיוצרו ב-2023.
טסלה מפרטת גם את ההכנסות האוטומוטיביות. כלומר, כמה כסף הרוויחה ממכירת מכוניות. לפי דיווחי החברה היא הכניסה כ-77 מיליארד דולר ממכירות רכב ב-2024, ירידה של 6% ביחס ל-82.4 מיליארד דולר ב-2023.
מדוע הכנסות טסלה מהסקטור האוטומוטיבי יורדות? התשובה הטבעית היא "בגלל שיוצרו פחות מכוניות" - אבל זה לא מדויק. התשובה היא "בגלל שמרוויחים פחות על כל מכונית", אבל יש עוד בעיות.
ראשית, מבחינת ההיצע לטסלה יש כיום חמישה דגמים. מתוכם שניים בלבד רבי תפוצה, ואף אחד מהם אינו קטן או עממי. אם נבחן את היצע הדגמים של BYD או של קונצרן ג'ילי נגלה עשרות דגמי NEV -דגמי אנרגיה חדשה. טסלה מבטיחה בדו"חות שתציג בשנת 2025 גם דגם עממי – זה בזמן שהסינים מפתחים עשרות מכוניות עממיות.
שנית, השוק העיקרי כיום מבחינת מכירת רכב חשמלי הוא השוק הסיני. באירופה מכירות רכב חשמלי נמצאות בצניחה חופשית. בארה"ב הן עולות אבל המספרים שם אינם מדהימים, מה שמשאיר את סין בעיקר. בסין התחרות בשוק הרכב החשמלי קשה מאוד, מה שדורש מיצרני הרכב לקצץ ברווחיות. טסלה אינה שונה. לפי פרסומים בסין טסלה, כמו כל יצרני הרכב, מציעה הוזלות, מבצעים והנחות כל הזמן, מה שמקצץ רווחיות.
מעבר לכך, שני דגמי הליבה של טסלה ישנים. מודל Y חוגג השנה חמש שנים. טסלה 3 היא מכונית שהוצגה בשנת 2017. שני הדגמים אינם משווקים בעולם בתצורה דומה למה שהיה במקור. כלומר, טסלה 3 זכתה למתיחת פנים, כמו גם טסלה מודל Y, אבל מתיחת פנים אינה הצגת דגם חדש. כאשר שתי המכוניות הוצגו בעולם, לטסלה לא היו מתחרים. כיום לטסלה יש עשרות מתחרים, רובם סינים.
קצב החדשנות של המתחרים הסינים של טסלה מטורף - זיקר, BYD, אקספנג ושיאומי, כל אלה לא רק מציגות דגמים חדשים מדי שנה-שנתיים, הן גם משדרגות את הדגמים הקיימים בתדירות של אחת לשנה. ומה שטסלה יכולה לעשות בנדון הוא כמובן להעניק הנחות - לפחות עד שהדגם הקטן של טסלה יגיע - וזה יקרה בקרוב.
עוד נקודה בעייתית, המודל של טסלה מתייחס להכנסות משירותי PAYD - כלומר PAY AS YOU DRIVE, הנהג משלם על שירותים שהוא מקבל ברכב. מדובר במודל שבעצם מוציא את מרכז הרווח מייצור ומכירת הרכב. היצרן לא מרוויח רק על מכונית עצמה, אלא על השירותים. הבעיה היא שבמקרה של טסלה הרגולטורים בלא מעט שווקים (כולל ישראל) שמים ברקס ל-FSD של טסלה, שירות שהיצרנית יכולה לגבות עבורו מכל משתמש עשרות דולרים בחודש. לפי הדו"חות ה-FSD צפוי להיות זמין במכוניות בשנה הנוכחית באירופה ובסין ולהוות מקור הכנסה. האם זה יקרה? ימים יגידו. אבל כאשר זה יקרה - יהיה מדובר במקור הכנסה חשוב לחברה.
נושא אחד שהדו"חות של טסלה אינם מתייחסים אליו בהרחבה הוא תחושת "בעל הבית השתגע". בטסלה זה לא חדש. גם כאשר אלון מאסק רכש את רשת X נשמעו תחזיות לפיהן "חלוקת הקשב" הניהולית שלו לא תעמוד במשימה, וכמובן שהיא עמדה. אבל הפעם מדובר במשהו שונה. דיווחים בארה"ב על "פשעי שנאה" כלפי בעלי מכוניות טסלה צצו בשבועות האחרונים. השתתפותו של מאסק בכנסי יצין בגרמניה לא בדיוק נותרו מתחת לרדאר וסביר להניח שקשרי מאסק-טראמפ עוד יספקו כותרות רבות לתקשורת העולמית.
כיצד בסין הלאומנית, באירופה ובארה"ב יתייחסו לנושא וכיצד אלה ישפיעו? עדיין מוקדם לומר, אבל אם הלקוחות לא יבצעו את ההפרדה בין מאסק האיש לטסלה היצרנית, ייתכן שבדו"חות הבאים האפקט כבר יורגש.