סגור
העיתון הדיגיטלי
21.04.25
מטוס הקרב F35
מטוס קרב F35. טראמפ העלה את הדרישה לצמצום רכש הגומלין (צילום: לוקהיד מרטין)

בניסיון לשכנע את טראמפ להקטין מכס: הממשלה בוחנת ויתור על רכש גומלין

משרדי הממשלה מנסים לגבש תוכנית לצמצום הגירעון המסחרי של ארה"ב מול ישראל. ההצעות הן להסיט רכש מאירופה אל השוק האמריקאי, וכן לפטור חברות אמריקאיות מרכש גומלין שננקט בתמורה לרכישות הענק של ישראל בתחום הנשק 

משרדי הממשלה בדיונים קדחתניים בניסיון לגבש תוכנית לצמצום הגירעון המסחרי של ארצות הברית מול ישראל – בניסיון לשכנע את ממשל טראמפ להקטין את גובה המכס, 17%, על סחורות ישראליות שמיוצאות לארצות הברית. הגירעון המסחרי של ארה"ב מול ישראל זינק מאז 2021 בכ־30% ועומד כיום על כ־5.3 מיליארד דולר.
המהלכים שבהם דנים משרדי הממשלה כוללים את האפשרות להסיט רכש ממשלתי מאירופה אל השוק האמריקאי – גם אם הרכש יהיה יקר יותר. גורם כלכלי ממשלתי בכיר העריך כי החלת רפורמת היבוא "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" גם על מוצרים שמיובאים מארצות הברית תאפשר לצמצם את הגירעון המסחרי בכ־1.5 מיליארד דולר. כמו כן במשרד האוצר בוחנים אפשרות לפטור תעשיות אמריקאיות מרכש גומלין בישראל, שננקט בתמורה לרכישות הענק בתחום הנשק שישראל עושה בארה"ב. את הדרישה לביטול מלא או חלקי של רכש הגומלין האמריקאי בישראל העלה בימים האחרונים הנשיא טראמפ.
חברות אמריקאיות נדרשות על ידי הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי (רשפ"ת) במשרד הכלכלה והתעשייה לבצע בישראל רכש בהיקף של 50% מעסקה ביטחונית שאינה מבוססת על כספי הסיוע הביטחוני האמריקאי, שהיקפו 3.8 מיליארד דולר בשנה.

1 צפייה בגלריה
מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו והחשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג
מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו והחשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג
מימין: בנימין נתניהו וחשכ"ל האוצר יהלי רוטנברג. לקראת גיבוש עמדה אחידה של כלל משרדי הממשלה
(צילומים: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי)

בהתקשרויות שעושה מערכת הביטחון עם חברות אמריקאיות אזרחיות הן מחויבות לקיים בארץ רכש גומלין בהיקף של 35% מערך העסקה, ורכש גומלין בהיקף של 18% מהעסקה במקרה של התקשרויות בין חברות וגופים ממשלתיים עם חברות אמריקאיות אזרחיות.
על פי נתוני רשפ"ת, היקף רכש הגומלין הביטחוני של חברות אמריקאיות בישראל הסתכם ב־2023 וב־2024 בסכום של כ־3.6 מיליארד דולר. הרכש נעשה מכ־160 חברות ישראליות. גורם ממשלתי בכיר אמר לכלכליסט כי "מדובר ברכש שתומך משמעותי בכלל התעשיות הביטחוניות הישראליות ומהווה עבורן מקור הכנסה ניכר".
התעשייה האווירית, אלביט מערכות ורפאל נחשבות לחברות ענק בתחום הביטחוני, ומחזיקות ביכולות ייצור עצמאיות גם בארה"ב, ולכן את עיקר המהלומה יספגו החברות הביטחוניות הקטנות. מדובר בחברות המספקות לתעשיות האמריקאיות שירותים של קבלנות משנה ומעורבות בייצור של רכיבים בתוך מכלולים גדולים יותר. "כל ניסיון לגעת ברכש הגומלין הזה יוביל לקריסה של עשרות של חברות קטנות ולאובדן של אלפי מקומות עבודה", אמר לכלכליסט גורם בכיר המצוי בדיונים המתקיימים בנושא.
הדרישה לביטול רכש הגומלין מקודמת בידי משרד האוצר, ומחר מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (במיל') אמיר ברעם, אמור לקיים בנושא דיון פנימי בהשתתפות הגורמים המקצועיים במשרדו, ובהם ראשי מינהל הרכש. גורמים שמעורבים בנושא אמרו לכלכליסט כי "כל משרדי הממשלה שמעורבים בקשרים המסחריים עם ארה"ב מקיימים דיונים קדחתניים בניסיון למצוא מוצא שיאפשר את צמצום הגירעון המסחרי".
עוד נודע כי באחרונה גורמים אמריקאים הביעו בפני מקביליהם בישראל מורת רוח מהעדפה סינית בפרויקטים נרחבים בישראל, כמו הרכבת הקלה, על פני חברות אמריקאיות. זאת גם תוך העדפת מערכות המיוצרות במדינות אירופה על פני מערכות אמריקאיות, כמו מסועים ודרגנועים בתחנות הרכבת הקלה.
לפי גורמים ביטחוניים, הדיון שצפוי מחר במשרד הביטחון הוא מקדמי, ואמורים להיערך בעקבותיו דיונים נוספים. אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים התייעצות גם עם שרי האוצר והכלכלה, והורה להם להאיץ את בחינת הנושא במשרדיהם, לקראת גיבוש עמדה אחידה של כלל משרדי הממשלה.