סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
פוטו חורף קשה באפלו ארה"ב רכב
מכונית קבורה בשלג (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס)

גל קור? נא להירגע: יש מספיק חשמל לכל המכוניות

למרות החששות מפגיעה בביצועי כלי רכב בימי הקור הקרובים - הטמפרטורות הצפויות בישראל נחשבות לחורף רגיל במדינות אחרות ואין צורך בהיערכות מיוחדת, גם לא ברכבים חשמליים

מדינת ישראל נמצאת בפני "גל קור קיצוני" שצפוי להימשך בין יום שישי ליום שני הקרוב. למערכת "כלכליסט" הגיעו פניות, חלקן מבעלי רכב חשמלי מודאגים וחלקן מאזרחים מודאגים בנוגע להתנהלות עם כלי הרכב במזג אוויר קיצוני, שלג, כפור וכדומה. אז כיצד כדאי להתנהל עם המכונית ב"סופה"?
1) יש לזכור כי מה שבישראל מכונה "סופה" ויימשך בין יומיים לשלושה, הוא מה שיצרני הרכב בסין, אירופה וארה"ב מכנים "סתם יום של חורף". כלומר, ייתכן שבפסגות הגבוהות יהיה שלג והטמפרטורה אולי תצנח למינוס שתיים או שלוש מעלות. מבחינת מכוניות מודרניות, מדובר במצב חורפי רגיל שמתרחש באירופה או במדינות הצפוניות של ארה"ב. ולכן חשוב להבהיר: בטמפרטורות אלה נוזל קירור אינו קופא. דלק אינו קופא. מכלולים של מכוניות אינם קופאים. כדי שדלק ונוזלי קירור יקפאו ושמנים יצטמגו (מלשון צמיגות) נדרשות טמפרטורות נמוכות מכך משמעותית.
2) בנוגע לטווח הנסיעה של רכב חשמלי, גם כאן אין מה לדאוג. הטמפרטורות הנמוכות שיגיעו לישראל הן אולי חריגות במונחים ישראליים אבל לא במונחים עולמיים. במכוניות חשמליות אכן יש ירידה מסוימת בניצולת הסוללה בקור קיצוני, אך הדגש הוא על "קיצוני". אפס מעלות או מינוס שתים שלוש מעלות אינן קור קיצוני. ואם אכן יש ירידה מסוימת בניצולת הסוללה, מדובר בירידה מינורית. כלומר אם מישהו ייסע בתנאי מזג אוויר אלו מירושלים לנהריה, ייתכן שהוא יידרש לעצור בדרך לכמה דקות נוספות לטעינה מהירה. באשר להפעלת החימום ש"פוגעת קשות ביעילות הסוללה", מדובר בקשקוש. אם בכלל, תהיה ירידה של אחוזים בודדים באנרגיה בסוללה, וגם זה לא סביר.
3) בכל הקשור לטענה ש"לא יהיה חשמל למכוניות החשמליות": היום בערב תתקיים הערכת מצב בנגה (החברה הממשלתית לניהול משק החשמל) לקראת מזג האוויר הקיצוני. הערכת המצב נוגעת יותר לשמירה על תקינות הולכת החשמל ופחות לשאלה "אם יהיה חשמל למכוניות החשמליות". כיוון שבישראל אין אפילו 200 אלף מכוניות חשמליות, אז אין מה לדאוג. בעבר הוציאה נגה הודעות במזג אוויר קיצוני אשר קראו לאזרחים להפעיל מזגנים ומכונות כביסה במתינות. מזגנים ומכונות כביסה צורכים בישראל יותר חשמל ממכוניות חשמליות. אם וכאשר יהיו הפסקות חשמל, הן יתוקנו. באותה מידה ניתן גם לומר שאם יהיו הפסקות חשמל, הן ישביתו משאבות בתחנות דלק.
4) אין צורך לרכוש שרשראות שלג. אין צורך לרכוש צמיגי שלג. בטח שלא בשביל יומיים של שלג שיתרחש אך ורק במקומות גבוהים. בימים הקרובים יצוצו מבצעי "הכן רכבך לשלג" שיבקשו מהישראלים לרכוש אביזרים שאולי ישמשו אותם ליומיים, אם בכלל. אפשר פשוט לשבת בבית. לחליפין, אפשר גם לנהוג בזהירות ובמתינות. תנאי השלג בישראל והעובדה שהכבישים מפולסים ומפונים אינם מצריכים שרשראות שלג.
5) אין צורך לבצע עכשיו ברכב תחזוקת חורף. בטח לא אם הוא מתוחזק היטב מלכתחילה. החלפה של נוזל קירור, שמן וכיו"ב בגלל גל קור אינה נחוצה. מבצעי "הכן רכבך לכפור" מיועדים בעיקר לנצל את תמימותם של צרכנים שאינן מודעים לעובדה שהנוזלים והשמנים מיועדים לעמוד בטמפרטורות קיצון. מעבר לכך, שמיכות הצלה, ערכות שהייה ברכב וכיו"ב מיועדות לטמפרטורות קיצון. בישראל מדובר באירוע נדיר - ובהזדמנות לרוכלים שמעוניינים להיפטר ממלאים שצברו ועמדו עד כה במחסנים מחוסר שימוש.
6) הבעיה היחידה שיכולה לצוץ, היא מה קורה כאשר אנו נמצאים מחוץ לרכב. כלומר, אם הרכב נתקע או אם הרכב צריך להיטען במשך שעה. וגם אז, רק אם אכן מדובר באזור גבוה שבו הטמפרטורה נמוכה מאוד, לפחות במונחים ישראליים. במקרה כזה, שהייה של שעה-שעתיים מחוץ לרכב פשוט אינה בריאה ואינה מומלצת. לא מדובר כאן במקרה של חיים ומוות, סתם אפשרות של חולי ואי נוחות. במקרים כאלה מומלץ פשוט לשהות ברכב, כמובן כאשר הרכב עומד בבטחה בצד הדרך, או לשבת ולשתות כוס קפה במקום חמים.