בלעדי
עקב תביעת מאות נפגעי ה-7 באוקטובר: צו עיקול זמני של 2.8 מיליארד ש' נגד הרש"פ
חלק מהתובעים הם בני משפחה של נרצחים ומרביתם נפגעים מהמתקפה; המחוזי בי-ם קבע כי יש בסיס לטענה לפיה ע"פ החוק לפיצוי קורבנות טרור, כל אחד מהם זכאי, לכאורה, לפיצוי של לפחות 5 מיליון ש'; העליון בחודש שעבר: "הרש"פ משלמת למחבלים ובני משפחות מחבלים כספים והטבות בשיעורים ניכרים, בזיקה הדוקה למעשי הטרור הנפשעים שביצעו"
בית המשפט המחוזי בירושלים נעתר לבקשתם של מאות נפגעים ממלחמת "חרבות ברזל" וטבח ה-7 באוקטובר והוציא לאחרונה צו עיקול זמני כנגד הרשות הפלסטינית בסך כולל של כ-2.8 מיליארד שקל.
בית המשפט קבע בהחלטתו כי מדובר במאות איש ואישה אשר לצורך שלב זה יש בסיס לטענה לפיה על פי החוק לפיצוי קורבנות טרור (פיצויים לדוגמה) כל אחד מהם זכאי, לכאורה, לפיצוי של לפחות 5 מיליון שקל.
לכן, ובהמשך להחלטות שכבר ניתנו בתיק, הוגדל היקף העיקול בסכום נוסף של 2.72 מיליארד שקל. מדובר במספר תביעות כנגד הרשות הפלסטינית וארגון הטרור חמאס. כמו כן הוגשו בקשות לעיקולים כנגד הרשות הפלסטינית שהוגשו על ידי מאות תובעים המיוצגים על ידי עו"ד דוד סימנה.
במסגרת התביעה טוענים מאות הנפגעים באמצעות עו"ד דוד סימנה כי הם נפגעי מתקפת הטרור מיום ה-7 באוקטובר 2023 וכן יורשים או תלויים של נרצחי מתקפת הטרור.
חלק מהתובעים הם בני משפחה של נרצחים מהטבח, ומרבית התובעים הם נפגעים מהמתקפה והמלחמה. רובם מתגוררים בקיבוצים וביישובים בעוטף ובסמיכות להם.
עוד נטען בתביעה כי כלל התובעים בכתב התביעה נפגעו פגיעה נפשית ו/או פגיעה גופנית ממתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. במסגרת התביעה מצוין כי מתקפת הטרור האיומה יצאה אל הפועל על ידי חמאס וכי הרשות הפלסטינית מעודדת התקפות ומעשי טרור כנגד מדינת ישראל והעיקול הופנה כנגד הרשות.
בחודש שעבר פורסם כי לאחר שהרשות הפלסטינית עתרה לבג"ץ בשנה שעברה וביקשה לראשונה לבטל חוק שאושר בכנסת - המאפשר לנפגעי טרור לתבוע פיצויים מגורם המממן אותו, דחה בחודש שעבר נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית את עתירת הרשות.
השופט עמית קבע כי "נפתח ונאמר את מה שנעדר מהעתירה אך ראוי להעלותו: הרשות הפלסטינית משלמת למחבלים ובני משפחות מחבלים כספים והטבות בשיעורים ניכרים, בזיקה הדוקה למעשי הטרור הנפשעים שביצעו".
עוד קבע עמית כי "גם אם ביסוד החוק מניע פוליטי אין בכך כדי להביא לביטולו".
במאי האחרון עתרה הרשות הפלסטינית לבג"ץ בבקשה שיורה על ביטול החוק לפיצוי קורבנות טרור ושל חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, שאושרו בכנסת. זו היתה הפעם הראשונה שהרשות עתרה לבג"ץ בבקשה לביטול חוק שאושר בכנסת.
החוק לפיצוי קורבנות טרור (פיצויים לדוגמה) שהתובעים הנוכחים הגישו את התביעות בהסתמך עליו, קובע זכאות לפיצויים לדוגמה בתביעות נזיקין המוגשות נגד מבצע מעשה טרור, מתגמל טרור או מי שנקבעה חבותו למעשה טרור.
החוק קובע כי אם מעשה הטרור גרם למותו של אדם, יהיו זכאים יורשיו לפיצויים לדוגמה בסך עשרה מיליון שקל, ואם נפגע אדם ממעשה טרור ונגרמה לו נכות צמיתה, יהיה זכאי הנפגע לפיצויים לדוגמה בסך חמישה מיליון שקל.
השופט עמית קבע עוד כי הרשות "טוענת לפגיעה בזכויותיה, אך הפגיעה הנטענת נובעת מפעולותיה ומבחירתה-שלה לשלם כספים והטבות לידיהם של מרצחים המגואלות בדם ישראלים חפים מפשע. בידי הרשות הפלסטינית האפשרות לבחור בדרך שונה ולחדול ממדיניותה המתגמלת ומעודדת ביצוע מעשי טרור".
הרשות הצביעה על כך שעומדות ותלויות נגדה כ-180 תביעות שבהן תובעים מאות ניזוקים, כך ששיעור החבות שאפשר שיושת על הרשות הפלסטינית יגיע למיליארדי שקלים.
עו"ד דוד סימנה המייצג את מאות התובעים מסר בתגובה: "אנו מברכים על החלטת בית המשפט המחוזי להוציא צו עיקול זמני על כספי הרשות הפלסטינית המוחזקים בידי המדינה. זהו העיקול הגבוה ביותר שניתן עד כה לתביעת נפגעי איבה. אני ומשרדי נמשיך לעמוד לצד המשפחות השכולות ונפגעי פעולות האיבה בחזית זו כנגד הטרור הנורא".