סגור
קופסת תירס שימורים וילי פוד
פחית התירס שבמוקד התביעה

בלעדי
ייצוגית נגד וילי פוד: ציינה ערכים תזונתיים שגויים

בתביעה המוערכת ב־57 מיליון שקל נטען שבשימורי התירס נמצא חלבון בכמות קטנה בהרבה מזו שסומנה על האריזה, ונתרן בכמות גדולה בהרבה. וילי פוד: "טעות דפוס בתום לב" 

ביהמ"ש המחוזי מרכז אישר הגשת תביעה ייצוגית נגד וילי פוד אינטרנשיונל לאחר שנטען כי סימנה ערכים תזונתיים לא נכונים של נתרן וחלבון בקופסאות שימורי תירס שהיא ייבאה.
המבקש, באמצעות עו"ד אופיר מנצ'ל ממשרד דרור מנצ'ל וינשטיין, הגיש ב־2021 את הבקשה לאישור תביעה ייצוגית בסכום של כ־57 מיליון שקל בטענה כי הנתבעת הפרה את הוראות הדין. על פי הנטען, תקנות סימון תזונתי מטילים על יצרן או יבואן של מזון ארוז מראש חובת סימון תזונתי, למרכיבי הנתרן והחלבון. המבקש טען כי וילי פוד הצהירה על ערכים של 74 מ"ג נתרן ו־22.5 גרם חלבון לכל 100 גרם מסונן של המוצר, ואילו בשתי בדיקות שנערכו על ידי המבקש במכון התקנים נמצאו פעם אחת כ־2.9 גרם חלבון וכ־101 מ"ג נתרן, ופעם שנייה כ־3.2 גרם חלבון וכ־123 מ"ג נתרן – כלומר פער של מאות אחוזים בין מה שסומן לבין מה שנמצא במכון התקנים.
עוד טען המבקש כי סימון תכולת הנתרן והחלבון הוא חיוני לצרכנים, שכן קיימת העדפה למוצרים בריאים יותר.
מנגד, וילי פוד טענה כי הטעות בסימון ערכי החלבון והנתרן נעשתה בתום לב. לטענתה, היצרן מסר לה את נתוני הערכים התזונתיים, ומכיוון שמדובר ביצרן בעל מוניטין לא היתה סיבה שלא להסתמך עליהם. לדבריה, בבדיקה שעשתה התברר כי בשל טעות של המחלקה הגרפית בעת עריכת התווית בעברית נרשם 22.5 גרם חלבון במקום 3.5 גרם.
לגבי הנתרן, ויליפוד שלחה את המוצר לבדיקה, ונמצא כי ערך הנתרן הוא 106 מ"ג, ובהתאם לכך תוקן הכיתוב. עוד טענה ויליפוד כי הסטייה בערכי הנתרן מינורית ולא מצדיקה ניהול הליך של תובענה ייצוגית. היא גם הפנתה לתוצאות "סקר נתרן לאומי לשנים 2016-2014", שערך משרד הבריאות, ומהן עולה כי 60% מהצרכנים אינם טורחים לקרוא את סימון הערכים התזונתיים טרם הרכישה, ורק 15.3% מהצרכנים בודקים בתדירות גבוהה את תכולת הנתרן בתוויות המזון. עוד נטען כי המוצר יובא ארצה על ידי הנתבעת רק בדצמבר 2019, וקודם לכן היא ייבאה מוצר דומה מיצרן אחר, שעל גבו צוינו ערכים תזונתיים נכונים. ויליפוד הצהירה כי מאז נובמבר 2022 אין עוד מוצרים עם התווית השגויה. עוד עולה מההחלטה כי מפברואר 2022 הגיעו משלוחים עם תווית מתוקנת.
השופטת איריס רבינוביץ ברון, שאישרה את התביעה כייצוגית, קבעה ש"החובה לפי התקנות היא על המשיבה כיבואנית. משבחרה שלא לבצע בדיקות בעצמה לרכיבים התזונתיים של המוצר ורק להסתמך על התכתבויות... נראה שהמשיבה לא פעלה כנדרש לצורך מילוי החובות המוטלות עליה בדין".
עוד קבעה: "משהמשיבה כתבה על קופסאות השימורים ערכי נתרן וחלבון לא נכונים, ונראה שלא נקטה את הפעולות הנדרשות למילוי חובתה, אני סבורה כי בקשת האישור מבססת קיומה של תשתית ראייתית מספקת שמקימה סיכוי סביר להכרעה, כנדרש בשלב זה, כי המשיבה הפרה את החובות המוטלות עליה מכוח הדין וכלפי הצרכנים". היא הוסיפה כי המחוקק קבע טווח של 20% כסטייה מותרת, ווילי פוד חרגה משיעור זה.
לעניין טעות אנוש במחלקה הגרפית, קבעה: "לא הוצגה שיטת עבודה שאמורה למנוע טעויות מסוג זה במקרים נוספים".
עו"ד אופיר מנצ'ל: "יש פה מסר של ביהמ"ש לכלל היבואנים שלאי הקפדה על דיוק בעניין סימון תזונתי יש מחיר".
מויליפוד נמסר בתגובה: "מדובר בשלב ראשוני של ההליך שבו מספיקות רק ראיות לכאורה ואין צורך כלל להוכיח נזק. המוצרים נשוא התביעה יובאו בעבר בטווח זמן יחסית קצר במהלך השנים 2021 ל- 2022 ובכל מקרה החברה תיקנה את הטעות נשוא התביעה מיד עם היוודע על הטעות ולהערכתה לא נגרם כל נזק לצרכן. עם ניהול התביעה החברה מעריכה כי תוכיח שמדובר בטעות דפוס בתום לב בעניין שמשמעותו זניחה ביותר ושלא מצדיקה בכלל תביעה. טעות זו לא גרמה כל נזק לרבות עוגמת נפש ולכן אין עילה לפיצוי והסכומים בהם נקב התובע מנותקי קשר למציאות. בית המשפט העליון כבר פסק שלא כל טעות בסימון ערכי מזון מצדיקה תביעה יצוגית. אנו מאמינים שהתביעה תידחה בסופו של דבר".