סגור
העיתון הדיגיטלי
24.04.25
תחנת כח אשכול שבבעלות דליה
תחנת הכח אשכול (צילום: תומר שונם הלוי)

דליה מתכוונת להקים חוות שרתים בשטח של תחנת הכוח אשכול

על פי התוכנית הראשונית שהוצגה לראש עיריית אשדוד, בכוונתה להשתמש ב-80 אלף מטר מרובע להקמת 4 חוות שרתים שונות במתחם התחנה. גם ב-IPM שבבאר טוביה מתכננים מהלך דומה. בשני המקרים מדובר בהשקעה של מאות מיליוני שקלים

השבוע הצהירה דליה, המפעילה את תחנת הכוח אשכול, על כוונתה להקים במתחם התחנה חוות השרתים. מדובר בשלב ראשוני מאוד, אך נראה כי בתחנה מנסים להצטרף למגמה במקומות אחרים בעולם לקרב את חוות השרתים למקורות האנרגיה. דליה היא לא התחנה הראשונה שמקדמת מהלך מסוג זה. לאחרונה אישר דירקטוריון IPM, בו מחזיקה קרן ההשקעה בתשתיות קיסטון, לקדם הליך תכנוני דומה. בשני המקרים מדובר בהשקעה של מאות מיליוני שקלים - והדרך להקמה עוד ארוכה.
בשנים האחרונות חוות השרתים הפכו לאחת הסיבות המרכזיות לזינוק בביקוש לחשמל. "מהפכת ה-AI" שמתחילה להיכנס לחיינו דורשת כמויות גדולות של חשמל להפעיל את חוות השרתים. לפי הערכה של גולדמן זאקס ממאי, שימוש ב-ChatGpt יכול לצרוך כמעט פי 10 יותר חשמל מחיפוש בגוגל. לפי הדו"ח, עד 2030 צריכת החשמל לחוות השרתים יזנקו ב-160%. דו"ח נוסף מספטמבר האחרון, של חברת דירוג האשראי מוד'יס, מעריך כי עד 2028 תוכפל כמות החשמל הנדרשת להפעלת חוות שרתים. בישראל, לפי הדו"ח, עד 2028 הביקוש לחשמל עבור חוות שרתים בישראל יגדל בשיעור של 9.9% בשנה. דו"ח של מקינזי מספטמבר מעריך שכיום חוות השרתים צורכות 3%-4% מסך החשמל בארה"ב – נתון שיזנק ל-11%-12% ב-2030.
למהלך מספר יתרונות – כשהעיקרי שבהם הוא ביטול הצורך בהקמת תשתית הולכה גדולה לחוות השרתים. היכולת להצמיד את חוות השרתים לתחנת הכוח למעשה חוסכת לחברה שמקימה את השרתים להתמודד עם הליכי התכנון הארוכים והמתישים בהקמת תשתית שתאפשר להוליך חשמל עד לתחנה. הקמת חוות שרתים בחצר תחנת כוח מבטיחה זמינות של חשמל – וגם יכולת גיבוי למצבים שבהם יש תקלה ברשת החשמל.
את חוות השרתים מתכוונת דליה להקים בשטח של תחנת הכוח אשכול. ביוני רכשה החברה את התחנה מידי חברת החשמל בתמורה ל-9.1 מיליארד שקל. מלבד היקף הייצור הגדול בתחנה (בהספק של 1,600 מגה-וואט), המכרז כלל עוד שתי הזדמנויות: הראשונה היא הקמת יחידת ייצור חשמל נוספת עם אסדרה נוחה ותעריף זמינות גבוה (6.5 אג', תעריף שתחנות הכוח מקבלות על היכולת לייצר חשמל ולא על ייצור בפועל, מסייע בהשלמת סגירה פיננסית לתחנה). לאחרונה חתמה החברה שבשליטת משק אנרגיה על מזכר הבנות לא מחייב עם בנק הפועלים להקמת יחידת הייצור החדשה בתמורה ל-5.3 מיליארד שקל.
ההזדמנות השנייה הייתה שטח האדמה הגדול שנלווה לתחנה, ובסמוך לנמל אשדוד. במתחם התחנה יש כ-200 דונם המיועדים לשימושי תעשייה. בשיחה שנערכה עם ראש עיריית אשדוד יחיאל לסרי השבוע הציגה החברה את התוכנית לחלק מהשטח. שימוש ב-80 אלף מטר מרובע להקמת 4 חוות שרתים שונות במתחם התחנה. דליה עדכנה גם כי מדובר בשלב הראשון בלבד, כשבהמשך החברה תפעל להקמת מרכז פיתוח וחוות שרתים נוספות בשטח. ב-IPM שבבאר טוביה, בה מחזיקה קיסטון ב-34% מתכננים מהלך דומה. לאחרונה אישר דירקטוריון תחנת הכוח לקדם תכנון ראשוני של תוכנית כזו. לפי התוכנית תחנת הכוח תקים בחצר שתי חוות שרתים במתחם.
בשני המקרים מדובר בשלבים ראשוניים מאוד, שיידרשו גם להשקעות של מאות מיליוני שקלים ומעבר לכך. יש לציין גם שכדי להקים את חוות השרתים יש צורך בשטח גדול ליד התחנה שיאפשר את ההקמה – מה שלא מתאפשר בתחנות רבות בישראל.
הרצון להקים חוות שרתים בשטח של תחנות הכוח אינה ייחודית לישראל, וגם לא מדובר בתחום שחף מקשיים. כך למשל, השבוע פורסם מאמר בסוכנות הידיעות AP שציין את הרצון של ענקיות הטק להקים חוות שרתים בתוך השטח של תחנות הכוח. במאמר ציינו את ההתנגדות של חברות תשתיות החשמל המקומיות (המקבילה של חברת החשמל), שכן אלו חוששות שהמהלכים יאפשרו לענקיות הטק לחמוק מתשלום על שימוש ברשת החשמל. טרם ברור עד כמה הדבר יהיה נכון גם לארץ.