ביטקוין בחברות תאגידיות: מהם השיקולים הפיננסיים מאחורי החזקת ביטקוין כאסטרטגיה עסקית?
תאגידים מסחריים החלו לשלב את הביטקוין באסטרטגיית ניהול הנכסים הפיננסיים שלהם, במטרה לשמר כוח קנייה ולהשיא ערך. האם הביטקוין יחליף את האג"ח והמזומנים?
בשנים האחרונות, על רקע התבססותו של ביטקוין כנכס הקריפטוגרפי המוביל בעולם, תאגידים מסחריים בארה"ב בעיקר החלו לשלב אותו באסטרטגיית ניהול הנכסים הפיננסיים שלהם. מגמה זו התחזקה לאחר מגפת הקורונה, האינפלציה וסביבת הריבית הנמוכה באותה תקופה, אשר גרמו לחברות לחפש חלופות לנכסים מסורתיים כמו מזומנים, אג"ח או אפילו זהב, במטרה לשמר כוח קנייה ולהשיא ערך. הביטקוין נתפס על ידי חלקן כהשקעה אסטרטגית, בעלת פוטנציאל צמיחה ועמידות בפני אינפלציה.
בין החברות הבולטות שאימצו גישה זו ניתן למנות את Tesla, שרכשה ביטקוין כבר בתחילת שנת 2021 כחלק מאסטרטגיית השקעה מגוונת, וחברת Block (לשעבר Square) שראתה בו השקעה בטכנולוגיה. הדוגמה הבולטת ביותר היא חברת MicroStrategy, שהחלה ברכישות שיטתיות של ביטקוין כאסטרטגיית ניהול הון מרכזית, והפכה למובילה עולמית באחזקות ביטקוין בקרב חברות ציבוריות שאינן עוסקות ישירות בתעשיית הקריפטו.
לעניין זה חשוב להבדיל בין חברות המחזיקות ביטקוין כחלק מאסטרטגיה פיננסית (כמו MicroStrategy או Tesla) ובין חברות המחזיקות אותו כתוצר לוואי של פעילותן העסקית העיקרית, בעיקר חברות כריית ביטקוין שחלקן ממירות את הביטקוין באופן שוטף.
מנתונים שפרסמה מנהלת הנכסים ביטוויז -Bitwise Asset Management לרבעון הראשון של 2025, עולה כי ישנה מגמה ברורה של התרחבות אימוץ הביטקוין בקרב חברות ציבוריות בעולם. הדו"ח מצביע על עלייה רבעונית משמעותית של 16.11% בסך אחזקות הביטקוין התאגידיות, כאשר 12 חברות ציבוריות חדשות הצטרפו למגמה זו ברבעון האחרון, מה שמביא את המספר הכולל של חברות ציבוריות המחזיקות ביטקוין ל-79. נתון מעניין נוסף הוא כי במהלך הרבעון הראשון של 2025 נרכשו כ-95,431 ביטקוין על ידי חברות ציבוריות, מה שמעיד על האצה משמעותית בקצב האימוץ.
זאת ועוד, באפריל 2025 הכריזו מספר גופים עסקיים, ביניהם SoftBank ו-Tether על שיתוף פעולה עסקי עם Cantor להקמת חברה להחזקת 42,000 ביטקוין, בשלב הראשון, בשווי של כ-3 מיליארד דולר. שם החברה יהיה Twenty One ויוביל אותה ג'ק מאלרס, דמות ידועה בקהילת הקריפטו ומייסד חברת התשלומים Strike.
במקביל לגידול באחזקות התאגידיות בביטקוין, חלו גם שינויים משמעותיים בטיפול החשבונאי בנכסים דיגיטליים, המשפיעים על הצגת ההשקעות בדוחות הכספיים - היבט מרכזי בהבנת מגמת אימוץ הביטקוין כאסטרטגיה פיננסית בחברות.
עד לאחרונה, ביטקוין סווג לרוב כ"נכס בלתי מוחשי" ונמדד לפי מודל העלות בניכוי ירידת ערך. שיטה זו ספגה ביקורת כי לא שיקפה נאמנה את שווי השוק המשתנה של הנכס כך שנוצרו פערים משמעותיים בין ערכו בשוק לשוויו בדוחות הכספיים. בדצמבר 2023, ה-FASB בארה"ב פרסם עדכון חשבונאי משמעותי המחייב חברות למדוד נכסים דיגיטליים מסוימים, כולל ביטקוין, בשיטת השווי ההוגן (fair value). שינוי זה, שנכנס לתוקף החל משנת 2025, מחייב חברות לשקף את ערך הביטקוין המוחזק בשווי השוק הנוכחי בדוחות הכספיים באופן שוטף. הדבר אמנם מגביר את השקיפות ומספק תמונה עדכנית יותר למשקיעים, אך הוא גם צפוי להגביר את התנודתיות בדוחות עקב התנודות במחיר הביטקוין.
השינויים המשמעותיים שחלו לאחרונה בדיווח החשבונאי על החזקות ביטקוין, כפי שבאו לידי ביטוי בעדכון ה-FASB, מהווים צעד מכריע לקראת ביסוס מעמדו של הביטקוין כנכס לגיטימי ובר-קיימא בעולם התאגידי. עם זאת, אימוצם של השינויים האמורים כרוך בהתמודדות עם אתגרים משמעותיים, והשלכות מיסוי מורכבות. כמו כן, שינויים אלה מחזקים מגמה ביחס לנכסים הקריפטוגרפים לפיה אין לראות בהם מקשה אחת, וייתכן כי ההגדרה של נכס קריפטוגרפי אחד תהיה שונה מנכס קריפטוגרפי אחר.
d&b – לדעת להחליט