דעה
הדאטה הוא הנפט החדש – רק מי שיזקק אותו ירוויח
כמו הנפט הגולמי, גם הדאטה בעולמות הייעוץ הפיננסי צובר ערך רק כשהוא עובר זיקוק: מי שישכיל למלא את הפער הזה וליצור פתרון טכנולוגי שידע לחלץ מן הדאטה תובנות מעשיות – יזכה להוביל את השוק
ישנם קווים מקבילים בין דאטה לבין נפט. על פניו קשה לעמוד על הקשר שבין משאב דיגיטלי לבין משאב טבעי, אך למעשה שני המשאבים הללו מבוקשים מאוד ובעלי פוטנציאל כלכלי רב, ושניהם אינם שווים דבר אם לא מצליחים לזקק אותם ולהפיק מהם ערך. בעולם הביטוח והפיננסים, את ה"נפט" כבר מצאנו, והשאלה איננה עוד האם יש לנו דאטה – אלא מה עושים איתו.
לפרטים והרשמה - כנס הצמיחה של כלכליסט
האתגרים: דאטה מפוזר, לקוח מבולבל
חברות ביטוח רבות מתמודדות עם פערים תפעוליים וטכנולוגיים: הדאטה הקיים מפוזר בין מערכות רבות, לעיתים ותיקות מאוד, שאינן מדברות זו עם זו. המשמעות היא חוסר סנכרון, קושי להבין את הלקוח במבט כולל, ואובדן של הזדמנויות לשירות איכותי ומדויק יותר.
גם סוכני הביטוח ניצבים בפני אתגר: בידיהם מאגרי מידע עשירים על לקוחותיהם, אך לרוב הם מתמקדים רק בתחומי ההתמחות שלהם. במציאות כזו, קשה למכור ללקוח מוצרים מתחומים נוספים, גם כשהם מתאימים לצרכיו. הפתרון עשוי להימצא בשיתופי פעולה בין סוכנים או בהתרחבות לתחומי פעילות חדשים.
לזהות את הצומת הנכון – ולבנות מודל מנצח
ערך אמיתי נוצר כשמצליחים לזהות "צומת" מבטיח - נקודת החיבור שבין צורך של לקוח לבין פתרון קיים – ולבצע את החיבור בצורה חכמה ומבוססת דאטה. לעיתים, המידע הדרוש כבר נגיש ופשוט יחסית – כל מה שנדרש הוא מבט מדויק על הצומת הנכון.
לא חסרות דוגמאות למקרים כאלה. בין הדוגמאות הבולטות הן חברת Airbnb, שזיהתה את הפער בין אנשים שמחפשים חופשה לבין בעלי נכסים שיש להם מקום פנוי להשכרה – ויצרה פלטפורמה ששינתה את שוק האירוח. Wolt עשתה מהלך דומה כאשר הבינה את הצורך של לקוחות במשלוחים מהירים ונוחים הביתה וחיברה ביניהם לבין מסעדות שלא תמיד היו להן את המשאבים והיכולת לפתח מערך משלוחים עצמאי.
בכל המקרים האלה – לא היה צורך בבעלות על המוצר, אלא בזיהוי מדויק של צורך, ניתוח הדאטה הרלוונטי, והצבת החברה עצמה כמתווך החכם.
הצומת הבא: ייעוץ פיננסי וביטוחי חכם ומותאם אישית
אני מאמין שהצומת הבא טמון בעולם הייעוץ הפיננסי והפנסיוני. זהו תחום שבו לרבים מהלקוחות יש הבנה נמוכה, ולעיתים אף תחושת בלבול וחוסר שליטה. כאן נמצא פוטנציאל אדיר.
הנתונים כבר קיימים: כל נתוני הביטוח זמינים לציבור בהר הביטוח; המידע הפיננסי נגיש באמצעות תקנות הבנקאות הפתוחה. באמצעות איסוף, ריכוז וניתוח של הנתונים האלה – ניתן לייצר עבור כל לקוח תמונת מצב הוליסטית, ולהציע לו המלצות מדויקות ואישיות.
זוהי הזדמנות לשלב בין בינה מלאכותית לבין אנשי מקצוע אנושיים – יועצים פנסיוניים ואנשי השקעות – כדי לייצר ערך אמיתי ומדיד ללקוח. זהו חיבור בין צורך לשירות, בין דאטה להבנה.
מי שיחפש את הצומת הזה – ויביא אליו פתרון איכותי – יוכל להוביל את השוק. בהצלחה.
שרון רייך הוא מנכ"ל איילון ביטוח ופיננסים