סוכנות האנרגיה הבינלאומית: בסוף 2025 אחת מכל ארבע מכוניות חדשות תהיה חשמלית
דו"ח של סוכנות האנרגיה הבינלאומית חושף: סין מובילה את מהפכת הרכב החשמלי עם 70% מהייצור העולמי, אך הייצוא הסיני בירידה. אירופה מאותתת על האטה, ארה"ב הפכפכה – ובאפריקה החשמליות עדיין רחוקות מהאופק. מהפכת הטעינה מתקדמת, אך טווחי הנסיעה לא מדביקים את קצב ההבטחות
בסוף שנת 2025 מעל רבע מהמכוניות החדשות שימכרו בעולם יהיו חשמליות, כך עולה מדו"ח סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA). לפי הדו"ח, חמש שנים מאוחר יותר בשנת 2030 40% מהמכוניות החדשות שימכרו בעולם יהיו חשמליות.
לפי הדו"ח שכותרתו "GLOBAL EV OUTLOOK" – הצפי לייצור ומכירה של רכב חשמלי בעולם - יש מדינות, למשל באפריקה, שככל הנראה תושביהן לא יזכו אפילו לראות מכונית חשמלית מחצית הראשונה של המאה הנוכחית, אבל מה שמאזן את טבלאות הדרישה לרכב חשמלי הוא ביקוש ערני מסין - ובמפתיע גם ממדינות אחרות בדרום אמריקה.
לפי עיקרי הדו"ח, בשנת 2024 יוצרו בעולם 17.3 מיליון מכוניות חשמליות, כ-25% יותר מאשר בשנת 2023. בנוסף, נכון לשנה שעברה 70% מהיקף ייצור הרכב החשמלי בעולם הגיע מסין, כשיצרני OEM (מקומיים) תפסו 80% מהיקף השוק הסיני לרכב חשמלי. נכון לאשתקד, רק 2% מהיקף הייצור של רכב חשמלי על ידי יצרני הרכב הסינים בוצע מחוץ לגבולות סין.
במקום השני אחרי סין מבחינת היקף הייצור של רכב חשמלי נמצא האיחוד האירופי - אשר אחראי על ייצור 2.4 מיליון חשמליות אשתקד. הנתון, כך מתברר, אינו מציג עלייה ביחס ל-2023, וזאת בעקבות עצירת הביקוש לרכב חשמלי באירופה.
במקום השלישי בהיקף הייצור העולמי של רכב חשמלי נמצאת ארה"ב, שסוכנות האנרגיה הבינלאומית מגדירה את שוק הרכב שלה כ"הפכפך": מחד, היקף ייצור הרכב החשמלי בארה"ב לא עלה בין 2023 ו-2024 ועומד על 0.9 מיליון מכוניות בשנה, מאידך חלק מיצרני הרכב הגדילו את היקף ייצור הרכב החשמלי - וחלק דווקא הפחיתו. עוד מצוין בדו"ח שמקסיקו ייצרה אשתקד 200 אלף מכוניות חשמליות.
הדו"ח מתייחס גם למדינת ישראל - אם כי בעקיפין: היקף הצריכה של רכב חשמלי בישראל "מתחבא" תחת הגדרות "מדינות אחרות באזור האסיפה פאסיפי" וקובע כי באזורים אלה (ישראל נכללת גם עם טורקיה ומדינות אחרות) קיים עודף היצע של רכב חשמלי בהיקף של מיליון יחידות שעמדו למכירה ב-2024 - זאת לעומת היקף צריכה של 0.8 מיליון רכבים.
באופן מעניין, הדו"ח קובע כי סין היא יצואנית הרכב החשמלי הגדולה בעולם אשתקד, אבל היקף הייצוא שלה בירידה. לפי נתוני CAAM (ארגון יצרני הרכב הסינים), ב-2023 יוצאו מסין 1.15 מיליון חשמליות, שיא של כל הזמנים - אבל ב-2024 חלה דווקא ירידה של 7% בהיקפי הייצוא, בגלל מכסי מגן והאטה במכירת רכב חשמלי באירופה.
הדו"ח עוסק גם בהיקפי ההיצע של רכב חשמלי, כולל ניתוח עתידי. כלומר, כמה דגמים יהיו זמינים ללקוחות בעתיד. ריבוי דגמים תורם לעוד לקוחות ומכירות, מכיוון שלקוחות לא נדרשים להתפשר על דגם שאינו עונה על דרישותיהם. בשנת 2024 עמד היצע הרכבים החשמליים של כל היצרנים בעולם על 785 דגמים שונים. מדובר בחצי ממספר הדגמים הלא-חשמליים שיצרני הרכב מציעים. לפי החזית, ב-2026 יהיו בעולם כאלף דגמים חשמליים מסוגים שונים.
עוד קובע הדו"ח שרכבים חשמליים הולכים וצומחים במימדיהם. כיום שוק הרכב העולמי מחולק למקטעים, או "סגמנטים" בשפה מקצועית. סגמנט A הוא של מכוניות קטנות, סגמנט B הוא של מכוניות סופר מיני, סגמנט D הוא של רכבי כביש שטח עממיים וכיוצא בזאת עד סגמנט F – מכוניות יוקרה בגודל מלא. בשנת 2024 לא פחות מ-70% מדגמי המכוניות החשמליות שהוצעו בעולם היו מהסגמנטים הבכירים - כלומר E עד F: טנדרים, מכוניות מנהלים ורכבי כביש שטח גדולים. בשנת 2023 רכבים אלה תפסו 65% מסך היקף מכירות הרכב החשמלי בעולם.
הדו"ח כולל גם חדשות מאכזבות: הטווח הממוצע של מכוניות חשמליות לא השתפר בין 2023 ל-2024 - זאת למרות שבשנתיים האחרונות הוצגו אינספור חידושים בתחום הסוללות והטעינה.
במקרה זה, סוכנות האנרגיה הבינלאומית השוותה בין נתוני יצרני הרכב וביצעה חישוב ממוצעים - כלומר, של דגמים חדשניים ומשוכללים וגם של דגמים עממיים ופשוטים. טווח הנסיעה הממוצע לרכב חשמלי נכון לאשתקד היה 340 קילומטר בנסיעה בכביש. במקרה של מכוניות קטנות, במיוחד דגמים חשמליים סינים (שלפי הדו"ח הם עיקר המכירות בשוק הרכב העירוני בסין, שכמעט ואינו כולל כבר רכבים מזהמים), טווח הנסיעה עומד על 150 קילומטר בלבד. אם מדובר ברכב כביש שטח עממי - הטווח הממוצע לרכב שנמכר בשנה שעברה היה 350 קילומטר.
לפי הדו"ח יצרני הרכב באמת נמצאים במירוץ להצגת טעינה מתקדמת לרכב ושיפור של טווח הנסיעה, אבל הצהרות לחוד ומציאות לחוד: הדו"ח קובע באופן מעניין כי יצרני הרכב הגיעו למסקנה ש כ-350 קילומטר הוא טווח "אופטימאלי" מבחינת מאזן בין עלויות ייצור ותודעת לקוח. כלומר, אפשר לייצר מכוניות שיסעו גם מעל 500 קילומטר בין טעינות, אבל זה לא משתלם ליצרן.