חברי דירקטוריון קק"ל ינסו לאשר לעצמם גמול חודשי של אלפי שקלים
35 חברי הדירקטוריון אינם מקבלים כיום גמול על השתתפותם בישיבות. ההצעה היא בניגוד לעמדת יו"ר הארגון אך נתמכת על ידי כל הנציגים. חבר האסיפה: "בקק"ל כולם משתתפים בחגיגה. הכספים זורמים למוסדות הן בקואליציה והן באופוזיציה"
דירקטוריון קק"ל החליט ביום חמישי האחרון להעביר לאישור האסיפה הכללית של הארגון הצעה לתשלום גמול לדירקטורים, בגובה של אלפי שקלים בחודש, לכל אחד מחברי הדירקטוריון. יישום ההצעה יגרום להוצאה של 12 מיליון שקל לפחות לקק"ל בקדנציה של חמש שנים.
כיום, 35 מחברי הדירקטוריון אינם מקבלים גמול על השתתפותם בישיבות הדירקטוריון וועדותיו. רק שני חברים נוספים בדירקטוריון מתוגמלים: היו"רית יפעת עובדיה לוסקי, המקבלת שכר בגין עבודתה, והיו"ר העמית ח"כ לשעבר יצחק וקנין (ש"ס), הנהנה מהחזר הוצאות.
האסיפה הכללית של הארגון, המונה 120 נציגים, תתכנס ב־23 ביוני 2025, וההצעה לתשלום גמול לדירקטורים צפויה להתקבל ברוב גדול בתמיכת נציגי המפלגות, חרף התנגדותה של היו"רית עובדיה לוסקי.
הטבות ברחבי העולם
מאז תחילת הקדנציה לוחצים הדירקטורים בקק"ל — המייצגים את המפלגות ואת הזרמים ביהדות (רפורמים, קונסרבטיבים ועוד) — לקבל שכר, אך הם נתקלו בהתנגדות מצידה של עובדיה לוסקי. לדבריה, כשם שחברי הכנסת אינם קובעים את שכרם ותנאיהם, כך גם הדבר צריך להיעשות לגבי חברי דירקטוריון קק"ל. היו"רית הגישה באחרונה לדירקטוריון הצעה להקמת ועדה ציבורית חיצונית לבחינת הגמול שיקבלו חברי הדירקטוריון עבור השתתפותם בישיבותיו. לפי ההצעה, בראש הוועדה יעמוד פרופ' אסף מידני, וחבריה יהיו הח"כית לשעבר עו"ד רויטל סוויד (העבודה) ועו"ד אייל גלובוס. הוועדה הציבורית תגיש את המלצותיה בתוך 60 ימים ממינויה.
אלא שבדירקטוריון קק"ל הובעה ביום חמישי התנגדות לאישור הצעתה של עובדיה לוסקי להקמת הוועדה הציבורית, והיא הוסרה מסדר יומו של הדירקטוריון.
ההצעה לתשלום גמול לחברי הדירקטוריון גובשה על ידי מרבית חברי המפלגות בדירקטוריון קק"ל, ובהם שני נציגי יש עתיד - סגן היו"ר רועי אלקבץ וגדי המאירי - ונציג הסיעה הפוליטית של היהדות המסורתית (הזרם הקונסרבטיבי), סגן היו"ר גדי פרל.
בשבוע שעבר, כשנודע ליו"ר יש עתיד יאיר לפיד על ההצעה של נציגיו בדירקטוריון לתשלום הגמול, הוא הורה להם להסיר את חתימותיהם מההצעה. במפלגה קראו ליתר המפלגות להסיר גם הן את חתימות הנציגים, אך גם בהיעדרות של יש עתיד מההצבעה באסיפה הכללית, יתר המפלגות מעוניינות בתשלום שכר לחברי הדירקטוריון.
נציין כי בפברואר 2015, כאשר כיהן כחבר כנסת באופוזיציה, הכריז לפיד כי יגיש הצעת חוק להלאמת קק"ל. לדבריו: "פעם הסמל של קק"ל היתה הקופסה הכחולה, העצים והיערות שנטעו ילדים בט"ו בשבט. היום הסמל של קק"ל הוא השחיתות והכספים שעוברים במחשכים ממקום למקום בלי לדווח לאיש, והמינויים המוזרים כמו יו"ר עמית, או עשרות חברי דירקטוריון ושליחים ברחבי העולם".
זאת ועוד, בניגוד לעמדת היו"רית עובדיה לוסקי, דירקטוריון קק"ל החליט להעביר לדיון באסיפה הכללית הקרובה גם הצעה שלפיה חברי הדירקטוריון הם שיקבעו את הרכב המשלחות של הארגון לחו"ל. ההצעה מנוגדת למצב הקיים כיום, לפיו שיבוץ הדירקטורים במשלחות קק"ל לחו"ל נעשה בידי היו"רית, לפי המלצת הדרג המקצועי. השיבוץ בנסיעות נעשה תוך התחשבות ברקע של חבר או חברת הדירקטוריון, ידיעת השפה המדוברת במדינת היעד, ועוד.
"השיטה עובדת בשקט"
נציג הליכוד באסיפה הכללית של קק"ל, ארנן פלמן, מתנגד בחריפות לתשלום גמול לדירקטורים. עד לפני שנתיים שימש פלמן בתפקידים שונים בקק"ל במשך 17 שנה, ואף כיהן כסגן היו"ר. כיום הוא מכהן כיו"ר חברת המשקם. נציין כי נציגי הליכוד העולמי במוסדות הלאומיים מפוצלים לכמה קבוצות, ופלמן מחזיק בייפוי כוח המאפשר לו להצביע בשם 16 חברים של הליכוד העולמי באסיפה הכללית הקרובה.
פלמן אמר בשיחה עם כלכליסט כי "היום דירקטוריון קק"ל הפך לשיטת 'תפוס כפי יכולתך' עבור הדירקטורים והמפלגות. קרן קיימת תמיד היתה פוליטית, והכסף עבר ממנה למוסדות המקורבים למפלגות. אבל מה שקורה בתקופה האחרונה עבר כל גבול. בזמן שמפלגות האופוזיציה בכנסת תוקפות את חלוקת הכספים הקואליציוניים, הרי שבקק"ל השיטה עובדת בשקט, וכולם משתתפים בחגיגה. הכספים זורמים למוסדות המקורבים למפלגות, הן בקואליציה והן באופוזיציה", סיכם פלמן.