בלעדי
רגב חוסמת את הרפורמה בענף תיקוני הרכב: מחיר החלפים יישאר מנופח
למרות הסכמות עם רשות שוק ההון והמועצה לשמאים – שרת התחבורה החליטה שלא לאשר את הרפורמה שנועדה להפחית את עלויות תיקון הרכב. המשמעות: מבוטחים ימשיכו לשלם ביוקר במוסכים שאינם בהסדר.
שרת התחבורה מירי רגב חוסמת את הרפורמה בשוק החלפים לרכב, שאמורה הייתה להפחית את עלות התיקון במוסך, וכך להביא להוזלה של הביטוח.
רגב הודיעה במכתב פנימי שנשלח בשבוע שעבר לעינת סגל, מנהלת אגף הרכב ושירותי התחזוקה במשרד, כי לא תחתום על ההוראות ליישוב מחיר החלפים, וזאת בניגוד לסיכום עם רשות שוק ההון, עמדת גורמי המקצוע, בהם רשות התחרות, וכן המלצת המועצה המייעצת לעניין שמאי רכב, שניסחה את ההוראות החדשות.
כיום מבוטחים שמתקנים רכב במוסך שאינו בהסדר, נדרשים לשלם על חלפים לפי מחירון מנופח – שלעיתים גבוה פי כמה ממחיר העלות האמיתי לחברת הביטוח. בעבר החברות כיסו את הפער, אך בשנתיים האחרונות הן החלו לגבות את ההפרש מהמבוטח.
רשות שוק ההון ומשרד התחבורה גיבשו רפורמה שמגדירה מחדש את מחירי החלפים לפי מחיר שוק, כאשר חברות הביטוח ישלמו עמלה נוספת למוסכים, מעבר למחיר השוק. זאת, במטרה לצמצם את הפגיעה במוסכים. בעוד משרד התחבורה אחראי על עדכון מחיר החלפים, רשות שוק ההון אמור לשנות את מודל מוסכי ההסדר, באופן שיאפשר לכל מוסך שעומד בקריטריונים מסוימים להתקשר בהסדר עם חברת ביטוח.
ההגדרה החדשה של הוראות החלפים סוכמה כבר ביוני אשתקד והייתה אמורה להיכנס לתוקף במאי הקרוב, לאחר חתימת שרת התחבורה. רגב עיכבה את החתימה, והועלו השערות שמופעל עליה לחץ כבד מצד איגוד המוסכים. כעת מתברר שכבר לפני שבוע החליטה סופית לחסום את הרפורמה.
במכתב הפנימי ששלחה ב-31.3, הודיעה רגב שהיא תקבע הוראת שעה לתקופת ביניים, לפיה המצב הנוכחי יישמר, כלומר חישוב הנזק בעת תיקון רכב ייעשה על בסיס מחיר מחירון, ולא מחיר השוק. המשמעות היא שציבור המבוטחים שיבקש לתקן את רכבו במוסך שאינו בהסדר, ימשיך לשלם על חלפים מחירים גבוהים בהרבה מאלו שמשלם המוסך ליבואן.
השרה כתבה כי ההמלצה עליה סירבה לחתום "תאפשר הפחתה משמעותית של מחיר מוצרי התעבורה (חלפים, ש"ג)...תיטיב ללא ספק עם חברות הביטוח, אך עלולה לפגוע במוסכים שבהסדר וכאלה שאינם בהסדר". עוד ציינה כי "יהיה ניתן לקבל את השינוי המומלץ על ידי מועצת השמאים רק בלווית צעדים נוספים שיבטיחו איזונים ובלמים בין הגורמים המעורבים כך שלא תיפגע התחרות בין המוסכים השונים".
מחיר החלפים המנופח הוא אחת הסיבות המרכזיות לעלייה של עשרות אחוזים במחיר ביטוחי הרכב בשנים האחרונות. הרפורמה עליה עמלו רשות שוק ההון ומשרד התחבורה בשנים האחרונות נועדה לתקן עיוותים בשוק: להגדיל את מספר המוסכים שבהסדר, לצמצם שימוש באובדן להלכה, לשנות את שכר השמאים – ובעיקר, לעדכן את אופן חישוב מחירי החלפים. משמעות החלטתה של רגב היא ככל הנראה שגם רשות שוק ההון לא תשנה את מודל מוסכי ההסדר.
ממשרד התחבורה נמסר כי "משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, בהובלת השרה רגב, פועל לאסדרה מקיפה בנושא. מטרתה היא לייצר מערכת איזונים בין כל הגורמים בשוק - חברות ביטוח, שמאים, מוסכים ויבואני חלפים - כדי להבטיח שהחיסכון הכספי יגיע בסופו של דבר לכיסו של האזרח. בימים אלו, הגישה השרה את עמדתה בנושא 'מחיר מוצרי תעבורה', במסגרתה הוצע להאריך את תוקף צו הפיקוח על שמאי רכב (תש"מ-1980) באמצעות הוראת שעה זמנית. הארכה זו תאפשר למשרד להשלים את עבודת המטה הנדרשת לגיבוש הרפורמה המקיפה, שמטרתה להוזיל את עלויות האחזקה והתיקון של כלי רכב עבור הציבור הרחב".
מרשות שוק ההון נמסר: "רשות שוק ההון לומדת את ההחלטה וממשיכה לפעול באופן מקצועי להסדרת תחום ביטוחי הרכב ולמאבק בעליות המחירים".
מאיגוד חברות הביטוח נמסר: "אי חתימתה של השרה על הרפורמה, אשר קובעת כי מחיר החלפים ייקבע בהתאם למחיר השוק ולא לפי מחיר היבואן – בהתאם להחלטת הממשלה ולהמלצות מבקר המדינה, רשות התחרות וגורמי המקצוע במשרד התחבורה - מעכבת הוזלה משמעותית של עשרות אחוזים לטובת הצרכנים והוזלת יוקר המחיה".