סגור
העיתון הדיגיטלי
23.03.25
תחנת הכוח דוראד
תחנת הכוח דוראד (צילום: בני מור)

נדחתה בקשת דוראד לסילוק התביעה נגד הרחבת תחנת הכוח

בית המשפט דחה את בקשת דוראד למחוק את תביעת אדלטק, שטענה כי יתר השותפות בתחנה מקדמות את הרחבתה ללא הסכמתה, באופן שימנע ממנה להקים תחנות כוח חדשות. זאת בשל איסור החזקה של מעל ל-20% בשוק ייצור החשמל הפרטי בגז טבעי

בית המשפט דחה את הבקשה לסילוק התביעה נגד הרחבת תחנת הכוח דוראד (דוראד 2) שהוגשה בספטמבר על ידי אדלטק, אחת מהחברות המחזיקות בתחנה. אדלטק מתנגדת להרחבת התחנה, מכיוון שהרחבתה עלולה לפגוע ביכולת של החברה להקים תחנות כוח אחרות – שיהיו יותר כדאיות עבורה. כמו כן, לטענת אדלטק הרחבת התחנה מחייבת אישור של כל בעלי המניות בחברה. אלא שלטענתה, יתר השותפות בתחנה מקדמות את הרחבת התחנה – למרות התנגדותה.
דוראד החלה לפעול ב-2014 ובעלת הספק של 860 מגה-וואט. בתחנה מחזיקות אדלטק (18.75%), שתא"א ( חברת בת של קצא"א הממשלתית, 37.5%), זורלו הטורקית (25%) וקבוצה של לוזון ואלומיי (18.75%). ההרחבה המדוברת היא של 650 מגה-וואט נוספים. זורלו הטורקית הודיעה על כוונתה לצאת מכל ההשקעות בישראל – ודוראד נותרה האחזקה היחידה של החברה בישראל. כמו כן, גם שתא"א הודיעה על כוונתה למכור את אחזקות המדינה בתחנה.
בהחלטת השופט מגן אלטוביה מבית המשפט המחוזי בתל אביב כתב: "מסעיף 20 לבקשה עולה כי החברה ו/או הנהלתה עוסקת בבחינת היתכנות הפרויקט גם כעת, וסביר להניח שהחברה וההנהלה עושים זאת תוך שימוש במשאבי החברה (זמן עבודה, ציוד, מתקנים וכספים). דהיינו, החברה ונתבעות 2 ו – 3 (אלומיי לוזון ושתא"א, ע.א.מ) ממשיכות לקדם את ביצוע הפרויקט מבלי לקבל את אישור האורגנים המוסמכים ברוב הנדרש".
במאי האחרון העבירו בדירקטוריון דוראד החלטה להשקיע 2.77 מיליון דולר לבדיקת היתכנות הרחבת התחנה. על ההחלטה כתב השופט: "החלטות אלה, אינן מתיישבות עם טענת המשיבה (אדלטק), לפיה על פי תקנון החברה האורגן המוסמך לאשר את ביצוע הפרויקט לרבות בחינת היתכנות הפרויקט הוא האסיפה הכללית, ואף אינה מתיישבת עם טענת המשיבה לפיה החלטה בעניין הפרויקט צריכה להתקבל פה אחד".
אדלטק היא יצרנית החשמל הפרטית הגדולה בישראל. לפי רשות החשמל, ליצרן אסור להחזיק מעל 20% בשוק ייצור החשמל הפרטי בגז טבעי. צורת החישוב היא שליצרן המחזיק במעל 5% בתחנת כוח מסוימת, כל יכולת הייצור של התחנה נכללת במכסה של היצרן. עם הרחבת דוראד 2, החברה תגיע לרף המקסימאלי. המשמעות עבור אדלטק היא שלחברה עדיף להתמקד בהקמת תחנות כוח חדשות בהן יש לה נתח גדול יותר – ולכן בחברה מתנגדים להרחבת דוראד.
מכשול נוסף בהרחבת דוראד היא זכייתה של אדלטק במכרז של החשב הכללי במשרד האוצר להקמת תחנת הכוח שורק. בגלל המכסה הקיימת המגבילה שחקן להחזיק ביותר מ-20% משוק ייצור החשמל הפרטי, אדלטק לא תוכל להקים תחנת כוח נוספת (דוראד 2) ללא שינוי התקנות.