בית זיקוק אשדוד וכיל רותם - המפעלים המזהמים בישראל
כך עולה ממדד ההשפעה הסביבתית ל-2023 שמפרסם המשרד להגנת הסביבה; עוד בחמישייה הראשונה - בזן, השפד"ן וכרמל אולפינים; קריטריון שקבע המשרד ואשר אינו מתייחס לעבירות סביבתיות בפועל "שידרג" את כיל רותם למקום השני
בית זיקוק אשדוד, מפעל כיל רותם (לשעבר רותם אמפרט) שבמישור רותם ובתי זיקוק לנפט (בזן) שבמפרץ חיפה היו המפעלים בעלי ההשפעה הסביבתית השלילית ביותר ב-2023 - כך עולה ממדד ההשפעה הסביבתית שמפרסם המשרד להגנת הסביבה.
מדד 2023 בחן את הסיכון לסביבה שיוצרים 125 מפעלי תעשייה גדולים המשתייכים ל-46 חברות ציבוריות וממשלתיות, בהתבסס על קריטריונים כמו אי ציות לחוקים ותקנות סביבתיות ועיצומים שהוטלו עליהם בשל עבירות ורשלנות סביבתית. ככל שהדירוג גבוה יותר – כך מידת ההשפעה השלילית על הסביבה והסיכונים הסביבתיים גדולים יותר. בשנים האחרונות כמעט שלא יהיו שינויים בצמרת הרשימה.
בית זיקוק אשדוד קיבל ניקוד שלילי בשל עיצום כספי שהוטל עליו ב-2023 בגין שחרור מזהמים לסביבה ופליטת עשן שחור. בשנה זו גם נעשה למפעל הליך אכיפתי של שימוע עקב חריגות בפליטות בנזן ותחמוצות גופרית. נוסף על כך, התקיימו כמה הליכי אכיפה בגין אי דיווח על חריגות ותקלות כנדרש וחריגה בפליטת בנזן בשנים 2022-2021.
מפעל כיל רותם מדורג כאמור במקום השני (ב-2021 דורג במקום הראשון וב-2022 - בשלישי). ב-2023 הוטל על המפעל עיצום כספי בגין איחור בהגשת תוכנית שיקום למערום הגבס. בשנה זו תועד גם אירוע של הזרמת תשטיפים אל קרקע חשופה. נוסף על כך, קיבל המפעל ניקוד שלילי בשל צו מנהלי שניתן ב-2021 בגין הפרות של הזרמת שפכים, הפרות תשתית וחריגת פליטות מזהמים לאוויר. כמו כן, למפעל פליטות רבות לאוויר שתועדו בשנים 2023-2021.
יצוין כי קריטריון שקבע המשרד להגנת הסביבה בשנים האחרונות ואשר אינו מתייחס להפרות סביבתיות בפועל, השפיע באופן מלאכותי על התוצאות: חברות שיש להן "מנגנון סביבתי וולונטרי" קיבלו ניקוד חיובי נוסף – גם אם יש להן בפועל יותר עבירות על חוקי סביבה ותקנות סביבתיות, והן אחראיות לזיהום רב יותר מאשר לחברות אחרות. כך, ללא המנגנון, כיל רותם, הנמצאת בבעלות עידן עופר, דורגה ראשונה כחברה עם ההשפעה הסביבתית השלילית המשמעותית ביותר בישראל; ואולם בשל הקריטריון האמור היא "שודרגה" על ידי המשרד למקום השני.
בזן, המדורגת במקום השלישי במדד 2023 (במקום השני ב-2022), קיבלה ניקוד שלילי בשל התראה ושימוע בגין חריגות פליטות מזהמים לאוויר ולים, דליפת בנזן ב-2021, שימוע שהתקיים ב-2022 בגין דליפת גז מימן וחריגות בפליטות מזהמים לאוויר. כמו כן עקב הרשעה בהליך אכיפה פלילי ב-2020 בעקבות שרֵיפה ואי-תקינות של מְיכל חומרים מסוכנים.
השפד"ן דורג במקום הרביעי ב-2023 לעומת מקום 13 במדד 2022. קרוב למחצית מהניקוד של המפעל התקבל בגין פליטות והעברות לסביבה של קולחים מטוהרים לשימוש בחקלאות. כמו כן, התקבל ניקוד שלילי ברכיב פוטנציאל השפעה על הסביבה בגין חריגות אוויר במזהם פורמאלדהיד ב-2023 כתוצאה תפעול לקוי. האתר קיבל ניקוד שלילי גם ב-2022 בגין חריגות אוויר נוספות. יצוין כי המפעל תיקן את כל ההפרות מייד לאחר הגילוי.
כרמל אולפינים שבמפרץ חיפה דורג במקום החמישי במדד 2023 (מקום רביעי במדד 2022). דירוג המפעל במקום גבוה נובע מחריגות פליטות לאוויר משלושה דודי קיטור שונים.
למקום השישי ברשימה הגיעו מפעלי ים המלח, גם הם בבעלות עידן עופר. הפער בניקוד לעומת דירוג 2022 (גם אז דורג המפעל במקום השישי) נובע בעיקרו מאירוע דליפה וחלחול לקרקע של תמיסת מֵי ים המלח שאירע ב-2022.
בהקשר של מפעלי ים המלח חשוב לציין כי המשרד להגנת הסביבה יחד עם כלל הרגולטורים העוסקים בזיכיון ים המלח, היו החודש מושא לביקורת קשה של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. לפי דו"ח המבקר, בין היתר, המשרד להגנת הסביבה לא עדכן את התנאים הסביבתיים ברישיון העסק של מפעל הברום של החברה בים המלח במשך כ-25 שנה; וכן לא עדכן את התנאים הסביבתיים ברישיון העסק של מפעל האשלג במשך כ-15 שנה, למעט עדכון נקודתי בעקבות כניסתו לתוקף של חוק אוויר נקי.
במקום השביעי בדירוג 2023 נמצאת אסדת תמר, ואחריה - תחנת הכוח אורות רבין; מט"ש רהט; גדיב תעשיות פטרוכימיה; ג׳י.אי.אס - מתחם בז"ן; בלוג׳ן עכו; פז שמנים וכימיקלים; תחנת הכוח חיפה; שטראוס בריאות; מט"ש תימורים; אלקון מרכז מיחזור; דשנים וחומרים כימיים; מט"ש נתיבות; ואסדת כריש.
מ-ICL (לשעבר כיל) נמסר בתגובה: "אנו נמצאים בדיאלוג מתמיד מול הרשויות והמשרדים, ופועלים במשותף על מנת לשפר באופן עקבי את המדדים שלנו. בשנים האחרונות ביצענו השקעות אדירות בהיקף של מאות מיליוני דולרים בפרויקטים סביבתיים משמעותיים".
מבית זיקוק אשדוד נמסר בתגובה: "בית זיקוק אשדוד מחויב לשמירה על הסביבה, פועל בהתאם לתקנים ולהנחיות המחמירות ביותר, ומשקיע לשם כך משאבים ואמצעים רבים. לפעילות בית הזיקוק תפקיד חיוני באספקת האנרגיה למשק ובהבטחת הביטחון האנרגטי של ישראל, הן בשגרה והן בחירום".
מבזן נמסר: "קבוצת בזן ממשיכה להשקיע ולפעול לשיפור החותם הסביבתי שלה, זאת לצד שמירה על רציפות ומשק האנרגיה ולקוחות הפטרוכימיה בשגרה וכן במהלך המלחמה. כפי שעולה מהנתונים, ההשקעה באה לידי ביטוי בשיפור המתמשך. את תוצאת ההשקעה של הקבוצה ניתן לראות במסגרת דוח הקיימות האחרון של החברה".