סגור
העיתון הדיגיטלי
21.04.25
מגזין נשים - נועה מבורך אברבוך
מבורך. "אחרי דברי הרב דב לנדו, התקשרו אלי נשים ואמרו שהן לא מצליחות לנשום" (צילום: יובל חן)
מובילות 2025

"ההשתמטות משירות היא עלבון לתורה"

נעה מבורך מפורום הנשים הדתיות "שותפות לשירות" משוכנעת שההשתמטות החרדית מנוגדת ליהדות ונחושה שחוק ההשתמטות לא יעבור. כמי שבעלה שירת 220 יום בעזה ולבנון, היא דורשת שהחרדים יתגייסו או שלא יקבלו זכויות מהמדינה. "מי החליט שהישיבות החרדיות זה עולם התורה? עולם התורה זה החיים שלי"

נועה מבורך

ממובילות פורום שותפות לשירות, בת 33, מלוד, נשואה+4 • בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית קהילתית ותואר שני במדיניות ציבורית ותכנון ערים, שניהם מהאוניברסיטה העברית
יום לאחר ששר הביטחון ישראל כ"ץ הציג את עקרונות חוק ההשתמטות שלו בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, דיברה בוועדה נציגת פורום הנשים הדתות "שותפות לשירות" נעה מבורך, שבן זוגה תומר, רופא בגדוד סיור כרמלי, השלים 220 ימי מילואים ובינתיים כבר יצא לסבב חמישי.
בפורום חברות 4,500 נשים דתיות, שלפחות אחד מבני המשפחה שלהן במילואים. מבורך אמרה בוועדה שהדיונים על חוק ההשתמטות הם "עלבון לתורה שאני כל כך אוהבת. לא דואגים לעולם התורה אלא לישיבות החרדיות. הדרך היחידה להגן על מדינת ישראל זה שלא תבחרו בהשתמטות. קול דמי המתים שלנו זועק מן האדמה. כולנו נזכור את זה", הבטיחה לפוליטיקאים לקראת בחירות אפשריות. הרבה עוצמה היתה בדברים של מבורך והמון אמונה.
מבורך, אם לארבעה ילדים קטנים (שלוש בנות ובן), היא מתכננת ערים ועובדת סוציאלית, תושבת לוד, עובדת כמנהלת תחום קהילה במנהלת ההתחדשות העירונית רמלה. פורום שותפות לשירות, שבשמו דיברה, הוקם כבר בחורף שעבר בעקבות מכתב ששלחה ד"ר תהילה אליצור, מרצה לתלמוד, לנשים החרדיות בדרישה "קראו לבניכן להתגייס לצה"ל". מבורך, שבחודשים האחרונים הפכה לפנים של התנועה, הצטרפה יחסית מאוחר, אחרי החגים האחרונים.
תומר הוא בכלל פסיכיאטר ילדים, אבל הצבא ביקש ממנו להיות רופא קרבי ולא קב"ן, ושניהם הסכימו בלי להעלות על הדעת למה הם מתחייבים. "הם חטיבה מתמרנת. הם היו בעזה, הם היו בלבנון, הם היו בגבול הצפון", היא אומרת. גם אבא שלה, אלוף משנה במילואים, העביר את רוב המלחמה בשירות, וכך גם הבעלים של שתיים מאחיותיה. וברקע עמדת העובדה שאח של גיסתה הוא החטוף אבינתן אור.
"השנה הראשונה של המלחמה היתה בעיקר הישרדות", היא מספרת. "היו כל הזמן אזעקות כי אנחנו גרים ליד נתב"ג. אמרתי לעצמי שבעזרת השם תיגמר השנה והמלחמה תסתיים". במסגרת ההישרדות הזו היא ויתרה על מעבר לתפקיד ניהול גדול וארצי, אחרי שהסבירה למעסיקים הפוטנציאלים שאם אחד הילדים יחלה לא יהיה לה סידור. "הבוס הנוכחי שלי יודע את זה ומגבה אותי".
מתי עברת מהישרדות למאבק?
"בערב ראש השנה ב־9:00 בוקר תומר התקשר ואמר שקראו לו לסבב תוך 4 שעות, והבנתי שהסיפור לא נגמר. החלטתי שאני לא מוכנה יותר. אני לא מוכנה שחמש שנים כך ייראו החיים שלנו, שכל כמה חודשים יהיה סבב. ומאז החגים אני כולי במאבק הזה".
את ימנית ודתייה. זו הממשלה שלך.
"כמצביעת ימין שזו הממשלה שלי, עוד יותר לא מוכנה שזה מה שהיא תעשה. וזה לא שאני יכולה להגיד שאלה לא המפלגות שלי. אלה כן".
גם כך היה לך קשה להסתדר אז החלטת שמה שחסר לך זה מאבק ציבורי?
"זו לגמרי סתירה, והבוס שלי צוחק עלי. אבל אני עונה לו שאם אני לא רוצה להמשיך לחיות כך עוד שנים, אני חייבת לצאת למאבק".

"השתמטות היא לא סיפור דתי"

"כנשים דתיות", אומרת מבורך על חברות הפורום, "הדבר שאנחנו הכי יודעות זה שהשתמטות היא לגמרי לא סיפור דתי. שאף אחד לא ישתמש בתורה כדי לומר שאסור להתגייס ולהגן על עצמנו, במיוחד במלחמת מצווה".
אז מה זה?
זו החלטה של החרדים, שלא רוצים להיות שותפים. ומי שלא רוצה להיות שותף, שלא יהיה שותף בהטבות של המדינה, שיהיו סנקציות. לא יכול להיות שאדם שלא משרת יקבל דירה במחיר למשתכן או הנחה במעונות יום. צה"ל אמר שהוא יכול לגייס את כולם ב־2026? מעולה. אז עד 2026 לא יתגייסו כולם, ומ־2026 יתגייסו כולם".
למה לדעתך החרדים מסרבים?
"הסיפור הוא חברתי, לא דתי. הפטור זה מה שמאפשר לישיבות שלהם להתקיים. הם צריכים להיות בישיבה כדי לקבל פטור מצה"ל. כך מחזיקים אותם שנים בישיבות והישיבות מקבלות תקציבים".
מה זה אומר מבחינתך על היהדות של החרדים?
"מבחינתי זו יהדות של שכל, לא של נפש. תמיד הערכנו את זה שהחרדים מדקדקים במצוות. אבל ברגע שאתה לא מצליח להבין ברגש שמבחינה דתית יש פה אירוע אחר, זו יהדות שלא עוברת דרך הנשמה. איך יכול להיות אדם דתי שיודע שזה דבר השם ובנשמה שלו לא מרגיש שהוא חייב, חייב, חייב להיות חלק מהמלחמה הזו? זה בלתי נתפס בעיני. זו לא היהדות שאני חונכתי עליה".
את חושבת שאפשר לכפות על חרדים לשרת?
"יש לנו מדינה אחת שאין כמותה. יש לנו חובה אזרחית להגן עליה. אני לא כופה על אף אחד. הוא לא רוצה להיות אזרח? אני לא כופה עליו להישאר כאן. כפייה זו מילה שהם הביאו מהגלות. אבל זה השלטון שלהם, הם שרים בממשלה. או שאתם שייכים או שלא, תחליטו".
באחד הלילות בשבוע השני של פברואר הציפו חברות "שותפות לשירות" את בני ברק בפשקעוילים נגד מנהיג דגל התורה, הרב דב לנדו, שאמר שההרוגים של הדתיים לאומיים זה "בגלל שמלמדים אותם תורה מעוותת".
"זה זעם שהולך איתי כל הזמן", היא אומרת. "להתבטא כך זו רמה חדשה של חוסר אחריות ציבורית. התקשרו אליי אלמנות צה"ל מהפורום ואמרו שהן לא מצליחות לנשום".
הוא בעצם אומר שתלמידי החכמים שלכם הם סוג ב'.
"הם בכלל לא חושבים שהם תלמידי חכמים. הם חושבים שאין לנו תורה, זה לא חידש לי. חידשה לי היכולת שלו להיות מנותק ומזלזל בכאלה רמות. הרי ברור שהוא חי בזכות לומדי התורה האלה שיצאו להילחם. הבעיה שלי היא עם הח"כים שלי, עם הממשלה שלי, שהם ממשיכים אחרי הדברים האלה לעשות עם החרדים הסכמות. על מה הסכמה? שאנחנו צריכים למות?".
בלילות, כשתומר מעבר לגבול, והיא לא צריכה להפגין את העוצמות הגדולות שלה, היא יושבת ובוכה על הספה. "לאורך כל השנה לא הסתרתי מהבנות שגם לי קשה. אני יושבת על הספה לילה אחרי לילה ומחכה שהלילה יגמר".
את לא נרדמת?
"בלילות שהם היו בלבנון, והיו מלא שמועות, אי אפשר היה להירדם. אין לנו דרך להתעדכן. הצבא מעדכן פעם בבוקר פעם בערב, ואת בחוסר אונים. לכן חשוב שהבנות רואות שאמא פועלת כדי שהמצב ישתנה".
מה את חושבת על החוק של שר הביטחון כ"ץ?
"אנחנו מבינים ממנו שלמדינה נוח לקרוא לנו כל שני וחמישי, אבל לא לפתור את הבעיה בעומק. הפירוש הוא שיש אנשים שכנראה החיים שלהם שווים פחות".
ישראל כ"ץ אומר שכדי לגייס חרדים דרושה הסכמה.
"בזה הוא טועה טעות חמורה. אותי לא שואלים אם אני מסכימה".
אני מניח שמאשימים אתכן כל הזמן שאתן מסכנות את ממשלת הימין.
"יש הרבה חשש בקהילה הדתית והימנית, שאני חיה בה, שבסוף המאבק הזה יביא להפלת ממשלה. החשש מוצדק. אבל אני מאמינה שאנחנו חייבים צבא חזק וזה הפרויקט הציוני הכי חשוב בעת הזאת. כשביבי רוצה הוא מצליח במה שהוא רוצה. המשוואה חייבת להשתנות. אם הממשלה תגדיר לעצמה שזה הפרויקט הציוני ולא איזה הסכם פוליטי עם החרדים, זה ישנה את השיח והממשלה לא תיפול".
אמרת שהדברים של השר כ"ץ העליבו אותך.
"העליב אותי שהוא מדבר על לשמור על עולם התורה, ובעצם מדבר על לשמור על הישיבות החרדיות. מי החליט שעולם התורה זה ישיבות חרדיות? עולם התורה זה אני, זה החיים שלי, זה איך שחונכתי, זה איך שאני מחנכת את ילדיי. אתה לא אחראי על עולם התורה. אני מחזיקה את עולם התורה שלי. אני גבאית של בית כנסת, בעלי הוא גם רב, אני יו"ר הנהגת הורים של בית ספר דתי, אני שולחת את האיש שלי למילואים כי יש לנו חובה תורנית לשמור על המדינה. מי החליט שזו לא התורה וצריך לשמור על תורה אחרת?".

"תמיד אני מוצאת דברים לתקן"

מבורך, נכדתו של ח"כ גרשון שפט המנוח ממפלגת הימים "התחיה", פעילה בכל מקום. בעשור הקודם הקימה יחד עם האקטיביסטית הדתית מיטל בנשק קואליציית ארגונים דתיים לתמיכה בחוק להפללת לקוחות הזנות. היא גבאית בבית הכנסת שלה, שאותו היא מגדירה "דוסי אבל לא חרד"לי", כי "אני מאמינה שנשים דתיות צריכות להיות חלק מקביעת אורח החיים היהודי. הן לא צריכות לתת לגברים לנהל את זה לבד. המכנה המשותף של כל המאבקים הוא שאני מאמינה שאם אתה רוצה שהחיים ייראו בדרך מסוימת אתה צריך לדאוג לזה".
מבורך מספרת שב"שותפות לשירות" היה לחץ לצאת למאבק מול פורום נשים אחר. "הייתי צריכה להסביר שאנחנו לא נפגע במישהו אחר, גם אם אנחנו חושבות שהוא טועה. אנחנו פוליטיקה נשית".
מה זה אומר פוליטיקה נשית?
"זו ההבנה שצריך לקדם רעיון בלי לפגוע בדברים מסביב. כשנשים מובילות מאבקים זה נראה אחרת. אצלנו 18 נשים מקבלות החלטות בהרמוניה, בלי עניינים של כבוד, מי שולטת, מי מובילה. אני לא מכירה הרבה חבורות גברים כאלה, מצטערת".
כשיגמר המאבק הזה, מה תעשי?
"תמיד אני מוצאת את הדברים שאני חושבת שצריכים להיות אחרת. אני אעבוד עליהם. אני צעירה ופוליטיקה מעניינת אותי אז אולי יום אחד זה יגיע".